Închide

Cât câștigă un însoțitor de zbor la Wizz Air

Economie by Kristina Reştea - mai 02, 2014 1 5246

Câștigul salarial la o companie low-cost pornește de la 1.000 de lei pentru o poziție de însoțitor de zbor, „dream job” pentru zeci de tineri care se bat pentru un loc în cadrul selecțiilor de personal. Pachetul e construit însă ceva mai complex, cu sume care se adaugă în funcție de orele petrecute în aer și procente  din vânzări.

Sursa foto: airplane-pictures.ro

Sursa foto: airplane-pictures.ro

Salariul de bază pentru un însoțitor de bord la Wizz Air este de 1.000 de lei, la care se adaugă alte beneficii de plată, după cum a explicat pentru ACTUALdeCLUJ.ro un angajat al unei baze din România a companiei low-cost. Astfel, la suma de bază se adaugă încă 40 de euro/zbor, în condițiile în care un însoțitor de zbor poate să aibă între 10 și 18 curse pe lună și comisioanele din vânzările efectuate. “La low-cost orice cumperi se plătește. Targetul nostru este de a trece de 2 euro/pasager, pe care îl îndeplinim întotdeauna, pentru că se vinde bine. Din încasările totale, 10% se împarte între noi”, a detaliat angajatul companiei de transport aerian. Alături de mirajul călătoriilor și de sumele cu euro care vin la pachet, bătaia pentru a obține un job la bord e explicată și de orarul relativ lejer al unui însoțitor de zbor. “E o concurență foarte mare la fiecare etapă de selecție, vin zeci de candidați pe un loc. Și e normal, dacă iei în calcul cât muncești și cât câștigi. Să zicem că ai 15 zboruri pe lună, în medie. Asta înseamnă că lucrezi jumătate de lună. Apoi, la un zbor de 3 ore ai efectiv de muncă maxim o oră. În rest, stai. Dar nu e un job ușor – ai de-a face cu tot felul de oameni și trebuie să știi să te descurci în toate situațiile, inclusiv cu mulți pasageri neciopliți”, adaugă membrul echipei de zbor Wizz.

Portetul angajatului și milioanele de călători

Potrivit portretului de candidat la o uniformă roz-mov Wizz Air, așa cum este descris el de reprezentanții companiei aeriene, un membru al echipei de bord e “bine dispus, energic și prietenos”, are peste 19 ani și studii liceale, vorbește și scrie fluent în engleză, știe să înoate, poate ajunge la aeroport într-o oră, are experiență în zona de servicii clienți și abilități în vânzări și deține un  pașaport valid. WizzAir are 22 de destinații cu plecare de pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca. Compania a transportat anul trecut 13,5 milioane de pasageri la nivel internaţional, în creştere cu 12%, iar gradul mediu de ocupare a fost de 85%. În prezent, compania operează 300 de rute în 35 de ţări și dispune de 16 baze operaţionale în regiune: Gdansk, Poznan, Katowice, Varşovia şi Wroclaw în Polonia, Budapesta în Ungaria, Sofia în Bulgaria, Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureș şi Timişoara în România, Vilnius în Lituania, Kiev în Ucraina, Belgrad în Serbia şi Praga în Republica Cehă, oferind zboruri pe mai mult de 300 de rute.

“I believe I can fly”

La începutul anului, peste 80 de tinere din țară au participat la Cluj la o selecţie pentru a lucra ca însoţitoare de zbor la o companie aeriană din Arabia Saudită, pentru un salariu lunar de 2.000 de dolari. La compania de stat Tarom, o stewardesă câştigă o mie de euro pe lună, iar salariul unui pilot ajunge la şase-şapte mii, declara conducerea comapaniei, citată de presa centrală.
Interesul pentru un astfel de post, dar și nivelul la care se află cererea de personal din partea companiilor aeriene au determinat chiar apariția unei “școli” de însoțitori de zbor, la Cluj. Astfel, un proiect pilot în România, “Însoțește-ne la bordul carierei”, va fi implementat de societatea clujeană RSC Consulting, prin intermediul POSDRU. Contractul de finanțare a fost semnat în aprilie, iar valoarea proiectului se ridică la peste 5,3 milioane de lei. Timp de 18 luni, 400 de tinere din România vor beneficia de cursuri de calificare pentru ocupația “însoțitor de zbor”. Societatea clujeană are deja experiență în recrutarea de stewardese și a furnizat personal pentru cel puțin două companii aeriene din Orientul Mijlociu. Cursantele vor fi selectate din toată țara, iar instruirea se va desfășura la Cluj-Napoca.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare