Închide

Cel mai vechi festival de muzică electronică din țară se mută din vară în toamnă, la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - mai 09, 2017 0 666

Cel mai vechi festrival de muzică electronică din România, Delahoya din Cluj, va avea loc în acest an toamna, și nu vara, pentru că organizatorii țin morțiș să-l organizeze în Sala Polivalentă, ce e închisă mai multe luni pentru amenajări.

Ajuns la a 21-a ediție, festivalul va avea loc în acest an în 29 și 30 septembrie. Aceasta, pentru că organizatorul, fondatorul Horațiu Dumitraș, vrea neapărat ca acesta să aibă loc la Sala Polivalentă – și într-un club de la parterul Cluj Arena din vecinătate, precum și pe platoul dintre cele două obiective. Pe această din urmă scenă accesul va fi gratuit. „Pentru că, în vară, la Sala Polivalentă se vor desfășura lucrări premergătoare Campionatului  European de baschet masculin Eurobasket din 2017, din care o grupă va fi găzduită de Cluj, datele de desfășurare a festivalului se mută”, explică Dumitraș: din 23-24 iunie în 29-30 septembrie. “Am avut de ales între schimbarea locației festivalului și data acestuia. Am hotărât că e mai importantă păstrarea locației și formatul pe care l-am gândit inițial. Prin urmare, 29-30 septembrie este weekendul cel mai potrivit pentru desfășurarea ediției cu numărul 21”, adaugă el.

Ediția din acest an e prima din istoria festivalului care aduce pe scene și trupe ori soliști care cântă altceva decât muzică electronică: veți găsi rock, rock alternativ, hip-hop ori dubstep. “Dacă anul trecut ne-am concentrat pe Sala Polivalentă, anul acesta extindem zona urbană cu încă două locaţii: una indoor, în incinta celui mai în vogă spațiu de performance al oraşului, şi una open-air situată pe platoul dintre Sala Polivalentă şi Form Space. Practic, vom avea un program extins, zi şi noapte, muzică electronică de toate genurile, formaţii live şi mulţi DJ-i străini şi români”, mai spune Dumitraș.

Line up-ul festivalului nu a fost încă anunțat.

Să mai spunem că, de-a lungul celor 20 de ediții, festivalul și-a tot mutat locul – a început în primele ediții în pădurea Hoia, ceea ce a atras în numeroase rânduri nemulțumirea locuitorilor din Grigorescu, a continuat cu pista aeroportului, a amenajat o ediție în parcarea unui mall, o alta în Valea Gârboului pentru ca anul trecut să aibă loc în Sala Polivalentă. O marcă a acestuia au fost paradele cu TIR-uri în remorcile cărora mixau DJ-i, ce porneau din centrul orașului până în Hoia. La ultimele ediții, însă, organizatorii au renunțat la acestea.

Horaţiu Dumitraş, fondatorul Delahoya, a vorbit anul trecut despre începuturile festivalului pe dealul Hoia și evoluția acestuia în cei 20 de ani de existență: “În 1997, în pădurea Hoia, am început cu scenă care în ziua de astăzi ar fi considerată foarte mică, dar la vremea respectivă ne-am bucurat de un interes uriaş, circa 4500 de oameni, veniţi din toată ţara, la primul festival de acest gen. Lumea care ştia de muzica electronică şi de rave se bucura că exista aşa ceva în România, un loc unde putea să vină mascată, aranjată ca la Love Parade, vopsită pe păr şi cu ţepi, cum era la vremea respectivă mişcarea rave. Am dus festivalul 9 ani de zile acolo, la Hoia, după care, la un moment dat, şi din cauza vremii, fiindcă am “beneficiat” de mulţi ani de ploaie, ne-am mutat pe aeroport, unde au fost nişte ediţii interesante. Eram pe pista de rezervă, acolo instalasem scena, toţi artiştii erau fermecaţi că există aşa ceva, nici măcar în Ibiza nu există o scenă lângă pista de aterizare. Am stat trei ani acolo, până când aeroportul a trebuit să se dezvolte. Ne-am mutat în Floreşti, la centrul comercial, am avut ediţii bune, apoi pe Valea Gârbăului, încă o dată în Hoia, dar acum începem un alt nivel al festivalului, atât ca organizare, cât şi ca invitaţi. În ziua de astăzi, lumea are pretenţii”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu