Închide

Casă veche din centrul Clujului, pusă la pământ VIDEO

Actualitate by Mihai Prodan - iun. 14, 2014 1 2109

O casă veche din centrul orașului a fost pusă la pământ astăzi, cu buldozerul.

Un imobil vechi din centrul Clujului  a fost demolat azi, imediat după ce au început demersurile pentru clasarea acestuia ca monument istoric. Cel care locuia în această casă, un bătrân de 80 de ani, a fost internat acum câteva luni la un azil de bătrâni. Vecinii spun că, din cunoștințele lor, proprietarul nu avea aparținători.

SAMSUNG

Vecinii spun că buldozerul a apărut ieri și a demolat acoperișul, iar azi – restul clădirii, așa cum se vede și în imagine. A fost chemată și Poliția, dar echipajul a ajuns prea târziu: muncitorii au părăsit șantierul în cursul după-amiezii. „Noi verificăm orice sesizare”, spune purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Daniel Graur, „dar azi pe Avram Iancu 25 nu am mai găsit pe nimeni; oricum, astfel de constatări le face Primăria și Comisia pentru Monumente și apoi, dacă va exista o plângere, o vom instrumenta noi”.

Arhitectul Virgil Pop, secretaruș Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, e „foarte ocupat”, după cum însuși spune, „făcând diverse demersuri pentru stoparea lucrărilor”. El spune că această clădire nu este clasată ca monument istoric, dar că acestă procedură a fost deja declanșată și că instituția pe care o conduce, CZM, și-a dat avizul în această direcție.

Virgil Pop mai spune, citând legea privind protejarea monumentelor istorice, 422/2001, că executarea de lucrări asupra unui imobil după declanşarea procedurii de clasare sau asupra unui monument istoric, fără avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, constituie contravenție – dacă, potrivit legii, nu este considerată mai rău, adică infracțiune. Procedura de clasare a clădirii ca monument istoric a început în 10 iunie, la solicitarea Asociației Kelemen Lajos; în 12 iunie declanșarea procedurii a fost avizată de CZM iar o zi mai târziu, ieri, spune Virgil Pop, a început să fie îndepărtată țigla de pe casă. În aceeași zi Poliția Primăriei a făcut un proces verbal de sistare a lucrărilor, dar în această dimineață la fața locului a intrat buldozerul. „La ora 15 când am fost acolo cu Poliția Secției 6 era lacăt pe poartă și casa parțial demolată”, spune el.

SAMSUNG

Ce e interesant e că solicitarea asociației ca această clădire să fie considerată monument istoric a fost trimisă Ministerului Culturii doar în urmă cu trei zile, deși asociația fișase de aproape doi ani caracteristicile clădirii, precum și ale altor imobile din centru, într-un proiect care promova pietonalizarea străzii Mihail Kogălniceanu. „În mod normal în tot centrul istoric ar trebui ca toate clădirile să fie monumente istorice”, spune vicepreședintele asociației, Maksay Adam. „Arhitectura acestei clădiri e specifică, la fel și poarta de intrare care e de la începutul secolului și e realizată manual; clădirea e în stil art nouveau”, spune el. Clădirea are o legătură în spatele curții cu imobilul de pe Kogălniceanu 8, care are în spate o mică grădină. E vorba de fosta reședință a familiei maghiare Bethlen, unde se poate intra și de pe strada Avram Iancu, la numerele 21-25. În curtea acesteia nobilii au amenajat un parc mai deosebit, cu specii aduse din Orient și unde acum, se spune, ar exista copaci mai vechi decât în grădina botanică a orașului.

Consiliul Local din Cluj-Napoca a aprobat în urmă cu patru ani Planul Urbanistic Zonal pentru strada Avram Iancu numerele 19-25 – la numărul 19 se afla celebra Casă a Călăului, care a ars în urmă cu câțiva ani, iar la numerele 21-23 se afla clădirea familiei Bethlen. Beneficiar este Dumitru Rodean, despre care presa arată că este socrul omului de afaceri sibian Dumitru Ghișe. Aici ar urma să fie construit un hotel cu două nivele la subsol, un demisol, parter, două etaje și alte două etaje retrase – în total opt nivele.
Conform proiectului, parterul clădirii va avea închideri transparente și vedere spre zidul cetății, iar accesul auto în hotel va fi rezolvat printr-un gang și lift auto. Hotelul va fi construit pe o suprafață de 2.658 metri pătrați.
Proiectul a primit avizul de urbanism în 23 septembrie anul trecut -pentru construire imobil cu funcțiune hotelieră, amenajări exterioare, racorduri și branșamente.

Vezi Hotărârea de Consiliu Local din 2010:

6_25 mai

Vom reveni cu amănunte

Așa arăta clădirea înainte de a fi demolată:

avramiancu

 

Vezi imagini cu spațiul în care se afla clădirea, azi

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.
Tags