Închide

Casa Albă a fost transformată în sediu de bancă, pentru „felia” exclusivistă a clienților BT de la Cluj

ActualitateEconomieUncategorized by Actual de Cluj - apr. 11, 2016 0 1621

Casă de avocat-antreprenor acum 100 de ani, ulterior sediu de restaurant și hotel, clădirea Casa Albă de pe Emil Racoviță a devenit acum noul sediu pentru BT Private Banking din Cluj-Napoca.

Banca Transilvania are peste 4.000 de clienți Private Banking la nivel național, dintre care aproape 600 sunt din Cluj, precizează reprezentanții BT. Prin Divizia Private Banking, banca gestionează active de peste 800 milioane de euro. În 2015, numărul clienților premium a crescut cu 18% față de 2014, iar valoarea activelor, cu 20%. BT esimează pentru acest an o creştere de 10% a numărului de clienți Private Banking, respectiv a valorii activelor gestionate, potrivit lui Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania. În Bucureşti, sediul BT Private Banking este tot într-o vilă, pe strada Jean Monnet.

În urmă cu doi ani (în 2014), Banca Transilvania a cumpărat vila Casa Albă de la unul dintre cei mai mari hotelieri din ţară, Josef Goschy, valoarea tranzacției fiind de 900.000 euro, potrivit informațiilor de la vremea respectivă. În ceea ce privește intervențiile făcute, reprezentanții BT susțin că au păstrat stilul arhitectural inițial al clădirii, precum şi toate elementele originale: porțiuni de paviment terazzo; decorațiuni din fier forjat şi grilaje cu motive geometrice stilizate, ferestrele şi uşile. De asemenea, banca a păstrat brandul Casa Albă „datorită notorietății locale a acestuia”.

Casă de 100 de ani

Acum aproape 100 de ani, Mozes Farkas, avocat şi antreprenor vestit al vremii, a cumpărat un teren într-o zonă elitistă, pe care a fost construită o casă pentru familia sa. Proprietarul casei a fost inclusiv unul dintre reprezentanții elitei economice a Clujului şi a comunității evreilor din zonă, asociat la Fabrica de Piele şi Încălțăminte Frații Renner & Co, înființată în 1911, precum şi manager al acesteia. Fabrica devine Dermata, iar ulterior, binecunoscuta Clujana. În 1950, reşedința acestuia a fost naționalizată, apoi a fost transformată în restaurant-cafenea, iar ulterior a fost hotel de lux – Casa Albă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare