Închide

Case vechi și case noi pentru firmele de Cluj: 20 de ha

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 01, 2014 0 348

Stocul actual de birouri de pe piața clujeană (clasa A, B, si C) ajunge la aproximativ 200.000 mp, arată o analiză a REMS Imobiliare. Spațiile lansate în piață în ultimele 12 luni au fost ocupate în proporție de aproximativ 70%.

 

2013 a fost anul de relansare a pieței locale de birouri, care a trecut printr-o pauză de câțiva ani de inaugurări de clădiri dedicate acestui segment și în care oferta era mai degrabă fragmentată. Absența spațiilor de birou în zonele centrale și semicentrale în anii 2010-2012 și suprapopularea centrelor existente au stimulat construirea unor noi centre office”, spun reprezentanții REMS Imobiliare. Cu primele etape din Cluj Business Center (toamna 2013), Liberty Technology Park (decembrie 2013) și The Office (mai 2014) capete de afiș în „filmul” noilor inaugurări, stocul de spații de birouri a crescut cu 50.000 mp pe segmentul de clasa A.

 

Aceste spații noi au ajuns în trimestrul 2 la un grad de ocupare de 70%, potrivit analizei agenției imobiliare, care mai arată că pentru anii următori sunt pregătite proiecte care ar urma să aducă încă aproximativ 90.000 mp de spații, în clădiri de clasa A și B. „Un mic procent în cadrul proiectelor noi îl reprezintă contractele de preînchiriere, o tendință începută prin 2011 și preferată de companiile de IT și centrele medicale. În trimestrul 3 al anului 2013 și trimestrul 1 al anului 2014, marile mișcări pe segmentul office au fost făcute de companii de IT sau servicii, care fie s-au relocat, fie și-au extins birourile. O dată cu dezvoltarea noilor proiecte, chiriașii au eliberat sau eliberează o parte din spațiile din clădirile deja operaționale. Cererea pentru spaţiile de birouri este structurată în două mari categorii: pe de o parte sunt companiile ce solicită suprafeţe mai restrânse (până la 150 mp) şi orientate cu precădere către clasa B şi C, iar pe de altă parte companiile multinaționale al căror interes se îndreaptă către centrele de clasa superioară poziționate central sau în zone foarte populate și ușor accesibile. Cele mai căutate spații de birouri sunt cele situate în zona centrală datorită conexiunii cu mijloace de transport în comun, una din caracteristicile cu cea mai mare importanță în alegerea unui spațiu de birou”, precizează reprezentanții REMS.

 

Stocul de spații de birouri moderne (clasa A și B) din Cluj-Napoca ajungea în această primăvară la 119.000 mp, în 19 imobile, dintre care jumătate sunt clasificate în categoria clasei A, potrivit unui raport al Jones Lang LaSalle. Proiectele cu termene de livrare în acest an aduc încă 50.000 mp de birouri. O parte consistentă a fost deja lansată pe piață, prin finalizarea primei etape din proiectul The Office (19.000 mp), dezvoltat în parteneriat de fondul de investiții NEPI și Ovidiu Șandor. Urmează United Business Center Tower (10.000 mp) al Iulius Group, a doua etapă din Liberty Technology Park, dezvoltat de Fribourg Development (13.400 mp) și a doua fază din Cluj Business Center, dezvoltat de Felinvest (8.000 mp). În acest caz însă (CBC), multitudinea de proiecte recent lansate pe piața locală i-a făcut pe dezvoltatori să își reconsidere planurile și să reducă dimensiunea spațiilor alocate birourilor în proiectul final, în favoarea locuințelor. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.