Închide

Ce a raportat poliția municipiului consilierilor: a crescut infracționalitatea în oraș și numărul de turiști cerșetori

Actualitate by Luminiţa Silea - mart. 10, 2015 1 513

Comisarul-șef al poliției municipiului, Marcel Bonțidean spune că infracționalitatea a crescut ușor în 2014, față de anul precedent. Vestea bună este că vorbim nu de cea cu violențe ci de furturile din locuințe, societăți comerciale sau magazine. Și vestea și mai bună este că primăria este în curs de achițizionare a unui soft mult mai performant care va permite identificarea răufăcătorilor surprinși pe camerele video deja montate în oraș iar poliția îl va putea folosi și ea.
„Deși nu mai suntem obligați pe noile Coduri intrate în vigoare să ne raportăm comparativ la anii precedenți, am făcut totuși o analiză a situației privind infracționalitatea din Cluj-Napoca. Pot spune că aceasta a crescut cu câteva procente, un 2-3 %. Dar nu vorbim de cea cu violențe ci de furturile din societăți comerciale, autoturisme sau supermarketuri”, a atras atenția comisarul-șef Marcel Bonțidean.

Un alt fenomen care a luat amploare în oraș este cel al cerșoteriei care se practică în regim turistic. „Anul trecut am identificat 800 de cerșetori din care 30% au fost persoane din alte localități. Avem nevoie de o schimbare legislativă pentru incriminarea acesteia ca să reușim într-adevăr să stopăm fenomenul. De exemplu, săptămâna trecută am depistat 30 de persoane venite la furat și cerșit în municipiu, cu autocarul din județul Bihor. Am prins cinci dintre acestea cerșind și nu am putut decât să-i trimitem în localitățile de domiciliu. Problema este că ei se întorc. Degeaba sancționăm aceste persoane pentru că ele nu sunt solvabile și nu vor plăti niciodată amenzile. Chiar și dacă le internăm în centre de zi, acolo stau o perioadă iar apoi iarăși sunt libere și se întorc pe străzi”, a explicat comisarul-șef. Aceasta a apeciat că panourile montate de primărie în oraș sunt bune, însă că este nevoie de o conștientizare a populației să nu mai încurajeze fenomenul, ca acțiunea pornită de administrația locală împotriva fenomenului să dea rezultate.
„Vom avea un soft în premieră care va permite indetificarea făptuitorilor foarte precis, față de situațiile de până acum când nu vezi un număr de înmatriculare sau o față. Deja avem camerele de vederi în oraș iar cu acest soft pe care îl va putea utiliza și poliția sunt convins că vom contribui la diminuarea infracționalității”, a spus și primarul Emil Boc.

Comisarul-șef Marcel Bonțidean a participat la ședința Consiliului Local de ieri pentru a susține o informare cu privire la evaluarea activității poliției municipiului pe anul trecut.

În raport, totul e roz:

45(17)(1).PDF


 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare