Închide

Cea mai mare universitate din țară după numărul de studenți se plânge de salariile mici din cercetare

EducaţieTop News by Actual de Cluj - nov. 08, 2016 0 237

Smiorcăieli în cea mai mare universitate din țară, unde șefii sunt nemulțumiți că o neconcordanță legislativă îi forțează să muncească, pe proiecte finanțate cu bani europeni, pentru 1.100 de euro la normă întreagă.

La șapte luni după ce au constatat o interpretare legislativă defavorabilă, prin care salariile în proiectele finanțate cu bani europeni au la bază salariul minim pe economie și deci țările est-europene primesc ca salarii mai puțini bani decât altele, doi prorectori ai universității „Babeș-Bolyai”, cea mai mare din țară după numărul de studenți, organizează conferință de presă în care spun că, într-o competiție europeană, cercetătorii români sunt defavorizați, căci primesc mai puțini bani. „Am ajuns la această atitudine publică după ce am trecut printr-o serie de etape tradiționale, clasice. Problema majoră e următoarea: într-o lume globalizată țările se află în competiție una cu alta și fiecare încearcă să-și facă un avantaj competitiv, ce rezultă din activitatea de cercetare. Evident că ai nevoie de cercetători foarte buni; în programul vechi al UE 2007-2013 noi în țară ne-am implicat bine, în sensul că am spus că UE face competiții la nivelul Comisiei Europene. Nu contează de unde vii, mergi după aceleași reguli indiferent că ești din România, Germania sau Marea Britanie, jucăm după aceleași reguli”, spune prorectorul responsabil de cercetare al UBB, Daniel David. Acesta oferă și o comparație – în UE o oră de cercetare e 30 euro, dar în România profesorii sunt plătiți cu 31 de lei pe oră, un lector – aproximativ 3 euro, „nu mai vorbesc de sărmanii doctoranzi unde o oră de cercetare e mai puțin decât costă să-ți faci unghiile sau te tunzi”. În astfel de proiecte, precizează David, angajările se fac la jumătate de normă, cel mult patru ore pe zi – dar spre comparație, dacă ar fi să fie angajați la normă întreagă, profesorii ar fi plătiți cu 1.240 de lei pe săptămână, sau aproape 5.000 de lei pe lună, bani despre care David spune că sunt nejustificat de puțini. „Trăim într-o lume globalizată, prețul biletelor la conferințe e același, cărțile costă la fel. Poate pentru România cineva ar putea zice că 500 de euro ajung, dar în germania se iau 4500 de euro la nivel de profesor. Țările din estul Europei, unde salariul de bază e scăzut, sunt toate în această situație. Participăm într-o competiție globală, unde rigurozitatea e aceeași, dar după ce câștig trebuie să raportez bugetul la salariul de bază din țară, deci din start e o inechitate”.

În vreme ce la UBB cei Daniel David anunța această inechitate, președintele Consiliului Județean Cluj Alin Tișe își publica, printr-un comunicat de presă, salariul de șef al instituției – 4.112 lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags