Închide

Cel mai longeviv festival simfonic din Europa e la Cluj, anul viitor face jumătate de secol. Ediția din acest an începe peste 2 săptămâni

CulturăTop News by Actual de Cluj - sept. 16, 2015 0 324

Un festival de muzică simfonică din Cluj e cel mai vechi din Europa. Noua ediție începe peste două săptămâni și are buget la jumătate față de cel de anul trecut.

Toamna Muzicală Clujeană e un festival cu muzică simfonică, susținut în mare parte de Filarmonica Transilvania, și care în acest an ajunge la 49-a ediție. „E cel mai vechi nu din țară, ci din Europa”, spune directorul filarmonicii clujene, Marius Tabacu. „Are tradiție culturală, din 1966 până acum în fiecare an a fost câte o ediție”.

Trebuie precizat însă că, din ce spune Tabacu, ediția din acest an a festivalului are un buget de doar 100.000 de lei – jumătate din sponsorizări și cealaltă jumătate de la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Spre comparație, anul trecut bugetul ajungea la 200.000 lei, iar diferența de 100.000 de lei a fost asigurată din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. În acest an însă, din cauza unor modificări ale legii, Consiliul Local nu a mai putut aloca banii, chiar dacă, spune Tabacu, aceștia erau pregătiți. „Anul acesta a fost o situație mai neplăcută, consiliul local după un control de la curtea de conturi nu a mai putut să finanțeze instituții de stat. A trebuit să ne lipsim de fondurile pe care în mod tradițional le primeam de la Primărie. Ei erau gata să ne ajute dar nu am găsit metoda legală să le accesăm, dar festivalul nu e cu nimic mai sărăcăcios decât celelalte ediții”, a spus Tabacu.

Anul viitor festivalul împlinește o jumătate de secol de prezență continuă pe scena culturală din Cluj, iar Tabacu spune că Filarmonica pregătește deja un program special. „Anul viitor, atât vă spun, când vom avea a 50-a ediție a Toamnei Muzicale Clujene, vom dedica fiecare concert câte unuia dintre dirijorii care au construit această filarmonică, începând cu Antonin Ciolan, iar primul concert al Toamnei Muzicale Clujene de anul viitor va fi programul primului concert al Filarmonicii”.

Filarmonica din Cluj, care împlinește 60 de ani în 2015, se află în subordinea Consiliului Județean Cluj, ca multe alte instituții de cultură din județ, și are cel mai mare buget dintre acestea. În acest moment filarmonica nu are sediu, promis de ani de zile de către Primărie, și nici dirijor permanent. „Cine e dirijorul dispus  să vină la Cluj pentru un salariu net cam de 2000 de lei, angajat al Filarmonicii fără să putem plăti cheltuielile de deplasare și hotelul? Mai trebuie să fie agreat și de echpă, care la noi e formată din 169 de oameni -99 instrumentiști și 70 de coriști. Și ar trebui să-l agreăm și noi, cei care ne ocupăm de partea artistică. Deci nu e ușor să găsești acel dirijor care să fie apt din toate aceste puncte de vedere”, spune Tabacu, care admite însă, în contextul în care toate filarmonicile din țară au aceeași grilă de salarizare, că filarmonica din Cluj „e mai pretențioasă”.

Citește și:

Filarmonica din Cluj împlinește azi 60 de ani, nu are sală de concerte și nici dirijor

Nici un comentariu

Scrie un comentariu