Închide

Candidații Clujului pot cheltui, în total, 735000 de lei. Ce riscă ei, în această campanie

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mai 06, 2016 0 461

Campania pentru alegerile locale programate în 5 iunie începe, oficial, astăzi, și se va încheia în 3 iunie. Noile prevederi ale legii electorale plafonează fiecare județ la o anumită sumă, pe care candidații n-au dreptul s-o depășească. În Cluj politicienii au voie să cheltuie, în total, 735.000 de lei, nici un leu în plus. Avantajul constă în faptul că partidele își pot recupera banii din bugetul statului, dacă demonstrează că i-au cheltuit conform condițiilor prevăzute de lege. Orice derapaj de la norme, poate arunca partidele în aer. Auroritatea Electorală Permanentă are protocol inclusiv cu Facebook-ul, materialele sponsorizate fiind interzise pe perioada de campanie. Amenzile pe care le riscă partidele, în privința afișajului stradal, de pildă, pornesc de la 50.000 de lei.

 Doi candidați au furat startul

13090301_988693541166031_1565908658_n

Candidatul PMP la Primărie, Adrian Gurzău (foto), și candidatul independent susțiunut de PSD/ALDE, Octavian Buzoianu au ignorat noile prevederi ale legii electorale și și-au montat bannere în diferite zone populate ale orașului. Prim-vicepreședintele PNL Cluj, Mircea Abrudean, a explicat că partidul său a făcut o sesizare la Biroul Electoral Municipal, care a dispus ca cei doi candidați să-și înlăture bannerele: „Decizia Biroului Electoral Municipal a fost, însă, contestată, de către cei doi. Biroul Electoral Județean a considerat că ei își pot păstra bannerele în perioada de pre-campanie, adică cel târziu până în 5 iunie. Dar începând de azi, niciun banner nu mai trebuie să se regăsească în spațiul public. Regulile de afișaj stradal sunt extrem de stricte. Avem voie să postăm doar afișe de 300/500 mm, în locurile autorizate de Primărie. Orice încălcare a regulamentului ne poate costa drastic”.

Avantajul recuperării cheltuielilor 

Drastica modificare a condițiilor din campania electotară are ca scop să le asigure totuturor candidaților șanse și drepturi egale, în demersul lor de a câștiga alagerile. Așa se face că Legea îi restricționează mai ales pe acei candidați bănoși, care de regulă erau dispuși să cheltuie oricât pentru a fi cât mai vizibili. Partidele mari, de asemenea, care obișnuiau să cheltuie sume imense pe cadouri electorale, pixuri, pungi, plase, găleți etc, se văd și ele constrânse. Singurele „arme” pe care le mai au la îndemână au rămas pliantele electorale, fotografiile și…ideile. Este permisă publicitatea în presa scrisă și on-line, pe radio și televiziuni. Totul contractat și facturat ca la carte. Nu a fost interzisă promovarea prin intermediul rețelelor de socializare, însă candidații nu au dreptul să-și sponsorizeze materialele electorale pe Facebook, având în vedere faptul că această cheltuială nu poate fi controlată. Prim-vicepreședintele PNL Mircea Abrudean, care este și membru în Biroul Electoral Județean, a explicat pentru Actualdecluj.ro care este procedura standard în privința cheltuirii fondurilor prevăzute în campanie: „Fiecare județ știe că are un plafon. Noi la Cluj avem 735.000 de lei. Partidele și candidații trebuie să depună fondurile într-un cont. Acum eu nu știu dacă se adună chiar suma aceasta, personal nu cred. Oricum, ideea principală e că nu avem voie să o depășim. Din acești bani putem plăti reclame publicitare în presă, indiferent de ce factură, avem voie să împărțim pliante și să postăm afișe de 300/500 mm. Altceva ne este interzis. După încheierea campaniei, fiecare partid prezintă documentele justificative pentru cheltuielile făcute, iar Direcția Finanțelor returnează banii. Practic, candidații și membrii de partid sunt cei care își recuperează banii. Desigur, sub rezerva că banii au fost cheltuiți în mod corect. Pentru orice greșeală vom fi penalizați cu amenzi de zeci de mii de lei. În mod normal, nu va risca nimeni să-și creeze probleme. Pentru greșeli de afișaj, de pildă, amenda începe de la 50.000 de lei „.  

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.