Închide

Care e firma din Cluj care a adus angajați din Maroc și Paraguay ca să-i muncească în fabrică: a fost amendată cu 100.000 lei

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 19, 2017 0 1082

Numele firmei de automotive din Cluj care angaja ilegal sute de persoane din Maroc ori Mexic a fost făcut public azi de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

E vorba de Fujikura Automotive SRL Cluj, care a făcut până azi obiectul unui control al ITM și al Serviciului pentru Imigrări din Cluj, după ce inspectorii au găsit în 30 mai nu mai puțin de 259 cetățeni străini, dintre care jumătate proveneau din Maroc, iar restul – din Mexic și Paraguay, ce nu aveau avize de detașare de la fabrica unde erau angajați la cea din Cluj. Numărul angajaților primiți la muncă în fabrica din Cluj fără avize de detașare e însă mai mare: inspectorii de muncă arată că e vorba de aproape 300. „Important de reţinut este faptul că potrivit legii prezenţa acestor lucrători străini pe teritoriul României, care au făcut obiectul unui transfer în cadrul Grupului Fujikura, era posibilă exclusiv în baza unor avize de detaşare. Reprezentanţii angajatorului au afirmat că cetăţenii străini au desfăşurat, în principal, activităţi de instruire a personalului român (training) în domeniul de activitate al angajatorului român, respectiv fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule (cablaje auto). În fapt, la data controlului, inspectorii de muncă au constatat faptul că cetăţenii străini desfăşurau activităţi normale de producţie, fiind incluşi în fluxurile de producţie cablaje auto”, spun inspectorii de muncă.

Firma – care e de notorietate că se confruntă cu o acută lipsă de personal în ultimii ani și e nevoită să recruteze angajați de la zeci de kilometri – a fost amendată cu 100.000 de lei, maximul permis de lege. „ITM Cluj doreşte să atragă atenţia angajatorilor care recurg la lucrători străini detaşaţi de la întreprinderi stabilite într-o ţară din afara U.E , că orice activitate lucrativă în contextul menţionat anterior se desfăşoară pe baza avizelor de detaşare, care nu se substituie altor documente de care se face uz în cazul unor verificări din partea instituţiilor de controlâ”, mai arată ITM.

Fujikura Automotive România SRL a avut anul trecut pierderi masive, de 23,75 milioane de lei, la o cifră de afaceri de nu mai puțin de 331,24 milioane de lei. Firma avea peste 5.000 de angajați. Pierderile sunt ușor mai mici decât în 2015 – când acestea au ajuns la aproape 33 milioane de lei – dar și cifra de afaceri e mai mică: în 2015 fabrica rulase 375,5 milioane de lei.

Citește și:

250 de muncitori ilegali din Mexic, Paraguay și Maroc găsiți la o fabrică din Cluj; intraseră în țară cu vize de afaceri

Nici un comentariu

Scrie un comentariu