Închide

Ce pregătește Clusterul Cluj IT pentru final de an

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - feb. 06, 2015 0 783

Cum ar fi să navighezi de pe telefonul mobil sau de pe tabletă ca să-ți urmărești scriitorul preferat, să-ți faci o programare la orice medic din oraș sau să găsești un loc de parcare rapid? Se poate, în Cluj-Napoca, spun cei de la Clusterul Cluj IT care lucrează deja la implementarea unui proiect de oraș eco-eficient, în care mediile de business, cultural, educațional, social și medical sunt armonizate printr-un sistem informatic conectat cu rețele de senzori, totul pentru a gestiona și armoniza într-un mod inteligent resursele și componentele comunității.

Concret, este vorba despre un proiect cu finantare europeana in cadrul Programului Operational Sectorial de Crestere a Competitivitatii Economice POSCCE, având un buget total de peste 7,2 milioane de lei, din care 5,2 milioane de lei reprezintă partea nerambursabilă, iar diferența este susținută de companii membre ale Clusterului Cluj IT. Proiectul are titlul generic „Dezvoltarea Inovativă prin Informatizare a Ecosistemului Urban Cluj-Napoca” sau Cluj-Napoca: Next Generation Brained City.

Cu banii europeni, Clusterul Cluj IT va lansa pe piață patru produse finite dezvoltate până la faza de produs software marketabil destinat pietelor de Smart City, dar și alte câteva finanțabile până în faza de design (adică proiect software complet), pentru a căror implementare și scoatere pe piață urmează să se atragă alte finanțări viitoare. Conform calendarului etapelor de proiect demarate în 2014, toate acestea vor fi gata în toamna acestui an.

Managerul de proiect, Conferentiar Doctor Paulina Mitrea, a explicat că se lucrează pe șapte niveluri pentru a se crea Orașul – Creier (Brained – City) adică se gândesc si se implementează produse pentru administrația publică locală, pentru rețeaua de transport, pentru cea medicală, pentru companiile de utilități (de la nivleul subteran pâna la nivelul rețelelor aeriene), pentru instituțiile de cultură și educaționale, pentru mediul de business dar și pentru a dezvolta clădiri inteligente, controlate pe partea de consum prin sisteme de senzori. La fiecare din acestea lucrează reprezentanți si echipe ale unor societăți din Clusterul Cluj IT, dar și din cele trei universități membre, UBB, UTCN și USAMV.

Vor fi lansate produse marketabile pentru administrația publică locală (domeniul achizițiilor publice și domeniul transport/parcări inteligente), pentru mediul de business (o bursă on-line pentru produse agricole), cât și pentru rețeaua medicală (o rețea de senzori inteligenți).

„Vom avea o platformă destinată achizițiilor publice care va aduce la zi toate schimbările legislative și care este gîndită pentru a ușura efortul funcționarilor, dar și pentru optimizarea serviciilor oferite cetățenilor care au garanția că totul s-a făcut cu respectarea legislației. Apoi vom avea o aplicație pentru parcările inteligente care va permite pe de o parte ușurarea managementului locurilor de parcare din oraș prin maximizarea veniturilor obținute și asigurarea confortului cetățenilor, decongestionarea traficului de către agenții din trafic prin direcționarea șoferilor către locurile de parcare disponibile, cât și efectuarea plății direct de pe smart-phone”, a explicat Paulina Mitrea.

Implementarea soluției pentru parcări ar presupune combinarea solutiilor de instalare de senzori pe locurile de parcare, cu procesarea imaginilor furnizate de camerele de luat vederi, pentru a identifica locurile libere, în așa fel încât șoferii să poată să fie direcționați înspre acestea.

La platforma destinată achizițiilor publice lucrează echipe din ARXIA, UTCN si UBB. La parcările inteligente lucrează o echipă de la Pitech. „Primăria clujeană este membră a Clusterului, așa că avem colaborări foarte bune cu ea pentru toate aceste soluții”, a menționat managerul de proiect.

„Platforma pentru produse agricole este gândită pentru a ușura aprovizionarea cetățenilor cu produse de calitate și pentru a activa producătorii agricoli și furnizorii din proximitatea orașului. La aceasta lucrează o echipă de la Optima Grup ,dar și Art Soft Consult. Platforma pentru senzori inteligenți care e gândită pentru reteaua medicală, dar si pentru reglarea consumului, purității în timp a unei clădiri este pregătită de o echipă din UTCN iar solutia de găzduire in Cloud de către firma Efectro”, mai spune Paulina Mitrea.

paulina

Ce produse urmează să fie lansate, după atragere de fonduri suplimentare

O platformă pentru rețeaua de transport urban public și privat care are în componență algoritmi de rutare și decongestionare a traficului (lucrează UTCN, SITC si AROBS)

O platformă e-health destinată unităților medicale care va permite interconectarea acestora (lucrează echipă mixtă UTCN cu firme private printre care Artsoft Consult, existând colaborări cu UMF celelalte institutii din reteaua medicala clujeana).

O aplicație de informatizare a instituțiilor culturale și educaționale bazată pe conceptul de geo-critică care permite ca orașul actual să fie conectat cu spațiul cultural și istoric și să ofere turistului sau locuitorilor posibilitatea de a naviga în spațiu și timp, spre exemplu pe urmele unui scriitor sau om de cultură (lucrează UBB, ARXIA, SITC si UTCN în colaborare cu entități din Franța, spatiul anglo-saxon sau America).

Clusterul Cluj IT este o asociaţie de tip cluster, înfiinţatǎ în octombrie 2012, având ca membri 32 de companii de IT, 3 instituţii de învăţământ superior, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, 8 instituţii publice şi organizaţii catalizator. Cel mai important proiect promovat de cluster este Cluj Innovation City, aflat încă la stadiu de concept, dar care ar urma să ocupe o suprafaţă de 200 ha în zona Lomb, din Cluj-Napoca, cu o investiţie totală estimată la peste 350 de milioane de euro. In contextul acestui mega-proiect, proiectul de „Dezvoltare Inovativă prin Informatizare a Ecosistemului Urban Cluj-Napoca- Brained City” reprezinta „caramizile de la bază”, de pornire, pentru informatizarea integrată a orasului viitorului.

sursa foto: orasulmeu.mediafax.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare