Închide

Cel mai mare meteorit care a căzut vreodată în România e la Cluj și îl poți vedea

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mai 21, 2017 1 3296

Cel mai mare meteorit din România e expus la Cluj, după ce a căzut în împrejurimi, în urmă cu mai bine de 130 de ani.

Vorbim despre meteoritul de la Mociu, atunci Mocs, care cântărește zeci de kilograme, a fost descoperit în 1882 iar acum se află în puțin-cunoscutul Muzeul de Mineralogie de la sediul central al celei mai mari universități din țară, „Babeș-Bolyai”.

Harta de la Muzeul de Mineralogie unde găsiți cea mai mare bucată din meteoritul de la Mociu, unde se arată că acesta a fost văzut și auzit în Budapesta și Craiova

Meteoritul a căzut în Mociu în 3 februarie 1882, mai exact după-masa în jurul orei 4. „Mulți din locuitorii din Coasta, Barei, Vișea, Moci au văzut venind dinspre dealul Botei un glob luminos însoțit de o coadă fumurie. O clipă parcă cercul de jar se opri deasupra satelor,a poi din ghemul de foc de culori vii au țâșnit scântei, s-au auzit pocnete grozave, apoi un răpăit ca de grindină sau ca bătăile de armă, cu vuiete ascuțite, șuierături care i-au pironit pe toți: îndată o ploaie de pietre a lovit crengile copacilor și a căzut pe albul zăpezii”, descrie o lucrare de referință.

Acum cea mai mare bucată din meteoritul de la Mociu se află expusă la UBB. Meteoritul a făcut un zgomot atât de grozav la intrarea în atmosferă încât a fost auzit, spun specialiștii, până la Budapesta și Craiova.

 

Bucata expusă la muzeu are o greutate de 35,7 kilograme – dar bucăți mai mici au ajuns în zeci de alte muzee din lume. Specialiștii estimează că acestea cântăresc în total peste 300 kilograme, dar avea o greutate de o sută de ori mai mare la intrarea în atmosferă: acesta a explodat de cel puțin două ori în periplul său prin atmosferă iar covârșitoarea majoritate a masei a ars.

Cel mai recent meteorit ce a căzut în România a ajuns în Pleșcoi, în 2008. Avea aproape 7 kilograme. Un meteorit comparabil ca dimensiuni a căzut în vara anului 1937 în Tăuți, în vecinătatea Clujului. Avea 21 de kilograme. Un altul a fost  găsit în 1990 în Gresia, în sudul țării, dar nu se știe când a căzut; acesta are aproape 27 kilograme.

Să mai spunem că sute de persoane au trecut pe lângă acest cel mai mare meteorit din România, seara trecută la Noaptea Muzeelor, însă puțini au avut habar ce reprezintă acesta: în programul evenimentulului, în secțiunea dedicată acestui Muzeu de Mineralogie, nu e trecută nicio referire la acest meteorit, voluntarii din vecinătate nu știau că acesta e cel mai mare din România, iar panoul explicativ nu face această mențiune. Totuși, e singurul exponat ce nu se află în spatele unui perete de sticlă. Îl găsiți în sediul central al UBB, la parter – primul exponat pe stânga, după intrare.

Un comentariu

  1. RUSINOS
    Cel mai mare meteorit!!!!????
    Asa un articol despre ceva inedit nu am mai citit.
    Ziaristule,lasa-te de scris .
    Ti-ai gresit cariere.
    O poza nu ai facut.
    Apoi cum explici unde se gaseste meteoritul la UBB m-ai lasat plat.
    ” Îl găsiți în sediul central al UBB, la parter – primul exponat pe stânga, după intrare.”

Scrie un comentariu