Închide

Cea mai mare zonă de recreere a Mănășturului a ajuns o ruină – și nu sunt speranțe de bine

ActualitateTop News by Mihai Prodan - sept. 07, 2014 1 510

Cea mai mare zonă de recreere a celui mai mare cartier al Clujului se află între străzile Parâng și Mehedinți: numără două terenuri de tenis, nu mai puțin de șapte terenuri de baschet și două de fotbal. Cel puțin, așa era în urmă cu 30 de ani, când a fost construit cartierul. După Revoluție foștii proprietari și-au revendicat în instanță parcelele peste care au fost construite terenurile de sport, iar rezultatul e că, deși încă nu există sentințe definitive, Primăria nu mai investește niciun ban în aceste terenuri, cu rezultatul degradării considerabile a acestora.

Cum arată zona la 25 de ani de la Revoluție: asfaltul e măcinat și vălurit, cu gropi în care băltește apa atunci când plouă și cu aluviuni în zona inferioară a terenurilor, scurse de la parcelele superioare și din pădurea Făgetului. Mai mult, o parte dintre panourile de baschet nu mai sunt întregi, aceasta și pentru faptul că la origini aceastea au fost construite din scânduri. Vopseaua, pe stinghiile care au rămas neatinse, s-a dus demult. Coșurile sunt îndoite sau lipsesc și n-au mai văzut o plasă de decenii – la fel și în cazul porților terenurilor de fotbal.

 

laterenurisatelit

Iată cum arată zona:

O parte modestă din teren, folosită de mănăștureni pentru plimbat câini și făcut plajă, a fost luată în primire de o asociație, ColectivA, care încearcă să organizeze aici diverse activități în care să implice comunitatea, inclusiv spectacole – și de câteva ori pe an aici au loc, în cadrul a varii festivaluri, concerte sau proiecții de filme. Nu mai devreme de vineri aici a avut loc o dezbatere în amfiteatrul improvizat cu navete de bere, ba chiar a fost pusă în scenă și o piesă de teatru, de o trupă de elevi mănăștureni.

Laura Panait e reprezentantul asociației ColectivA și explică de ce situația zonei poate fi schimbată – și ce anume îi lipsește, deocamdată: „situația juridică a terenurilor încă nu e rezoltată, și până atunci am discutat cu Primăria, ne-au dat un acord informal de a folosi bucățica aceea de teren unde e scena, din dorința de a activa cumva comunitatea; ne-am decis să nu stăm cu mâna în sân și să îmbunătățim zona, chiar și cu titlu temporar, pe fondul unui PUG neclar și nevotat, e problema demult a clujului, nu se știe ce se va întâmpla cu cei care și-au revendicat terenul. nu pot consturi și deci nu se pot folosi de el”.

Ușor de zis, greu de făcut? În zonă, în special în zona terenurilor de sport, investițiile necesare nu sunt mici. Panait are însă soluția: „a ne plânge nu e destul. ne-a luat 20 min să reparăm o bancă, o oră să reparăm un leagăn; panourile de baschet pot fi reparate, de exemplu, dar e nevoie de mai multă asumare; incertitudinea juridică le-a făcut așa cum sunt acum”.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare