Închide

Ce-i face fericiți pe… bunicii noștri

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 26, 2015 0 388

Fiecare vine de acasă cu un banc (căutat, cunoscut, pregătit). Acolo, îl împarte cu ceilalalți. Jocul se cheamă „Râsoteca”, iar „acolo” e locul unde se desfășoară procesul de împărţire de glume: un centru pentru vârstnici. Nu e singura activitate aici – se aduc cărți, se urmăresc știri, se fac piese de teatru, totul sub îndrumarea „doamnei Mihaela”. Iar de joi, prima zi cu ninsoare din iarna 2015, cei aproape 400 de bunici de (pe liste de) Cluj se adună în loc nou de întâlnire, pe o străduță cotită din centru, proaspăt reabilitată pe bani europeni. Cu primar și alai de primar, noul centru tocmai a fost inaugurat. Printre camere și oameni în costume, domnii și doamnele (utilizatorii noilor spații) se strecoară și ei pe hol, intră sfioși în câte o cameră proaspăt amenajată cu LCD, aparate de sport sau canapele și împart prime impresii. „Da, e foarte frumos! Dar nu ne trebuia nouă chiar așa ceva…”. „Îs mai mulţi tineri decât noi aicea acuma”, constată cineva. „Da, i-au adus să vadă unde vor ajunge şi ei, dacă nu-s cuminţi”, răspunde un domn şi râde vesel.

Un pensionar se încumetă și pășește în sala de fitness. Apoi urcă pe o bandă de alergat, singura pornită din prospetele dotări. Face încrezător câțiva pași. Se minunează și zice că e mai bine să mergi normal. Dar descoperă în aceeași sală cu aparate de întreținere o ușă cu sticlă. „Bată-l soarele! Uitați-vă aici! Avem si bacon unde să ieșim să ne uităm la gagici”, adaugă nu înainte să se intereseze de la un grup de doamne care priveau mașinăriile de făcut sport pe unde e primarul Boc. „E în cealaltă parte, la computere, la internet”, e răspunsul care un pic îl nemulțumește. Că nu le prea are cu internetul.

Sala e la etaj. Sub ea, într-o altă încăpere de la parter, un retroproiector afișează pe un ecran de perete mesajul de final al proiectului european care viza reabilitarea și dotarea centrului pentru vârstnici din zona centrală a orașului, pe Șf Octavian Iosif, unde funcționa înainte o extensie a Direcției de Asistență Socială a primăriei: Vă mulțumim pentru atenție. În fața ecranului sunt așezate niște canapele și o măsuță pe care au fost aranjate câteva ziare scrise.

În încăperea cu retroproiector va fi biblioteca, aflăm de la o vâstnică, bucuroasă că are unde să-și doneze cărți din colecția de acasă. „Am multe, peste 400. Că așa era pe vremea noastră, se cumpărau cărți, așa era cultura. Și s-au adunat multe, că acum nu mai avem ce face cu ele”, adaugă ea. Continuă să ne explice ce-i face fericiți pe ei, vârstnicii invitați la marea inaugurare a centrului: doamna Mihaela. Domna Mihaela care e extraordinară și a avut răbdare și i-a învățat să se joace în timpul lor liber. Doamna Mihaela care a făcut echipe de joc, pe diverse paliere și a convins oamenii să vină și apoi să mai și facă teatru, să facă scenete, să danseze, să se prostească și să îndrăznească. Chiar și într-un subsol unde funcționa înainte centrul relocat în noua clădire reabilitată cu bani europeni. „Noi ne jucăm de-a RÂSOTECA. Avem un grup unde spunem bancuri. Fiecare vine cu unul pregătit de acasă”, mai spune aceasta. „Și mai discutăm și despre tratamente naturiste și un pic de politică. Mai și despre prostată, senilitate că astea-s problemele pe care le avem”, e completată de un coleg. „Și râdem, că la vâsta noastră nu mai contează zicala că râsul face riduri”, mai adaugă și un alt domn, care se recomandă ca fiind „bunicul”.

Între timp, cât vâstnicii invitați să vadă minunea făcută de primărie în Cluj-Napoca pentru ei, primarul se întoarce din locul cu internet și e primit într-o altă mini-sală de conferințe, din zona viitoarei biblioteci. A primit în dar o carte despre râs. O lasă oamenilor din staff și merge să dea declarații. Oamenii se adună să-l vadă. Unii se așază cuminți pe scaunele din încăpere și privesc marea de camere care-l înconjoară pe primarul Emil Boc, pe mangerul de proiect european al centrului, Iulia Ardeuș și pe șeful Direcției de Asistență Socială, Aurel Mocanu.

Un vâstnic scoate telefonul mobil și se încăpățânează să fie în trendul zilei oficiale. Fotografiază și îl filmează și el pe primar, de la distanță, în timp ce Boc anunța cifrele oficiale ale proiectului centrului pentru vâstnici: cel mai mare din Cluj, de la 70 de locuri, capacitatea a fost sporită la 234 de locuri, cu 4,1 milioane de lei cheltuiți în urma licitației și cu o economie de peste 1,2 milioane lei.

„Dar doamna Mihaela? de ce nu vorbește doamna Mihaela? Să vorbească și ea”, se șușotește printre cei care au rămas în ușa sălii, neîndrăznind să perturbe momentul cu camere de filmat și declarații de final de proiect.

Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale Integrate pentru Persoane Vârstnice nr.1 de pe strada Şt. O. Iosif nr.1-3 a fost modernizat în cadrul unui proiectul al primăriei finanţat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1, dedicată polilor de creștere.  În urma modernizării, Centrul a fost dotat cu un lift, cu mai multe grupuri sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, cu echipamente pentru îmbunătăţirea calitativă a activităţilor de educaţie, integrare/reintegrare socială, recreere precum și servicii gratuite de gimnastică medicală, fizioterapie, kinentoterapie, informare şi consiliere.

Valoarea totală a proiectului este de 5.399.454,22 lei, din care 5.328.701,82 lei este asistenţa financiară nerambursabilă, iar 177.326,44 lei reprezintă contribuţia Municipiului Cluj-Napoca. În cadrul acestui proiect au fost realizate economii totale în valoare de 1.260.223,45 lei, în urma finalizării procedurilor de achiziţie, valoarea contractată şi executată fiind de 4.139.230,77 lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu