Închide

Care sunt planurile clujeanului ajuns la șefia Muzeului Național de Artă

Cultură by Actual de Cluj - iul. 23, 2016 0 447

Clujeanul ajuns șef al Muzeului Național de Artă al României și-a făcut publică în urmă cu două zile strategia de management prin care speră ca instituția pe care a ajuns să o conducă să devină un „spațiu vital în care patrimoniul cel mai reprezentativ pentru istoria artei din România să fie pus într-un context larg”.

Stegerean spune că își propune ca muzeul să devină o scenă de prim rang în prezentarea unor expoziţii semnificative pentru arta universală, care să prezinte piese de valoare din colecţii aflate în străinătate.

„În baza misiunii sale, MNAR trebuie să devină un centru de cercetare ştiinţifică, cu rol de placă turnantă a cercetărilor specifice de artă şi teoria artei din România către mediile academice şi cultura universală. Se vor aprofunda cercetările focalizate pe specificul departamentelor Artă Veche Românească, Artă Românească Modernă, Artă Europeană, Artă Orientală şi Decorativă, Arte Grafice cu finalitate în expoziţii şi comunicări în publicaţii şi la reuniuni ştiinţifice cu caracter naţional şi internaţional”, precizează Stegerean, care adaugă că muzeul „trebuie să joace un rol determinant în procesul învăţării continue şi să dobândească un rol major în educaţia artistică a publicului de toate vârstele şi nivelurile de instruire”.

„Fără compromisuri ale gradului înalt de cercetare şi comunicare, de prezentare expoziţională şi conceptuală, dar fără să cadă într-un elitism steril, MNAR trebuie să devină un mediator în înţelegerea şi aprecierea artei de către marele public, ca factor de creştere a calităţii vieţii”, arată Stegerean.

Cum va face toate acestea? Prin creșterea veniturilor proprii și prin găsirea unor sponsori, dar și prin accesarea de bani nerambursabili, explică el.

Între altele, muzeul va deschide în fiecare an cel puțin două expoziţii de sinteză „în care lucrările artiştilor din România să fie contextualizate în raport cu dimensiunea europeană sau internaţională, cu includerea de lucrări valoroase împrumutate, după caz, din colecţii din ţară sau aflate în străinătate”. Acestora li se vor adăuga două expoziții monografice, una cu lucrări din colecții străine, o expoziție anul viitor la Muzeul Naţional de Artă din Chişinău cu lucrări din patrimoniul MNAR și respectiv realizarea anuală în Galeria Naţională şi în Galeria Europeană a unor „medalioane” tematice sau monografice care să accentueze şi să contextualizeze aspecte deja aflate în expunere.

O măsură concretă e că muzeul va fi deschis până la ora 22 vineri și sâmbătă la anumite expoziții, „în vederea fructificării disponibilităţii publicului pentru programe nocturne şi de week-end”.

Cine este Călin Stegerean

Născut în 1961, Călin Stegerean este artist plastic, curator, critic de artă, manager cultural, absolvent al Institutului de arte plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia grafică şi al masteratului de management cultural la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. A obţinut titlul de doctor la UBB cu teza „Artele plastice şi revistele literare de avangardă din România interbelică”. Între 2009 și 2014 a fost director al Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi vicepreşedinte al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

Din luna mai e directorul MNIR, după ce a câștigat concursul pe post în defavoarea fostei directoare Ruxandra Theodorescu, în funcție de 22 de ani. Mandatul său are cinci ani.

Citește și:

Scandal la Muzeul Național de Artă, concursul la șefie e câștigat de un clujean, fosta directoare în funcție de 22 ani amenință cu anchetă DNA

Strategia de Management MNIR by actualdecluj on Scribd

Nici un comentariu

Scrie un comentariu