Închide

Care sunt primele startup-uri din primul incubator digital al României, de la Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 13, 2017 0 272

Primul incubator digital din România funcționează la Cluj, de o jumătate de an: aici au activitatea mai multe firme, în special din zona tehnologiei informației, care produc prototipuri de produse înainte ca acestea să ajungă pe piață.

Incubatorul digital funcționează în parcul științific Tetapolis, care la rândul său funcționează în parcul primului parc industrial din România, Tetarom I de pe Tăietura Turcului din Cluj-Napoca. Incubatorul are 1.000 de metri pătrați pe trei nivele din una dintre clădirile Tetapolis și se pare că, deși funcționează de jumătate de an, a trebuit și lansat oficial: evenimentul are loc azi, în cadrul conferinței internaționale Open Innovation 2.0, organizată de Comisia Europeană la Cluj-Napoca.

Deja în incubatorul digital activează patru firme, dar se pregătește locul pentru alte 30 de firme ce ar urma să funcționeze aici, după un hackathlon.  Aici funcționează și laboratorul de fabricare (Fab Lab), dotat cu utilaje în valoare de 500.000 de euro, care ajută companiile incubate să dezvolte prototipurile produselor pe care vor să le lanseze pe piață. Cele patru echipe incubate în urma hackaton-ului organizat anul trecut în cadrul TechFest lucrează aici din martie. Braintronix este o echipă de români care locuiau în Franța și au revenit în țară pentru a dezvolta roboți programați cu inteligență artificială. Telios dezvoltă un proiect de telemedicină generală implementat inițial pentru SUA și care a reușit să reducă cu 90% incidența apelurilor la urgență în statul California. Medicul neurolog Bogdan Florea, care a descoperit activitate în creier chiar și când se credea că este în moarte cerebrală, vrea să realizeze în incubatorul digital prototipul unui aparat EEG care să poată citi această stare a creierului. În fine, echipa Pony Car Sharing a produs și a instalat pe mașinile lor o cutie neagră care colectează toate datele din trafic în cadrul unui proiect IoT (internet of things) ”.

Tetapolis este primul parc știintific şi tehnologic din Ardeal, lansat în noiembrie în cadrul festivalului de tehnologie TechFest. Este un proiect de anvergură, cu o finanțare de 60 de milioane de euro din fonduri europene. Proiectul include birouri și laboratoare de cercetare, structuri complete de incubare, săli de conferințe, spații expoziționale, parking și construcții dedicate activităților sportive și de relaxare.

Citește și:

Harta pentru noul “cartier” de tehnologie, prezentată la Cluj: s-a lansat Tetapolis

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare