Închide

Ce aplicații apar când IT-ul "întâlnește" traficul: parcarea găsită și plătită de pe smart-phone

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 08, 2014 0 937

 

O companie clujeană din domeniul IT lucrează la o aplicație prin care șoferii clujeni ar putea să își găsească de pe telefon un loc de parcare și să și plătească locul de pe smartphone. Aplicația, care funcționează în alte țări, este dezvoltată în cadrul unui proiect al clusterului Cluj IT și a fost prezentată cu ocazia Cluj IT Days.

Ideea “Parking Plus” funcționează și în alte țări, ca Spania și Rusia, și vizează optimizarea locurilor de parcare din oraș, potrivit lui Bogdan Herea, CEO PITECH+PLUS, o companie clujeană cu afaceri de 5 milioane de euro. „Ideea face parte din proiectul clusterului Cluj IT, Brain City, în cadrul căruia se dezvoltă și alte proiecte în afară de al nostru”, a precizat Herea. Un prim „business case” privind funcționarea ideii se referă la locurile de parcare publice nesecurizate. „Am luat parcarea din Piața Unirii unde sunt 73 de locuri de parcare securizate și am comparat asta cu restul lucrurilor din oraș. Din aceste 73 de locuri, primăria obține 260.000 lei pe lună. În oraș există 3.900 de locuri nesecurizate, din care primăria recuperează 300.000 de lei. Dacă facem în așa fel încât să avem o colectare mai bună o să recuperăm cam 1 mil de lei pe lună. Nu am pus aici încasările din amenzi și nici abonamente”, exemplifică Herea.

Implementarea soluției ar presupune instalarea de senzori pe locurile de parcare, pentru a identifica locurile libere, în așa fel încât șoferii să poată să fie direcționați înspre acestea. De asemenea, plata ar trebui să se facă direct de pe smart-phone. „În 7 ani, cât e durata de viață a senzorilor, avem un cost de 2.200 de lei. Încă nu știm cum finanțăm implementarea, dacă închiriem sau dacă montăm noi senzorii și recuperăm investiția. Investiția se amortizează în 13 -14 luni, într-un scenariu de afaceri care e semi-optimist”, spune Herea.

Punerea în aplicare a proiectului mai presupune însă niște pași: discuții cu primăria și cartografierea locurilor de parcare din oraș, instalare de senzori și implementarea plății cu ajutorul telefoanelor mobile. “Suntem în discuții și cu operatori privați interesați de soluția cu locuri de parcare securizate. Practic, o să avem o aplicație mobilă care o să te ajute să găsești locuri de parcare libere. Asta ar reduce traficul în oraș și poate să ducă la culegerea de date pentru primărie, ca să se optimizeze traficul”, susține Herea.

Compania care lucrează la proiect, Pitech, nu dezvoltă senzorii. „O să avem un parteneriat cu un start-up care are soluția, iar noi vom adăuga layerele. Start-up-ul e din Paris, sunt discuții și în Germania și în Olanda, în România nu am găsit o companie care să se ocupe de așa ceva”, mai spune Herea. Nu e foarte clar deocamdată nici cum se va implementa concret soluția, nici cât va costa folosirea ei. Nu am făcut proiectul ca să mă îmbogățesc, ci ca să învăț ceva. În ceea ce privește costurile, probabil ne aliniem cu piața și adăugăm servicii extra – ceva gen servicii premium. Nu e bine să mergi în sus cu prețul”, mai spune managerul din IT.

 

Primul pas spre tehnologie, după exemplul vecinilor: plata prin sms

După ce sistemul a fost introdus în alte orașe din țară, și primăria clujeană a introdus plata prin mesaj text de pe telefonul mobil, în toamna anului trecut. De pe telefonul mobil se poate plăti parcarea pe unul din cele peste 3.200 de locuri taxate de administraţia locală clujeană în centrul oraşului. După promisiuni şi presiuni din partea opoziţiei, administraţia locală a introdus în oraş, printr-un parteneriat cu societatea Piconet, pentru 18.000 de lei, alternativa de plată a taxei pentru ocuparea unui loc de parcare prin intermediul mesajului text. Parcare pe un loc din centrul oraşului, timp de o oră costă 0,55 euro (taxa de parcare de 2 lei/oră percepută în municipiu, plus costul mesajului).

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare