Închide

Ce profit a realizat anul trecut Banca Transilvania, grupul clujean care în 2015 mai "înghite" o bancă

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 13, 2015 1 1067

 

Banca Transilvania, a treia instituție din sistem după activele deținute, a înregistrat anul trecut un profit brut de 521,28 milioane lei, în creştere cu 17,6% faţă de anul 2013, arată rezultatele financiare publicate azi de companie. În 2014, Banca Transilvania a marcat tranzacția finalului de an, anunţând în decembrie semnarea unui angajament ferm pentru achiziţionarea integrală a acţiunilor unei bănci cu probleme, Volksbank România de la Österreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG şi WGZ BANK AG.

Consultă AICI datele financiare pentru 2014 ale BT, companie listată la Bursa de Valori București

Gradul de acoperire a creditelor neperformante la sfârşitul anului 2014 era de 126,5%, activele băncii totalizează peste 35 de miliarde de lei, soldul creditelor este cu 5,3% mai mare decât era la finalul anului 2013, iar totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienți este cu peste 16,4% peste nivelul de la sfârșitul anului 2013. În anul 2014 au fost acordate, atât companiilor, cât și persoanelor fizice, 146.000 de credite noi.

„În 2014 am decis să continuăm politica de a investi local, de aceea am abordat provocări noi, aşa cum este achiziţionarea Volksbank România. Vom continua să avem o atitudine pragmatică şi antreprenorială urmărind oportunităţi de creştere profitabilă a băncii şi a Grupului Financiar BT. Focusul nostru este în continuare creşterea eficienţei şi susţinerea economiei româneşti. În acelaşi timp rămânem atenţi şi precauţi la provocările mediului economic actual atât din România, cât şi din regiune”, a declarat Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvani.

Veniturile operaționale ale BT în 2014 erau la sfârșitul anului 2014 cu 20% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Rezultatul pozitiv a fost sprijinit în mod determinant de iniţiativele de eficientizare a activităţilor, respectiv de cele de control al costurilor, care au dus la o îmbunătăţire a raportului cost/venit cu peste 14% faţă de anul 2013, ajungând la 41,92% în anul 2014, spun reprezentanții BT. Focusul Băncii Transilvania a fost clienţii retail şi IMM, precum şi segmentele specializate.

Cota de piaţă BT privind volumul tranzacţiilor este de 17,9%. În ultimele 12 luni portofoliul de carduri de credit a crescut cu 21%. „BT a păstrat în decursul ultimilor ani politica de creditare prudentă, punând accent pe dispersia riscurilor. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 10,87% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, la sfârşitul anului 2014, în continuare fiind sub media sistemului bancar din România. Urmărind păstrarea gradului de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane, chiar şi în condiţiile în care o parte din creditele integral provizionate au fost scoase în afara bilanţului, BT a înregistrat în anul 2014 cheltuieli nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare de 638 milioane lei. Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente şi garanţii ipotecare reprezintă în continuare peste 126,5%, valoare păstrată pe parcursul ultimilor doi ani. Soldul total al provizioanelor este de 2.474 milioane lei, la data de 31.12.2014, reprezentând 12,4% din totalul creditelor. Anul 2014 a confirmat trendul observat în 2013 cu privire la îmbunătăţirea comportamentului de plată al clienţilor retail şi IMM. Efectul combinat dintre această îmbunătăţire şi reducerea expunerilor neperformante istorice aferente acestor categorii de clienţi este scăderea cu 19% a volumului restanţelor de peste 90 zile pe segmentele mai sus menţionate. In ceea ce priveşte solvabilitatea băncii, aceasta este de 17,35%, luând în considerare profitul anului”, arată raportul BT. 

 

Citește și

TRANZACŢIA FINALULUI DE AN. E oficial: Banca Transilvania cumpără Volksbank

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.