Închide

Ce au decis să vândă pentru a salva Clujana

AdministrațieEconomieRecomandarea redacției by Cosmina Fernoaga - feb. 19, 2015 0 1292

Pentru a putea face față datoriilor pe care le înregistrează și pentru a nu intra în faliment, „Clujana” a decis să-și tranzacționeze la Bursa de Valori București, acțiunile pe care le deține la alte societăți comerciale: SIF Banat Crișana (21.900 acțiuni), SIF Oltenia Craiova (11.000 acțiuni), Antibiotice SA Iași (25.828 acțiuni), SIF Broker Sa Cluj Napoca (34.962 acțiuni), Banca Transilvania (220.044 acțiuni), BRD Groupe Societe Generale SA București (19.940 acțiuni), Biofarm SA București (194.356 acțiuni) și CNTEE Transelectrica București (1000 acțiuni). Se estimează că valoarea acestor acțiuni ar putea aduce în conturile Clujana aproximativ 1.200.000 de lei. Vicepreședintele Consiliului Județean, Vakar Istavan, a subliniat că dacă cineva s-ar fi ocupat să monitorizeze piața bursieră, Clujana ar fi putut câștiga mult mai mult din tranzacționarea acestor acțiuni.  „Din păcate, valoarea acestor acțiuni a scăzut destul de mult, în ultimii ani. Pierderea e destul de mare. Eu am propus să nu vindem tot. Să păstrăm măcar acțiunile deținute la Banca Transilvania”, a subliniat Vakar.

În calitate de acționar minoritar, dar și de administrator al societății Clujana, Consiliul Județean Cluj și-a dat, ieri, acordul pentru vânzarea acestor acțiuni, unor terțe societăți comerciale. Pe de altă parte, consilierii județeni s-au trezit din nou în situația de a-și pune întrebarea cum de s-a ajuns ca această fabrică de încălțăminte – unul dintre puținele branduri ale Clujului care a mai rămas în viață – să se confrunte cu asemenea probleme financiare.  „Cine esre responsabil pentru această situație. Cum de a ajuns Clujana să cumpere acțiuni la alte societăți, în ciuda faptului că de ani de zile se confruntă cu datorii imense?”, a întrebat consilierul PSD, Ilarie Ivan.

Clujana a început să cumpere acțiuni prin 2006, după ce și-a vândut o parte din active și s-a ales cu un excedent bugetar destul de mare. E surprinzător că Ivan Ilarie nu a aflat răspunsul la această întrebare, de vreme ce activele Clujana au fost vândute pe vremea când administrația județeană era condusă de Grațian Șerban, adică de un membru cu state vechi în organizația PSD Cluj. Mai complet spus, pe vremea lui Grațian Șerban s-au vândut activele Clujana,  adică înainte de 2004. Pe vremea liberalului Marius Nicoară s-au achiziționat acțiunile la societățile comerciale amintite. „S-a considerat atunci că investiția în acțiuni pe bursă este mult mai profitabilă, decât o investiție în bancă”, susține Vakar Istvan. După 2008, a urmat declinul societății. Producția a scăzut, iar managementul a fost absolut dezastruos. Directorii și Consiliile de Administrația care s-au perindat pe la șefia fabricii nu au făcut nimic pentru redresarea acestei unități.

Consilierul PNL Călin Tuluc a explicat că e pentru a mia oară când li se cere consilierilor să ia decizii în termen limită pentru salvarea Clujana. „Cred că situația de la Clujana ne putea fi adusă la cunoștință și în urmă cu șase luni, nu acum, când aflăm ca dacă nu vindem aceste acțiuni, riscăm să pierdem societatea. Sunt profund nemulțumit de managemetnul acestei societăți.  Propun ca după ce trecem de acest pas, să ne gândim serios și să luăm niște decizii clare. Să demitem urgent managementul și să impunem măsuri ferme de redresare”, a subliniat Tuluc.

Consilierul PSD Vasile Sălătioan a precizat la rândul său că membrii Consiliului de Administrație nu pot arunca vina doar în cârca managerului și le-a atras atenția că sunt, la rândul lor, direct responsabili de situația fabricii. „Eu am mai solicitat să avem rapoartele consiliilor de administrație de la toate societățile noastre care au pierderi. Clujana cu atât mai mult ar fi trebuit să ne raporteze situația cu care se confruntă, nu să vină pe ultima sută de metri să ne ceară aprobarea să vindem acțiuni. Până acum ce a făcut acest Consiliu de Administrație? Ce activitate au avut membrii acestei structuri pe care noi îi plătim să ia măsuri, să adupte soluții? Pentru ce sunt ei plătiți?”. Sălătioan s-a declarat revoltat de spusele unuia dintre membrii Consiliului de Administrație, Ioan Nicoară, care a subliniat că singura soluție pentru Clujana ar fi insolvența. „Aveți mandat în Consiliul de Administrație ca să propuneți soluții, nu ca să ne cereți să introducem societatea în insolvență. Nu acesta este motivul pentru care vă plătim să activați în Consiliul de Administrație”, a comentat Sălătioan.

Datoria Clujana se ridică la 7 milioane de lei și a fost reeșalonată pe cinci ani. Rata lunară pe care o achită Clujana pentru această datorie se ridică la 150.000 de lei. Vânzarea acțiunilor deținute de Clujana ar ajuta societatea să achite o parte din datorie, urmând ca restul banilor să fie investiți în producție. Noul director al societății a promis că va reveni în forul Consiliului Județean cu un nou plan de redresare a fabricii. Societatea are peste 400 de angajați, fiind în patrimoniul AVAS. Consiliul Județean deține 7% din societate, fiind totodată și administratorul ei.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare