Închide

Ce mai fac investitorii străini de la Cluj: cofondatorul Riverbed Technology caută talente, Bosch construiește încă o clădire la Jucu, NTT vrea centru de Robotică

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 19, 2017 0 2120

„Clujul e singurul oraș din România în afară de București în care m-aș gândi să locuiesc, dacă m-aș muta aici”, spune, de pe scena conferinței Techsylvania, Mike Costache, antreprenor, bancher de investiții și CEO a mai multor companii, emigrat din România în Israel la doar 11 ani și apoi spre Statele Unite. Dacă el doar spune că s-ar muta în România, colegii săi de dialog „Techsylvan” au sau conduc afaceri aici. În cadrul uneia dintre întâlnire de la conferinţa Techsylvania de azi, Konrad Kaschek, general manager al fabricii Bosch de la Cluj, vorbește despre business-ul germanilor de la Jucu: nemții construiesc o nouă unitate în parcul industrial și au trecut de 2000 de angajați în Cluj. Trebuie spus însă că România e totuşi o destinaţie de business încă profitabilă pentru costurile mici de aici, iar în Cluj outsourcing-ul mai generează parte importantă din afaceri, chiar şi în zona de Tehnologie.

„Inginerii foarte calificați sunt cea mai rară „resursă” din lume. Trebuie să cauţi peste tot: Asia, Europa, America. E, la nivel mondial, un mare deficit de ingineri care să scrie cod, care să creeze produse noi. Suntem bucuroși să fim aici, la Cluj, să vă punem la muncă”, spune Jerry Kennelly, cofondator şi CEO Riverbed, companie multinațională care are o echipă și la Cluj. Kennelly conduce o companie pe care a direcţionat-o de la nivel de start-up până la stadiul în care generează venituri de 1 miliard de dolari. Despre motivele care au adus afaceri la Cluj vorbește și Kaschek, care face referire la aceeași valoroasă resursă care pare să fi pus Clujul pe hartă: Omul de Tehnologie. „Bosch dorea să crească și căuta locuri unde putea să facă asta. Creșterea uriașă a cifrei de afaceri din ultimii ani a fost posibilă doar prin extindere. Am căutat în mai multe locuri și am găsit acest diamant ascuns – Clujul, cu oameni educați, orientaţi spre Europa. Am ajuns la 2500 de oameni. Clujul e un sit strategic pentru Bosch, vom crește în continuare. La Jucu a început construcția pentru al doilea centru”, a spus directorul fabricii care funcţionează în Tetarom III din 2014. Managerul ce conduce compania care are în Cluj și un centru de cercetare a subliniat că viitorul e reprezentant de automatizarea și tehnologie înaltă. Bosch nu e singura companie care caută să se pregătească de lumea viitorului. Patrizio Mappelli, CEO NTT Data pe regiunea EMEA, spune că la Cluj (unde gigantul japonez NTT a preluat compania locală EBS) se investește în Robotică. Mai mult, deși inițial așa părea, România nu mai e acum o destinație de „low cost”, susţine CEO-ul. „Când am decis să investim în România inițial vedeam locul ca având avantajul costurilor mici. Am găsit aici oameni foarte competenți, foarte dedicați și am schimbat această gândire. Am început de la ideea de low cost, dar vedem România și în special Clujul ca o mare oportunitate, cu oameni foarte competenți. Am decis să investim în robotică aici, în Cluj, avem oameni care se ocupă de robotică și inteligență artificială. De la țară low cost, am ajuns să vedem România ca loc unde putem dezvolta soluții sofisticate”, spune Mappelli. Acesta a mai menționat că NTT a decis să trimită oameni aici, din Tokio, pentru a conduce un „hub de inovare”.

Nu doar companiile din Tehnologie sunt interesate de tehnologie. „Noile platforme digitale vor fi construite la Cluj. Vrem să digitalizăm, suntem gata să investim în digitalizare și noi tehnologii.  Băncile vor fi active în domeniul tehnologiei, ca orice companie din Tech”, spune Tiberiu Moisă, director general adjunct la Banca Transilvania. Iar multinaţionalele vin şi cu oportunităţi pentru start-up-uri, spun „giganţii”. „Sunt multe companii de producție, nu doar la Cluj, ci și în Timișoara, Sibiu. Acestea au nevoie de servicii de suport, de tehnologii, de furnizori, de companii locale.  E o oportunitate să lansezi startup-uri. În Germania sunt companii care sunt furnizori pentru branduri ca Audi”, a mai spus CEO-ul Bosch din România.

Oameni din companii ca NVIDIA, SAP, Allianz Ventures, Financial Times, Amazon, Wunderlist, McKinsey, 500 Startups, Samsung NEXT sunt zilele acestea la Cluj, ca să vorbească despre Tehnologie şi Business, la Techsylvania. Cea de-a 4-a ediție Techsylvania are loc la Casa de Cultură a Studenților, în Cluj-Napoca, între 17-20 iunie. Sunt așteptați peste 1500 de participanți. Evenimentul are trei componente: o conferință unde au venit speakeri de la companii active la nivel global, un maraton de programare de 24 de ore (hackathon), desfăşurat în weekend, și Startup Avalanche, o competiție pentru companii aflate la început de drum.

 

Există, însă, tot la Cluj, și astfel de exemple:

Care e firma din Cluj care a adus angajați din Maroc și Paraguay ca să-i muncească în fabrică: a fost amendată cu 100.000 lei

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare