Închide

Câte şantiere de biserici sunt în România?

ActualitateTop News by Kristina Reştea - Aug 19, 2017 0 689

Se vorbeşte mult despre investiţiile imobiliare ale bisericilor, despre sume colosale alocate pentru catedrale-mamut şi despre strângerea de fonduri pentru noi construcţii de lăcaşe de cult. Dar cifrele, cum arată cifrele? Consultanţii de la firma clujeană IBC Focus, care urmăresc şantierele din ţară şi au o bază de date pe diverse categorii de investiţii, au făcut şi o astfel de statistică: în ultimile 12 luni IBC Focus a identificat 337 de şantiere ce reprezintă construcţia de lăcaşe de cult.

Mai mult de jumătate dintre aceste investiţii reprezintă lucrări de reparaţii sau modernizare, arată datele sintetizate în revista IBC Focus, în numărul de august. În acelaşi timp, viteza de execuţie a bisericilor noi edificate de biserică este una dintre cele mai mici. „Din lipsă de fonduri, foarte multe biserici au o durată de execuţie de ani de zile. Sunt zeci de biserici care aveau termen de execuţie de 24 de luni, dar care au depăşit cu mult estimările iniţiale de execuţie”, punctează consultanţii.

Harta şantierelor:

Sursa grafic: IBC Focus

În Cluj există mai multe şantiere de lăcaşe de cult identificate pe parcursul anului: Biserica Parohială Ortodoxă, Catedrala Greco-Catolică, continuare de lucrări la o biserică Ortodoxă, o altă biserică în Turda, reabilitări (Biserică Reformată, Unitariană), o biserică baptistă. Se află în construcţie şi un centru misionar social – de şase etaje, pe Calea Turzii.

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu