Închide

Ce-și dorește primăria pe râul care traversează orașul 

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 12, 2015 0 687

Trei proiecte conectate la râul Someș vor fi demarate de administația locală chiar de anul acesta. Cel puțin asta este dorința exprimată astăzi de primarul Emil Boc la dezbaterea-atelier care a avut ca temă conturarea unei viziuni integrate de dezvoltare a culoarului Someșului.

Concurs de soluții pentru refacerea Podului Nemților

Concret, primăria și-a propus să dezvolte un traseu pietonal care leagă Piața Muzeului de Cetățuie, prin intermediu recreării Podului Nemților din zona casei Tranzit. Prin deschiderea străzii fără nume, perpendiculară pe strada Barițiu care merge către Someș, dar și recontrucția fostului pod , Dealul Cetățuii s-ar lega firesc de zona Piața Muzeului, adică de centrul istoric al orașului. Încă din 2008, firma clujeană Planwerk a propus recreerea respectivului circuit – Casa Matei, Piața Muzeului, Parcul I. L. Caragiale, o trecere de pietoni pe strada Barițiu, Casa Tranzit (fostă sinagogă), viitorul pod, treptele și Cetățuia, după cum arătă gândul.info.

Casa Tranzit

Casa Tranzit

În zona Casei Tranzit a existat un pod, al nemților, primul pod suspendat din Cluj și acoperit, construit în sec XVIII și utilizat de trupele imperiale pentru a accesa fotificația de pe Cetățuie. Podul a fost distrus de inundații de câteva ori și a fost refăcut, apoi în secolul XX a fost dezafectat. Pentru refacerea podului, primarul Emil Boc spune că administrația locală va lansa un concurs de soluții, probabil în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania. Anul trecut administrația locală avansa recrearea acesui pod, utilizân pasarele metalică din cartierul grigorescu, care va fi înclouită cu o structură nouă. Acum, după cum a explicat Ovidiu Cîmpean din cadrul Direcției de Comunicare, Relații Comunitare și Turism a primăriei, s-a renunțat la această idee și se dorește lansarea respectivului concurs de soluții în urmă căruia să rezulte care e cel mai bun proiect pentru refacerea podului. „Apoi vom intra în etapa de SF și PT”, adaugă Cîmpean.

Plaje în Grigorescu și conectarea parcului Rozelor la Someș

Cel de-al doilea proiect avut în vedere de primărie vizează amenajarea plajei din cartieurl Grigorescu, a traseelo de mal pe sub podul din Grigorescu și legarea parcului rozelor de cartierul Mănăștur. De altfel, primăria a demarat procedura de refacere a pasarelei pietonale din zona parcului Iuliu Hațieganu. Proiectul stagnează deocamdată.

Conectarea parcului din zona Armătura la cursul de apă

Cel de-al treilea proiect presupune conectarea spațiilor verzi din zona Traian la Someș dar și conecatrea parcului din zona Armătura, de la intersecția străzii gării cu Oașului la traseul Someșului. Despre acest parc, consilierul local PNL, Iona Bildea sesiza în 2013 că este neîntreținut și cerea primăriei să îl doteze cu mobilier urban.

Pod în zona Răsăritului

Pe lângă cele trei proiecte, primăria are în vedere și amenajarea uneui pod de la zero pe Someș care să preia circulația din zona Gării spre strada Răsăritului, în zona unde Calea Ferată traversează Someșului și strada Oașului. Respectivul pod ar permite accesul facil către platforma din Piața 1 Mai. „Exist șanse foarte mari sĂ facem și acest pod, mai ales că necesitarea sa apare și în noul PUG și cred că vom și reuși să pornim acest proiect. Tot cu faza de studiu de fezabilitate și proiecte tehnic”, a menționat Cîmpean.

Pentru finanțare, primăria mizează în principal pe fonduri europene. Studiile necesare acestor proiecte se vor porni, în schimb, pe bugetul local. Posibil chiar de anul acesta. 

sursa foto: clujeanul.gandul.info

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.