Închide

Cel mai vechi festival de muzică electronică din țară începe diseară la Cluj, cu 10.000 de oameni în 2 zile. „Lumea merge pe trend; Delahoya nu, dar oamenii – da”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - sept. 29, 2017 0 776

Am vorbit cu organizatorul celui mai vechi festival de muzică electronică din România, care e în weekend la Cluj, și l-am întrebat de ce oamenii continuă să-l frecventeze deși nu aduce DJ-i din topuri.

Horațiu Dan Dumitraș organizează, de 21 de ani, primul festival de muzică electronică din România, Delahoya. În urmă cu 15-20 de ani muzica de acest gen începea să aibă succes în România, iar Clujul era unul dintre polii muzicii electronice. Între timp gusturile s-au schimbat dar Delahoya a rămas: și-a schimbat locul de mai multe ori, a renunțat la camioanele cu DJ-i cu care se plimba prin oraș, festivalierii au renunțat la rândul lor la hainele reflectorizante, părul vopsit în verde, lanțuri și ochelari de scafandru. Ce a rămas e doar numele – și line up-ul: acum festivalierii vin la concerte în tricouri și blugi, pădurea Hoia ori pista de aterizare a aeroportului au fost schimbate cu mai confortabilul cort în parcare de mall iar de anul trecut cu Sala Polivalentă.

Am vorbit cu Horațiu Dan Dumitraș, cunoscut ca Horace Dan D, și l-am întrebat cum s-a schimbat cel mai vechi festival de muzică electronică din România. „Generațiile se schimbă”, spune el. „Delahoya e în cea mai mare parte underground. Au fost mulți din echipă care au zis să mergem mai mainstream, eu personal prefer muzica underground și nu m-am regăsit în ea, dar nu exclud ca la un moment dat să fie o scenă pentru alt tip de public”.

În urmă cu 15 ani de exemplu festivalierii Delahoya ieșeau în evidență cu ținute stridente. Acum, însă, timpurile s-au schimbat, spune Dumitraș. „Lumea merge pe trend”, spune el. „Delahoya nu, dar oamenii da; cine se îmbrăca cu lanțuri la pantalon a înaintat în vârstă, și-a schimbat outfit-ul. Acum se îmbracă la fel ca în club: există așa-numitul outfit de festival, un pic diferit față de cel de club, dar nu e mare diferență; T-shirt, blugi sau pantaloni largi”.

Dumitraș se așteaptă ca la festival să vină în acest an nu mai puțin de 10.000 de persoane – ba chiar considerabil mai mulți, dacă numără și audiența așteptată la scena deschisă în aer liber, unde intrarea e gratuită. „Am vândut câteva mii de bilete”, spune el. „Prețul biletului e foarte mic, e ca o intrare în club; avem semnale că mulți vor cumpăra bilete la intrare, pentru că nu se complică să le cumpere online, să le listeze sau să le pună pe telefon”. Biletele costă 49 de lei.

Festivalul are la ediția din acest an un buget de 200.000 euro, completează el.

La afluxul de 10.000 de festivalieri așteptați contribuie și capetele de afiș: Sigma, Wilkinson și Dub Pistols. Scena cu acces gratuit, Live Area, e amplasată pe platoul dintre Sala Polivalentă și Cluj Arena, are un foodcourt și un colț de relaxare și va fi deschisă de dimineața până la ora 23, cu acces gratuit; aici cântă Robin and The Backstabbers, Urma, E.M.I.L., Moonlight Breakfast, Yelllow și Domino. De altfel ediția din acest an e prima din istoria festivalului care aduce pe scene și trupe ori soliști care cântă altceva decât muzică electronică: veți găsi rock, rock alternativ, hip-hop ori dubstep.

Să mai spunem că, de-a lungul celor 20 de ediții, festivalul și-a tot mutat locul – a început în primele ediții în pădurea Hoia, ceea ce a atras în numeroase rânduri nemulțumirea locuitorilor din Grigorescu, a continuat cu pista aeroportului, a amenajat o ediție în parcarea unui mall, o alta în Valea Gârboului pentru ca anul trecut să aibă loc în Sala Polivalentă. O marcă a acestuia au fost paradele cu TIR-uri în remorcile cărora mixau DJ-i, ce porneau din centrul orașului până în Hoia. La ultimele ediții, însă, organizatorii au renunțat la acestea. Dumitraș explică: „paradele nu au prins foarte tare la noi în țară. Noi am avut vreo mie și ceva de oameni. La Liberty Parade au avut, la paradă, au fost 3-4000. În Vest mai sunt și acum, la Zurich, street parade cu un milion de oameni. Sunt altfel oamenii”.

Fondatorul Delahoya, a vorbit anul trecut despre începuturile festivalului pe dealul Hoia și evoluția acestuia în cei 20 de ani de existență: “În 1997, în pădurea Hoia, am început cu scenă care în ziua de astăzi ar fi considerată foarte mică, dar la vremea respectivă ne-am bucurat de un interes uriaş, circa 4500 de oameni, veniţi din toată ţara, la primul festival de acest gen. Lumea care ştia de muzica electronică şi de rave se bucura că exista aşa ceva în România, un loc unde putea să vină mascată, aranjată ca la Love Parade, vopsită pe păr şi cu ţepi, cum era la vremea respectivă mişcarea rave. Am dus festivalul 9 ani de zile acolo, la Hoia, după care, la un moment dat, şi din cauza vremii, fiindcă am “beneficiat” de mulţi ani de ploaie, ne-am mutat pe aeroport, unde au fost nişte ediţii interesante. Eram pe pista de rezervă, acolo instalasem scena, toţi artiştii erau fermecaţi că există aşa ceva, nici măcar în Ibiza nu există o scenă lângă pista de aterizare. Am stat trei ani acolo, până când aeroportul a trebuit să se dezvolte. Ne-am mutat în Floreşti, la centrul comercial, am avut ediţii bune, apoi pe Valea Gârbăului, încă o dată în Hoia, dar acum începem un alt nivel al festivalului, atât ca organizare, cât şi ca invitaţi. În ziua de astăzi, lumea are pretenţii”.

Image may contain: text

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags

Articole similare