Închide

Care sunt cartierele unde găseşti cele mai mari şi cele mai mici chirii în Cluj. Preţuri ca în Capitală

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 28, 2017 0 2646

De la 100 euro pe lună la peste 450 – sunt oferte de închiriat garsoniere în centrul universitar Cluj-Napoca, cel mai scump oraş din ţară pe piaţa rezidenţială. Chiar şi la chirii, pretenţiile proprietarilor din Cluj sunt la nivelul celor din Bucureşti şi mult peste Timişoara.

Imobiliare.ro a realizat o comparație între zonele cu cele mai scumpe și, respectiv, cele mai ieftine locuințe de închiriat din trei mari centre universitare ale țării: București, Cluj-Napoca și Timișoara. Studiul ia în calcul prețurile medii solicitate pentru apartamentele cu una, două și trei camere la nivelul lunii iunie 2017.

În capitala Transilvaniei, prețul mediu solicitat pentru o garsonieră din arealul semicentral ajunge la 450 de euro pe lună – nivel similar cu cel de pe Lipscani, în București. Pe locul al doilea în clasamentul celor mai ridicate chirii pentru acest tip de locuințe se află, potrivit Imobiliare.ro, zona calea Turzii (260 de euro pe lună), urmată de cartierul Andrei Mureșanu (255 de euro pe lună). În Capitală, zona cu cele mai mari prețuri pentru închirierea unei garsoniere este Lipscani, unde prețul mediu solicitat pentru o asemenea proprietate este de 450 de euro pe lună.
În Cluj, cele mai accesibile prețuri pot fi găsite la periferie – în zonele Dâmbul Rotund (108 euro pe lună), Baciu (138 de euro pe lună) și după zona Grigorescu, înspre Floreşti (149 de euro pe lună).

Garsoniere:

Pentru potențialii chiriași, zonele cu cele mai scumpe apartamente cu două camere sunt Borhanci (600 de euro pe lună) și Bulgaria (500 de euro pe lună). Cele mai accesibile prețuri pot fi găsite însă în Aurel Vlaicu (225 de euro pe lună) și Dâmbul Rotund (235 de euro pe lună).

Pe segmentul apartamentelor cu trei camere, cele mai mari prețuri sunt solicitate de către proprietarii din zona Horea, pretențiile acestora ridicându-se la 1.000 de euro pe lună. Pe locul al doilea se situează proprietățile din zona Europa, ce ajung la 600 de euro pe lună, urmate de cele din cartierul Bună Ziua (530 de euro pe lună).
Pe lângă Florești (262 de euro pe lună), localitate ce s-a dezvoltat ca un adevărat cartier al Clujului, după cum remarcă şi analiştii de la Imobiliare.ro, cele mai mici prețuri pentru trei camere pot fi găsite în zonele Andrei Mureșanu (282 de euro pe lună) și Gară (300 de euro pe lună).

Comparativ cu municipiul Cluj-Napoca, pretențiile proprietarilor din Timișoara sunt vizibil mai temperate, notează analiza Imobiliare.ro. Astfel, cele mai scumpe garsoniere sunt cele din Bogdăneștilor (294 de euro pe lună), Bălcescu (223 de euro pe lună) și Take Ionescu (220 de euro pe lună); cele mai accesibile zone sunt însă Ghirodei (88 de euro pe lună), Plopi (110 euro pe lună) și Elisabetin (130 de euro pe lună). Pentru apartamentele cu două camere, cele mai mari prețuri sunt solicitate în zonele Piața Victoriei (470 de euro pe lună), Piața Unirii (450 de euro pe lună) și Medicină (400 de euro pe lună), iar cele mai mici în Brâncoveanu (159 de euro pe lună), Ronat (175 de euro pe lună) și Iosefin (195 de euro pe lună).

Analiza integrală poate fi consultată AICI

Amintim că, potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro săptămâna trecută, preţurile medii din Cluj sunt în topul naţional, foarte aproape de Bucureşti. La anumite categorii, capitala Transilvaniei chiar preia locul 1. Astfel, dacă în Timişoara poţi să închiriezi o garsonieră cu 171 euro pe lună (în medie), în Iaşi cu 191 euro şi în Braşov cu 183 de euro, în Cluj-Napoca, preţul a sărit la 220 de euro pe lună. E, adică, foarte aproape chiar de media înregistrată în capitală: 228 de euro. Pentru un apartament cu două camere se cere, în medie, 360 de euro pe lună, în Cluj-Napoca, în vreme ce în Bucureşti media este de 321 de euro. Subliniem că sumele menţionate se referă la chirii solicitate de proprietari sau agenţii, în ofertele intermediate de portal.

Potrivit ofertelor publicate pe portalul imobiliar compariimobiliare.ro, costurile medii pentru o garsonieră sunt de 220 de euro, 350 de euro pentru apartamente cu două camere şi 400 euro pentru locuinţe tricamerale. „Aceste sume variază în funcţie de suprafaţa şi compartimentarea locuinţei, dotări şi utilităţi, amenajare şi, nu în ultimul rând, vecinătăţi: mijloace de transport în comun, facultăţi, magazine, localuri. Alternativa? Zona metropolitană a Clujului şi anume localităţile Floreşti şi Baciu, unde preţurile pot fi chiar şi cu 100 de euro mai mici”, precizează reprezentanţii portalului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.