Închide

Cât de legionară este o stradă din Cluj. Ministerul Afacerilor Interne cere Primăriei să ia atitudine

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Actual de Cluj - iun. 21, 2017 1 1900

Ministerul Afacerilor Interne a cerut Primăriei Cluj să schimbe denumirea unei străzi din Cluj-Napoca pe motiv că aceasta poartă numele unui poet legionar vinovat de genocid sau crime împotriva umanității, iar legea interzice ca autoritățile locale să accepte astfel de nume de artere. Clujeni, contrazic respectivul punct de vedere și cer Primăriei să nu accepte ca poetul care a pătimit în timpul regimului comunist să fie șters din Cluj-Napoca.
Este vorba despre strada Radu Gyr. Potrivit Direcției de Urbanism a Primăriei, Radu Gyr este pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu care a fost în timpul regimului antonescian, septembrie 1940 – ianuarie 1941, comandant legionar și director al teatrelor. Structura a luat act de cererea formulată de Ministerul Afacerilor Interne prin intermediul Instituției Prefectului Cluj și a propus schimbarea denumirii acestei străzi în Szervatiusz Jeno, sculptor clujean care, datorită meritelor sale, a fost recompensat, după retrospectiva din 1964 de la București cu titlu de «artist emerit» și cu «premiul de stat». În Cluj-Napoca exista o stradă Szervatiusz Jeno în cartierul de locuințe pentru militari din zona Gherogheni însă numele ei a fost schimbat recent.
Consilierii locali vor discuta un proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii străzii Radu Gyr în strada Szervatiusz Jeno la ședința ordinară de mâine, 22 iunie.

Ministerul Afacerilor Interne a acționat la inițiativa Institutului Naționa pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” care a făcut o listă cu locurile publice unde există statui ale unor persoane condamnate pentru infracțiuni contra umanității și crime de război, instituții de învățământ precum și străzi care poartă numele acestora. În cazul Clujului e nominalizată strada Radu Gyr. La baza cererii stă legea  privind interzicerea simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Lista Institutului Naționa pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” cu locurile publice unde există statui ale unor persoane condamnate pentru infracțiuni contra umanității și crime de război, instituții de învățământ precum și străzi care poartă numele acestora

Strada Radu Gyr se află în cartierul Mănăștur, în zona arterei Edgar Quinet, Câmpului și există din 2008. Radu Demetrescu-Gyr a fost comandant legionar al Olteniei. În anul 1940, în timpul guvernării legionare, el a fost numit director general al teatrelor, în această calitate a luat iniţiativa înfiinţării Teatrului Evreiesc Baraşeum. A făcut închisoare în timpul regimului comunist. A fost condamnat chiar în timpul aceluiași regim la moarte pentru poezia Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane, iar ulterior i s-a comutat pedeapsa în 25 de ani de muncă.
Despre cererea Institutului Elie Wiesel oameni din societatea civilă clujenă spun că nu este întemeiată deoarece poetul Radu Demetrescu, cunoscut sub pseudonimul Radu Gyr, nu are absolut nicio legatură cu atitudinile antisemite de care este acuzat, dimpotriva, el a fondat, în timp ce servea ca Ministru al Culturii, teatrul Barașeum, singurul teatru evreiesc din Europa acelor vremuri. Mai mult, sunt invocate suferințele sale din închisorile comuniste dar și creația sa literară valoroasă ca argumente prin care se cere Primăriei și Consiliului Local să nu se ia act de cerea venită de la MAI.
Chiar a fost inițiată și o petiție on-line de către Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România prin care se cere ca numele lui Gyr să nu fie șters din Cluj-Napoca. Petiția a fost semnată de peste 2200 de persoane.
În mandatul trecut, mai precis în 2015 fostul viceprimar UDMR Anna Horvath care prezida comisia de cultură a Consiliului Local opina că Radu Gyr va dispărea ca denumire de stradă doar dacă istoricii vor recomanda Primăriei acest lucru având în vedere că respectivul a fost legionar. În aceeași perioadă, la Timișoara, deși Institutul Elie Wiesel a optat pentru schimbarea denumirii străzii Petre Țuțea din Timișoara pe motiv că acesta a fost legionar, primăria din Timișoara a ținut piept solicitării.

Un comentariu

  1. Un model cum se face presa lautareasca, adica ,,dupa ureche”. Autorul acestui articol ar trebui sa-i consulte pe istorici inainte de a manipula opinia publica cu google. Cica Radu Gyr ar fi infiintat Teatrul Baraseum in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, insinuandu-se discret ideea ca aici n-ar fi vorba de antisemitism..
    Insa autorul articolului ar trebui sa stie ca Radu Gyr a girat epurarea antisemita din Romania acelor ani dandu-i afara pe toti actorii de etnie evreiasca din teatrale de stat. Acestora li s-a permis mai apoi sa activeze DOAR in Teatrul Baraseum. Deci nici vorba de filosemitism aici ci de aceeasi gandire antisemita specifica extremei-drepte.

Scrie un comentariu

Articole similare