Închide

Ce proiecte mai pregătește în Cluj dezvoltatorul Platinia

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 12, 2017 2 8173

 

Dezvoltatorii de la Platinia au deschis, în urmă cu câteva zile, centrul comercial din cadrul proiectului imobiliar ridicat pe terenul fostei fabrici de bere Ursus. Ansamblul este unul mixt și include alături de spaţii comerciale și 187 de apartamente (integral vândute) şi un hotel cu apartamente. Proiectul este dezvoltat de omul de afaceri Vasile Puşcaş, ginerele fostului ministru al Transporturilor, Ioan Rus. Puşcaş este implicat în afaceri în domeniul salubrității în Baia Mare și Stau Mare, dar a derulat și mai multe proiecte imobiliare în Cluj. Și mai urmează și altele. Reprezentanții Platinia menționau, la inaugurare, că au în lucru încă trei proiecte noi. La solicitarea Actualdecluj.ro, Vasile Pușcaș a enumerat și celelalte proiecte pe care le vrea construite în oraș.

Investiţia realizată până acum pentru proiectul de pe fosta platformă a fabrici de bere a trecut de 25 de milioane de euro, potrivit dezvoltatorilor. Pe lângă galeria comercială de 13.000 mp, pro­iectul imobiliar de pe fosta platformă Ursus include şi un ansamblu rezi­den­ţial cu două corpuri cu şase niveluri şi 187 de apar­tamente cu 2 şi 3 camere, dar şi o componenta de tip apart­hotel care dispune de 120 de apartamente de lux, am­­plasate pe 11 niveluri.  Proiectul ce ajunge până la 11 etaje (pentru una dintre componentele ansamblului) din locul fostei fabrici de bere nu a fost ferit de controverse, acesta fiind contestat de o parte dintre vecini, după ce a demarat proiectul (mai multe AICI). Însă acum e aproape de finalizare – galeria e inaugurată, cu doar o parte dintre magazine deschise, apartamentele sunt în stadiu final de amenajări, iar prima etapă din proiectul hotelului ar trebui să fie gata de deschidere la final de iunie.

În același timp, Pușcaș are un proiect deja în șantier: un bloc de apartamente pe strada Avram Iancu, din vecinătatea cimitirului Central. Este vorba de un proiect de mici dimensiuni – sub 30 de apartamente, spune omul de afaceri. Șantierul de pe Avram Iancu nr.28 a fost recent în centrul atenției, după ce ar fi generat prăbușirea pe o porțiune de 7 metri a zidului unei clădiri din cimitrirul central, clădire aparținând Administrației Cimitirelor din cadrul Primăriei clujene. Beneficiarul proiectului este firma Evo Center care a obținut în decembrie 2016 autorizația de construire a unui imobil mixt cu 2S+P+Me+3E – comert, servicii, locuințe colective, împrejmuire și amenajări incintă. Potrivit primăriei, din verificările efectuate de polițiștii locali beneficiarul a respectat proiectul, lucrările fiind atunci în faza de săpătură în vederea realizării fundațiilor. Așa că s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice care să stabilească cauza prăbușirii și cine se face vinovat. Expertiza, conform administrației locale, a arătat că solul nu a mai ținut fundația clădirii care aparținea primăriei, iar municipalitatea a dispus beneficiarului – firma Evo Center – să refacă pe cheltuială proprie clădirea avariată. Clădirea era una veche, a fost explicaţia dezvoltatorilor.

Un șantier conectat la ginerele fostului ministru Ioan Rus face stricăciuni primăriei. Cum e pedepsit

 

Un alt proiect pe care îl pregătește Pușcaș la Cluj e unul în cartierul Zorilor: pe strada Observatorului, lângă magazinul Profi. Acesta este proiectul de care s-a ocupat și fostul arhitect șef Adrian Iancu – arhitectul a venit cu Planul Urbanistic Zonal și cu macheta unui viitor ansamblu într-o ședință a Comisiei de Urbanism din februarie anul trecut. „Domnul Iancu s-a ocupat de PUZ, el s-a ocupat de partea urbanistică, să descâlcim situația. De proiect se ocupă Arhimar”, a menționat Pușcaș. Șantierul mai are încă de așteptat, zice omul de afaceri. „Proiectul nu a intrat în ședință de Consiliu Local. Terenul e luat de doi ani, stăm cu credit bancar pe el. Vor fi 200 și ceva de apartamente și un parc foarte fain”, spune Pușcaș.

La ședința comisiei de urbanism din februarie a fost discutat un nou proiect propus pe terenul de pe strada Observatorului, beneficiară fiind societatea Ramona&Oana Impex SR . Deși pe teren crescuse vegetație și, fizic, proprietatea avea pe ea spații verzi, pe hârtie (cartea funciară) e “curți-construcții”, deci teren construibil. Terenul de peste 1 hectar de pe o arteră intens circulată din Cluj și-a primit un proiect și girul comisiei de urbanism a primăriei pe el. Anul trecut, pe terenul de pe strada Observatorului, comisia de urbanism a primăriei a avizat un ansamblu cu blocuri cu 10 etaje, care urmează să aducă în zonă circa 300 de noi apartamente. Imobilele ar fi însă despărțite de un spațiu verde – promis primăriei, cu act de donație. Iancu menționa la vremea respectivă că pe terenul care are peste 1 hectar erau doi proprietari – unul cu un bloc în U (zece etaje la stradă și scăzând în trepte spre partea din spate a parcelei unde mai sunt blocuri de locuințe mai scunde), celălalt cu un bloc în trepte (zece etaje la stradă și trepte spre aceeași zonă, până la șase etaje). Între cele două blocuri a fost propus un spațiu verde de circa 3000 mp.

Fostul arhitect-şef pune blocuri de zece etaje pe “verdele” din cartierul lui Boc

Despre faptul că terenul a fost folosit de cetățeni ca spațiu verde, Pușcaș a avut un comentariu. „Nu e folosit, e închis momentan. E un verde urât, o să vedeți verde frumos”, promite dezvoltatorul.

Proiectele de pe strada Avram Iancu și cel din zona Observatorului vor fi dezvoltate sub brandul Platinia. Pușcaș mai are și un al treilea proiect în lucru în Cluj, tot pe segmentul rezidențial – va fi dezvoltat într-o zonă populară în ultimii ani printre dezvoltatorii imobiliari și căutată de cumpărători. Este vorba de cartierul Gheorgheni, zona din apropierea Iulius Mall, dar și a celor două facultăți cu profil economic. Cel de lângă mall nu va fi Platinia, nu pun brandul Platinia pe toate proiectele. Vor fi tot apartamente – normale, civilizate”, spune Pușcaș. Acest nou proiect va fi ridicat în zona fostului bowling al Beyfin și e în curs de autorizare. „Următorul proiect de care aș prefera să mă apuc e cel de pe strada Observatorului, dar de un an jumate stăm la coadă să intrăm în CL”, zice dezvoltatorul.

Despre Pușcaș surse din piața imobiliară, dar și proiectanții care s-au ocupat de autorizarea proiectului de pe Avram Iancu nr. 28 și chiar și primăria au spus că dezvoltă un alt proiect în oglindă, la intrarea în cimitirul central – mult așteptatul parking privat de peste 200 de locuri de parcare pe care primarul Emil Boc l-a anunțat încă de anul trecut ca o investiție foarte bună pentru oraș. Pușcaș clarifică însă situația și spune că nu are în plan un astfel de proiect. „Parkingul e și public, eu vreau să mă țin departe de povestea asta. Vreau să am cât de puțin treabă de autoritățile. În toată Europa, parkingurile sunt legate de autoritatea publică”, a subliniat Pușcaș.

Primele două proiecte dezvoltate sub brandul Platinia, Platinia Lounge Residence (Str. Dorobanților 33-35-37) și Platinia Elite Residence (Str. Constanța nr.12) sunt tot ansambluri cu funcțiuni mixte compuse din apartamente, spații de birouri și spații comerciale.

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.