Închide

Cel mai longeviv festival de muzică electronică din România face 21 de ediții în vară, prima ediție cu rock și hip hop

Actualitate by Actual de Cluj - Mar 15, 2017 1 316

Cel mai vechi festival de muzică electronică din România are loc la Cluj în 23 și 24 iunie, bifează a 21-a ediție.

Festivalul are loc în acest an în trei locuri – în Sala Polivalentă, în clubul de la parterul Cluj Arena și pe platoul dintre cele două locuri. “Vom avea un program extins, zi şi noapte, muzică electronică de toate genurile, formaţii live şi mulţi DJ-i străini şi români”, spune Horațiu Dumitraș, fondatorul Delahoya.

Scena drum&bass va fi amenajată și în acest an în Sala Polivalentă, în clubul de la parterul Cluj Arena va fi amenajată scena pentru house și live, iar pe platoul dintre cele două va fi amenajată o scenă pentru mixări live. „Pentru prima dată din 1997, Delahoya se va dedica diversității muzicale și va aduce la Cluj trupe care abordează stiluri total diferite de cel cu care am fost obișnuiți: rock, alternativ, electronic, hip-hop, dub și altele”, spune Dumitraș.  “Delahoya ajunge, în 2017, la anul 21 de existenţă. E primul festival de muzică electronică din România, iar, de-a lungul timpului, a format generaţii de pasionaţi ai muzicii, a format şi lansat artişti, a experimentat locuri interesante şi diverse forme de organizare, a adus întotdeauna elemente noi care să fie atractive pentru cei prezenţi, a promovat o paletă largă de genuri ale muzicii electronice”.

Line up-ul festivalului nu a fost încă anunțat.

Să mai spunem că, de-a lungul celor 20 de ediții, festivalul și-a tot mutat locul – a început în primele ediții în pădurea Hoia, ceea ce a atras în numeroase rânduri nemulțumirea locuitorilor din Grigorescu, a continuat cu pista aeroportului, a amenajat o ediție în parcarea unui mall, o alta în Valea Gârboului pentru ca anul trecut să aibă loc în Sala Polivalentă. O marcă a acestuia au fost paradele cu TIR-uri în remorcile cărora mixau DJ-i, ce porneau din centrul orașului până în Hoia. La ultimele ediții, însă, organizatorii au renunțat la acestea.

Horaţiu Dumitraş, fondatorul Delahoya, a vorbit anul trecut despre începuturile festivalului pe dealul Hoia și evoluția acestuia în cei 20 de ani de existență: “În 1997, în pădurea Hoia, am început cu scenă care în ziua de astăzi ar fi considerată foarte mică, dar la vremea respectivă ne-am bucurat de un interes uriaş, circa 4500 de oameni, veniţi din toată ţara, la primul festival de acest gen. Lumea care ştia de muzica electronică şi de rave se bucura că exista aşa ceva în România, un loc unde putea să vină mascată, aranjată ca la Love Parade, vopsită pe păr şi cu ţepi, cum era la vremea respectivă mişcarea rave. Am dus festivalul 9 ani de zile acolo, la Hoia, după care, la un moment dat, şi din cauza vremii, fiindcă am “beneficiat” de mulţi ani de ploaie, ne-am mutat pe aeroport, unde au fost nişte ediţii interesante. Eram pe pista de rezervă, acolo instalasem scena, toţi artiştii erau fermecaţi că există aşa ceva, nici măcar în Ibiza nu există o scenă lângă pista de aterizare. Am stat trei ani acolo, până când aeroportul a trebuit să se dezvolte. Ne-am mutat în Floreşti, la centrul comercial, am avut ediţii bune, apoi pe Valea Gârbăului, încă o dată în Hoia, dar acum începem un alt nivel al festivalului, atât ca organizare, cât şi ca invitaţi. În ziua de astăzi, lumea are pretenţii”.

Tags

Un comentariu

Scrie un comentariu