Închide

Cât a plătit RCS& RDS pentru intrarea în afacerea cablurilor subterane de la Cluj

Actual de ClujEconomie by Kristina Reştea - mai 16, 2014 0 362

 

Sursa foto: incomemagazine, Intact images

Sursa foto: incomemagazine, Intact images

Omul de afaceri Valentin Nica şi asociaţii săi s-au retras complet din afacerea Duct City, dar mai negociază pentru ca Primăria să renunțe la penalități pentru întârzierea proiectului de introducere a cablurilor în subteran. RCS&RDS a plătit 4,5 milioane de euro pentru preluarea CFO, a spus Nica pentru ACTUALdeCLUJ.ro

RCS&RDS, cel mai mare operator de telecomunicații din sud-estul Europei, companie controlată de orădeanul Zoltan Teszari, a devenit de luna trecută unic acționar al CFO Integrator, companie care derulează în Cluj-Napoca proiectul Duct City, care vizează trecerea în subteran a cablurilor de pe stâlpii de pe 43 de străzi din municipiu. „Cei de la RCS&RDS au cumpărat creanța existentă de la BCR și au devenit acționari ai companiei. Eu nu mai am niciun procent aici, din 18 aprilie sunt “fost acționar”. Nu am câștigat nimic din această afacere – banii au plecat la bancă. E vorba de 4,5 milioane de euro”, a declarat Nica, unul dintre foştii asociaţi din CFO. „E un proiect ambițios, dar cred că cei de la RCS&RDS, care au experiență în acest domeniu, au capacitatea de a-l duce la capăt. Cred în continuare că până în 2015, când Clujul devine Capitală Europeană a Tineretului, cablurile pot fi îngropate”, a mai spus Nica.

Cu toate acestea, situația e încă neclară în ceea ce privește penalitățile calculate pentru CFO pentru neimplementarea la timp a proiectului, care are o întârziere de aproximativ 3 ani. Nivelul penalităților ar ajunge la peste 570.000 de euro, însă fostul acționar (care trebuie să gestioneze încă acest aspect) susține că impunerea unor asemenea „pedepse” financiare este nejustificată. „Proiectul a fost blocat încă din perioada administrației Apostu”, spune omul de afaceri, care susține că administrația nu și-ar fi îndeplinit la timp obligațiile contractuale de a lua măsuri pentru coborârea cablurilor ilegale, astfel încât CFO să își poată face treaba.

Din total, deocamdată a fost implementată prima etapă din cei 300 km iniţial contractaţi, adică în jur de 100 de km, iar acum se lucreză la a doua etapă, susține fostul acționar. Duct City presupune realizarea unei reţele de canalizaţie pentru cablurile de telecomunicaţii, de 585 km. Conform contractului, CFO trebuia să realizeze o reţea subterană de 300 km şi să o administreze timp de 20 de ani. În schimb, CFO era obligată să vireze municipalităţii 1% din veniturile brute din exploatarea reţelei, dar nu mai puţin de 100.000 de euro pe an. Etapa 1, ce vizează instalarea reţelei pe 115 străzi, trebuia încheiată în 2011, conform contractului. Între timp, cei 300 de km s-au transformat în teren în 460 km, cu extinderea orașului. „Rețeaua municipală de canalizație pe raza municipiului Cluj-Napoca pentru pozarea cablurilor de telecomunicații va avea o lungime fizică totală de aproximativ 460 km șant si va acoperi întreaga zonă urbană a municipiului Cluj-Napoca”, se menționează pe site-ul ofcial al CFO.

Daune vs Penalități

CFO a înregistrat în vara lui 2012 o acţiune la Tribunalul Cluj, prin care a cerut rezilierea contractului de asociere încheiat cu CL în 2008, din culpa exclusivă a primăriei. Societatea a acuzat primăria că avea obligaţia să îi someze pe operatorii de comunicaţii să-şi dea cablurile jos de pe toate străzile în care reţeaua de canalizaţie a fost finalizată, dar că municipalitatea ar fi refuzat să facă acest lucru, deşi ar fi fost solicitată de nenumărate ori. CFO a cerut instanţei şi obligarea primăriei la achitarea a 219 milioane de euro (12,4 milioane contravaloarea investiţiei la zi realizate şi 205 milioane prejudiciul adus societăţii şi beneficiul scontat, dar nerealizat). „Am renunțat la proces, dar situația nu e rezolvată. Trebuie să discutăm despre penalități, care nu ar trebui plătite”, a spus Nica. De cealaltă parte, primarul Emil Boc nu își asumă o astfel de decizie. „E o chestiune pe rolul instanțelor. Nu pot eu tăia penalități”, a spus Boc.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.