Închide

Cât câştigă, în medie, angajaţii din Cluj

EconomieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - aug. 28, 2017 0 1172

Angajaţii din Cluj câştigă, în medie, 2684 lei net pe lună – cel mai mare salariu mediu net din ţară, după Bucureşti, arată datele statistice centralizare de ZF.ro, pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Datele din luna mai arată că angajaţii din Bucureşti câştigă, în medie, peste 3.000 de lei net pe lu­nă, cu aproape 30% mai mult decât ni­­ve­lul salarial al unui angajat care pri­­meşte salariul mediu pe economie – de 2.360 de lei net în luna mai a aces­tui an). La polul opus este situaţia angajaţilor din Te­le­or­man, care au cele mai mici salarii din Ro­mânia, de numai 1.720 de lei net. După Cluj, unde salariile au crescut cu 6% faţă de anul trecut, în topul salariilor urmează Timiş – cu 2440 de lei şi Constanţa 2135.

„Deşi salariile au crescut şi vor con­­­­tinua să crească, în continuare în ora­­­­şele de succes salariile sunt prea mici. Dacă ajungem în aceste zone la un salariu mediu de 1.000 de euro, atunci mulţi angajaţi vor câştiga 1.500 de euro pe lună, iar în câmpul mun­cii se va intra cu salarii de 600 de euro, şi astfel ar scădea tentaţia an­ga­ja­ţilor bine pregătiţi să plece în străi­nă­tate, pentru că oamenii încep să se gândească: de ce să mă duc să lucrez la Londra, când mai bine mă duc la Cluj, iar în weekend mă duc la părinţi?“, a spus Andrei Caramitru, partener la fir­ma de consultanţă în management Boston Consulting Group, citat de ZF.ro.

Ştirea integrală AICI

Amintim că cele mai puternice judeţe excluzând regiunea Bucureşti -Ilfov din punct de vedere al valorii PIB au fost în 2016 Constanţa (36,5 mld. lei), Timiş (35,4 mld. lei), Cluj (34,5 mld. lei), Prahova (30,8 mld. lei) şi Braşov (26 miliarde de lei).

Potrivit datelor Riscograma, București și Ilfov produc împreună 27% din Produsul Intern Brut al ţării, la fel de mult cât restul Sudului (Muntenia, Oltenia, Dobrogea) împreună, respectiv de două ori mai mult decât toată Moldova. Toată Transilvania produce restul de 33%. Altfel spus: București și încă șase județe dinamice dau aproape jumătate din PIB cu doar 28% din populație. Este vorba despre Cluj, Timiş, Braşov, Prahova, Ilfov şi Constanţa. Conform datelor aferente anului trecut, Clujul ajunsese la un PIB de 10.972 euro/cap de locuitor.

Potrivit datelor de început de an, în România, bucureștenii au cea mai mare putere de cumpărare: 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50 de procente peste media pe țară. Această cifră plasează locuitorii capitalei la aproximativ același nivel cu locuitorii din Polonia (locul 29 în Europa), arată datele companiei GfK. Puterea de cumpărare pe cap de locuitor a ajuns în Cluj la 4.931 euro în 2016, această sumă plasând județul pe locul 3 în clasament, în urma Capitalei (6.288 euro), dar și a Timișului, unde se înregistrează o medie de 4.987 euro. Dacă analizăm tabloul european, constatăm că puterea de cumpărare din Cluj (și Timiș) se apropie de cea a Turciei: 4.941 euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare