Închide

Cât de legal e patinoarul din jurul Regelui Matei. Fentează Primăria Cluj legea?

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 10, 2017 0 2059

Primăria spune că Târgul de Crăciun va fi frumos, după ce a fost concesionată pe 5 ani organizarea lui către o asociere de trei firme private (aceiași organizatori de până acum, într-o echipă puțin extinsă). Cât de legală este amenajarea lui? Președintele Ordinului Arhitecților din România spune că, dacă Târgul nu are autorizație de construire, atunci este în afara legii. ” Trucul e urm[torul: ei spun ca au autorizat evenimentul, care e pe alt filon legal. Dar asta nu exclude necesitatea de a avea autorizații de construire. Legea este foarte clară în acest sens”, a adăugat Țigănaș. Organizatorii Târgului, prin PR-ul acestuia, Alexandra Crăciun spun că există toate autorizațiile legale pentru amenajările din Unirii, fără să prezinte aceste documente.

 

„Dar cine e arhitectul? După lege trebuie să aibă autorizații de construire, chiar dacă sunt construcții temporare, semnate de arhitect. Dacă nu există arhitect, atunci Târgul de Crăciun este pe lângă lege. Mai trebuie și taxe plătite pentru autorizare, par evitate”, a atras atenția președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), arhitectul Șerban Țigănaș.

Acesta a adăugat că Legea 50/1990 cu modificarile ulterioare, referitoare la autorizarea construcțiilor e foarte clară. „Pentru construcțiile provizorii, temporare, rebuie emisă autorizație de construire. E evident că un patinoar, niște chioșcuri, cabane, tribune, conteinere, etc., sunt construcții. Deci trebuie autorizate. Legea specifică explicit ce condiții trebuie să îndeplinească elaboratorii documentațiilor. Ar fi trist ca tocmai primăria sa dea tonul la nerespectarea legilor referitoare la construcții. Trucul e utmatorul: ei spun ca au autorizat evenimentul, care e pe alt filon legal. Dar asta nu exclude necesitatea de a avea autorizații de construire”, a semnalat președintele OAR.

Despre legalitatea Târgului de Crăciun, Primăria a ținut doar să precizeze public că a concesionat organizarea târgului de Crăciun pe 5 ani către asocierea compusă din firmele BigTime Group, Paledris și Club Arena. (Decizia de concesionare a Tîrgului s-a luat prin hotărâre de Consiliu Local fiind justificată de Serviciul de Protocol al Primăriei de dificultatea cu care personalul se confrunta în a organiza târgul – ore suplimentare, etc). „Soluția câștigătoare propune un concept care urmează un model european de organizare a târgurilor
de Crăciun,fără conotații etnice, implementat și în alte orașe mari, precum Koln sau Glasgow.  Conceptul pune în valoare ansamblul statuar Matei Corvin, iar faptul că monumentul se află în centrul patinoarului oferă o protecție suplimentară acestuia și îl aduce în mijlocul clujenilor. Suntem convinși că noua amenajare a Târgului de Crăciun va aduce bucurie clujenilor și tuturor celor care ne vizitează orașul pe timpul desfășurării acestuia”, a transmis  Biroul Mass Media al Primăriei.

Biroul MAss media a transmis și o propunere cu amenajarea tîrgului de Crăciun semnată se societatea Studio 49, neasumată de niciun arhitect.

sursa: Primaria Cluj

Și specialistul pe comunicare al Târgului de Crăciun, a dat publicității o fotografie cu viitoarea amenajare a acestui târg, nesemnată de niciun arhitect.

Despre aceasta, Alexandra Crăciun (coordonator marketing și comunicare) a spus pentru Actualdecluj.ro că

„Fotografia este de fapt o randare pe calculator realizată de către Studio 49, firma de arhitectură care ne-a ajutat pe partea de amenajare. Am avut o echipă de arhitectură și un studio de design care ne-a ajutat pe partea de concept. Gosho Studio și Studio 49. Sigur că există toate autorizațiile necesare, primăria a transmis chiar astăzi un comunicat de presă cu poziția lor”, a meníonat Crăciu.

Numai că Primăria nu a precizat până la această oră dacă există un aviz de la Comisia de Monumente pentru amenajările din Piața Unirii (zonă protejată) sau o autorizație de constuire pentru acest târg.

Alexandra Crăciun, a mai spus, citată de media locală, că echipa de proiect  este formată din Mihai Oprean, coordonator eveniment care s-a ocupat de Târgul de Crăciun și în anii anteriori și Sergiu Liti, coordonator logistic și manager general. Echipa a mai fost completată de oameni de specialiști din zona de branding și design, după cum a arătat Crăciun. Referința vizuală a târgului a rămas cea folosită în anul 2016, respectiv logo-ul creat de agenția Kumpania.  „Designerul nostru Paul Bucovesan s-a ocupat de partea creativă. În ceea ce privește spațiul s-au făcut schimbări mari. Am vrut să aerisim Piața Unirii, motiv pentru care Gosho Stefanov și Ștefan Codescu au ales să așezăm vendorii pe aleea unde sunt în prezent terase. Alt element foarte important a fost mutarea patinoarului din poziția unde se afla în ultimii ani. Din punct de vedere tehnic a fost destul de complicat. Astfel, în acest an va fi poziționat în jurul statuii lui Matei Corvin. Scena va fi instalată pe latura dinspre Bulevardul Eroilor. Vor mai fi câțiva vendori în dreapta scenei. Pe latura dinspre Librăria Universității vor exista câteva elemente decorative și am gândit-o ca o zonă mai relaxată. Vor exista trei intrări. Absolut tot ce va exista în Piață este făcut de la zero, inclusiv design-ul standurilor”, a mai precizat Alexandra Crăciun, citată de Transilvania Reporter.

„Patinoarul în jurul statuii este un concept pe care l-am propus noi, ca organizatori, pentru a-i oferi o altă poziție față de anii anteriori. Noi considerăm că este o formulă mult mai dinamică. Este o practică internațională pe care am adaptat-o și noi. Statuia va fi delimitată de patinoar și putem asigura că nu va fi deloc afectată”, a mai fost o altă declarație a Alexandrei Crăciun, citată de aceeași sursă.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare