Închide

Ce lipsește în cel mai mare cartier al Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 22, 2016 0 530

O nouă serie de ateliere pentru copii vor fi organizatate luna aceasta și luna următoare la recent deschisul cinematograf Dacia din Mănăștur pe care cei implicați în cealaltă inițiativă din cartier, La Terenuri, vor să-l transforme în centru comunitar. Asociația Colectiv A, prin inițiativa La Terenuri, a căutat, prin dezbateri și diferite tipuri de consultări, să identifice probleme din cel mai mare cartier al Clujului și i-a convins pe riverani să caute, participativ, soluții. Oficialii Asociației spun că în Mănăștur lipsesc spațiilor verzi, un centru comunitar și evenimentele culturale, motiv pentru care și ei caută parteneri și resurse pentru a ajuta cartierul să pună umărul în a-și rezolva aceste probleme.

În noiembrie și în decembrie, Asociația Colectiv A împreună cu Asociația Firul Ariadnei au lansat ateliere de reciclare creativă și activități educative pentru copii. Potrivit Asociației, acestea au ca miză responsabilizarea oaemnilor din cartier, prin moduri creative de a transforma deșeurile în joacă și conștientizare.

Deja, la cinema Dacia au mai fost organizate alte patru ateliere, programul debutând în 14 octombrie. „Încercăm să organizăm aceste ateliere o dată la două săptămâni. Am început în 14 octombrie. Apoi am avut activități în  27 și 28, după care și în 11 noiembrie. Avem foarte multe mămici active care ne motivează să continuăm pentru că ele chiar vor să facă ceva pentru copiii lor”, spun cei de la Colectiv A.

Primul atelier va avea loc în 25 noiembrie, de la ora 15.00, la Cinema Dacia și are ca temă construirea de cuiburi și hrănitoare pentru păsări din materiale reciclabile. Al doilea atelier va avea loc în 19 decembrie, tot de la ora 15.00 și în cadrul lui se vor crea decorațiuni pentru Crăciun, tot din materiale reciclabile. Participarea la aceste ateliere este gratuită.

Atelierele și activitățile derulate deja la cinematograful Dacia din Mănăștur de către cei de la Colectiv A cu diferiți parteneri se înscriu în eforturile pe care aceștia le fac pentru a face din acest obiectiv un centru comunitar, dar și pentru a convinge oamenii din cartier să vină creativ înspre el. „În ultimii ani am creat împreună cu locuitorii Zilele Mănășturului, numeroase Ateliere pentru copii, părinți și bunici, Manhattanshtur – festival pentru liceeni, Open Stage Sessions prin care talentele mănășturene au fost încurajate să se exprime și multe alte evenimente comunitare. Toate acestea ne arată cât de mare este nevoia de spații comune, de locuri în care să respirăm aer proaspăt împreună cu cei dragi, dar și de cultură la noi în cartier”, susțin cei de la Colectiv A.

Aceștia lucrează de foarte mulți ani în Mănăștur, ascultă nevoile locuitorilor și caută parteneri care să producă activități în beneficiul cartierului. „Dorim să aplicăm metodologia folosită deja în zona La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur: prin dezbateri și diferite tipuri de consultări, identificăm probleme din cartier și aducem iar vecinii împreună să cautăm soluții în mod participativ. Până acum am identificat problema lipsei spațiilor verzi, a unui centru comunitar și a lipsei de evenimente culturale în cartiere, în speță în Mănăștur. Dorim ca toate aceste cunoștințe și experiențe comune să le aducem în Cinema Dacia și să discutăm real cum fiecare din noi se poate implica activ în viața cartierului”, au mai subliniat aceșia.

VIDEO De la mănăștureni pentru toți clujenii. Zilele celui mai mare cartier din Cluj, Mănăștur, se lansează cu o petiție: parc în zona La TERENURI, asumat de Primărie

Cum se răzbună primăria pe societatea civilă. Zilele Mănășturului scoase din Cinema Dacia

Exemple de la oamenii care schimbă oraşele. Ce fac alţi europeni, ce (nu) facem noi

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.