Închide

Ce a făcut Transilvania de Nord în șapte ani cu bani europeni

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 03, 2015 0 479

Au fost semnate 713 contracte de finanțare, există 655 de contracte în vigoare, dar și 58 de contracte de finanțare reziliate, 539 de contracte de finanțare sunt implementate, iar 116 contracte de finanțare sunt în implementare. Acestea sunt cifrele de final de etapă pentru Programul Operațional Regional 2007-2013 în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest. Mai sunt de asemenea și 65 de contracte de finanțare cu risc de neimplementare până la finalul anului. Sumele contractate au depășit valoarea alocată cu aproape 30%, Transilvania de Nord fiind pe primul loc în topul regiunilor, arată reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Valoarea fondurilor plătite către beneficiari (prefinanțări și rambursări) reprezintă 74,71% la nivelul regiunii față de 67,67% la nivel național. Valoarea FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională) rambursată de Comisia Europeană reprezintă 73% la nivelul regiunii față de 67% la nivel național – regiunea e pe locul 2 în topul regiunilor.

 

 

cifre transilvania

 

Proiectele pentru care s-au atras bani europeni au fost pe diverse domenii: de la infrastructură rutieră la protecția patrimoniului, dezvoltare urbană, proiecte pentru afaceri – IMM-uri, transfer tehnologic, turism, proicte de mediu, centre sociale sau modernizarea infrastructurii de sănătate.

Clujul ca pol de creștere a ajuns la un grad de absorbție de 50%, locul 2 după Craiova, între cei șapte poli, a mai precizat Sanda Cătană, director general interimar ADR Nord-Vest. Amintim, banii alocaţi de UE pentru poli de creştere au putut fi accesați de șapte orașe din România: Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara. Printre cele mai importante proiecte de la Cluj se numără cele de reabilitare tramă stradală, reabilitarea de infrastructură în „Orașul-Comoară”, rețeaua de închiriere biciclete, locuințe sociale, centre pentru vârstnici. Menționăm că o parte dintre proiectele importante sunt încă nefinalizate sau nu sunt complet funcționale: trama stradală, rețeaua de biciclete sau sistemul de ticketing. Felul în care au fost gestionate aceste proiecte nu e lipsit de suspiciuni. La început de noiembrie, DNA chiar a descins la Primăria Cluj-Napoca, unde procurorii au cerut documente privind implementarea noului sistem de ticketing pentru transportul în comun.

De ce nu suntem mai eficienți în absorbția de bani europeni? Cei de la ADR fac, la final de etapă, lista cu probleme. Așadar:

Obstacole majore în calea absorbției mai eficiente a fondurilor europene:

  • Lipsa pregătirii adecvate pentru 2007-2013 (alinierea târzie sau incompletă a cadrului legislativ la standardele UE)
  • Suprareglementarea, inclusiv ca răspuns a unor cerințe/reacții din partea CE
  • Lipsa resurselor bugetare suficiente pentru o implementare/absorbție eficientă (de ex asumarea corecțiilor forfetare la nivel de program)
  • Proceduri greoaie și birocrație excesivă (prudență – „acoperirea” de hârtii – și reticență legată de folosirea documentațiilor electronice)
  • Capacitatea administrativă limitată a beneficiarilor (lipsa de resurse umane, financiare) în contextul unor presiuni semnificative (proceduri, controale)
  • Lipsa responsabilizării actorilor cheie (furnizori de bunuri/servicii, auditori)

 

Cel mai Regio” proiect e în Bistrița

La final de exerciţiu cu 7 ani de bani europeni, se face „bilanţ”, inclusiv cu Like-uri pe Facebook. Agenţia  de Dezvoltare Regională Nord-Vest a oferit joi 19 trofee celor mai reuşite proiecte finanţate prin REGIO în regiune. Iar pentru asta s-a derulat inclusiv un concurs de fotografii, cu voturi pe Facebook. Fiecare dintre cele șase județe din regiune a luat câte trei premii. Marele premiu a fost câştigat de Primăria Bistriţa, care a avut şi cele mai multe aprecieri pe platforma socială. Premiile I pe judeţe au ajuns la Primăria Oradea, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean Maramureș, Primăriei Carei şi Consiliul Județean Sălaj. Concursul a adunat 59 de imagini, pentru care s-au exprimat 3776 de voturi. Cel mai votat proiect a obţinut 593 de voturi. Este vorba de un concept implementat în Bistriţa. „Municipiul Bistriţa a realizat un amplu program de revitalizare a Centrului istoric şi a Cetăţii Medievale prin 7 proiecte integrate : infrastructură urbana – 2, patrimoniu cultural – 2, social – 2 şi mediu – 1. Valoarea este de circa 20 de milioane”, arată beneficiarii din Bistriţa. Clujul a intrat în competiţie cu mai multe propuneri: proiecte de centre de servicii sociale, de promovare turistică, case sociale sau reabilitarea Casinoului şi a Parcului Central.

Bistriţa. Sursa foto: ADR, concurs

Bistriţa. Sursa foto: ADR, concurs

Despre concurs puteți citi și aici:

Bilanţ de proiecte pe bani europeni în Transilvania de Nord

„Există oportunități de finanțare și pentru următorul exercițiu bugetar. Se pot obține fonduri pentru mediul urban, dar și pentru mediul rural, pentru drumuri publice, turism, infrastructură de educație, pentru microîntreprinderi, pentru IMM-uri, pentru proiecte integrate pentru sprijinul comunității”, a sintetizat Andreea Marcu, responsabila de comunicare a ADR Nord-Vest.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare