Închide

CAMPANIE ACTUALDECLUJ.RO. ÎN AȘTEPTAREA ADEVĂRATULUI URBANISM DE BUN SIMȚ. CAPITOLUL PUG. La revedere străzi fără trotuare. Cum trebuie să arate arterele noi din oraș

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 23, 2014 0 766

Trei întâlniri au avut consilierii locali în ultimele luni cu echipa care s-a ocupa de realizarea noului Plan Urbanistic General al orașului. Toți au fost impresionați de partea de circulații și de felul în care arată străzile din oraș, prin noua documentație. Cine va propune străzi noi în oraș nu o poate face dacă ele nu au minim 9 metri lățime. Pentru aleile înfundate, lățimea trebuie să fie de minim 6 metri. „Da, nu vom mai avea în oraș străzi fără trotuare și nu mai poți contrui străzi noi fără să aibă minim 9 metri”, explică șeful comisiei de urbanism a consilierilor, Adrian Popa.

„Pentru reţeaua de străzi, se vor aplica profile transversale unitare. Acestea vor cuprinde în mod obligatoriu plantaţii de arbori în aliniament, locuri de staţionare în lung, trotuare de minimum 3,00 – 4,50 m lăţime, piste pentru biciclişti”, reglementează noul Plan Urbanistic General care urmează să primească la finalul lunii decembrie votul Consiliului Local pentru intrarea în vigoare. Pe planșele din noul PUG străzile au copăcei, trotuare pe care să circule pietonii și mămicile cu cărucioare, locuri de parcare și piste de biciclete. Au profile clare, în funcție de zonă: itrările și ieșirile din oraș, zonele de locuire, culoarul Someșului, zone centurii prin Făget – Borhanci. „Da, nu vom mai avea în oraș străzi fără trotuare și nu mai poți contrui străzi noi fără să aibă minim 9 metri. Practic nu poți face o stradă nouă pe care să se circule dacă aceasta nu va avea trotuare de câte minm 1,5 metri și carosabil de 6 metri”, a explicat consilierul Adrian Popa.

PUG aduce străzi cu proiecte, cu aviz de la comisia de urbanism

„Pentru lucrările de reabilitare sau modernizare a reţelei de străzi se vor elabora proiecte de specialitate care vor respecta profile transversale unitare. Acestea vor fi supuse avizării de către CTATU. Profilele transversale vor cuprinde în mod obligatoriu plantaţii de arbori în aliniament, locuri de staţionare în lung, trotuare de minimum 1,50 m lăţime, trasee pentru biciclişti comune cu cele pentru vehicule, cu excepţia străzilor colectoare pe care se vor amenaja piste separate”, se arată în regulementul de urbanism parte a noului PUG.

Plantații în jurul aeroportului

Noul PUG propune chiar ca suprafeţele neconstruite din spaţiul de retragere faţă de aliniamentul aferent străzii Traian Vuia să fie amenajate ca spaţii verzi şi plantate cu arbori, formând o perdea vegetală pe tot frontul incintei aeroportului, cu excepţia zonelor de acces. „Suprafeţele libere neocupate cu circulaţii, parcaje şi platforme funcţionale vor fi plantate cu un arbore la fiecare 200 mp”, se arată în noul regulament de urbanism.

Cum trebuie să fie copăceii de pe străzi

Arborii de pe arterele de circulație, fie noi, fie cele modernizare se vor planta cu respectarea unor condiții. „Poziţiile, sistemul de plantare şi esenţa arborilor vor fi stabilite prin documentaţiile tehnice. Aarborii vor avea un număr minim de trei replantări în pepinieră. Arborii vor avea înălţimea minimă de 2,50 m și circumferinţa minimă a trunchiului de 14 cm (măsurată la un metru deasupra solului). Distanţa minimă între axa trunchiului şi poziţia reţelelor edilitare va fi de 1,5 m”, se mai arată în noul PUG.

Toate arterele din oraș trebuie să aibă piste de biciclete, cu sens dublu și lățime de 1 metru. Acestea trebuie separate de partea carosabilă prin vegetație, borne sau rigole. Pe arterele cu rol de deservire locală, traseele pistelor vor fi comune cu cele pentru vehicule.

Calea Turzii are copăcei în noul PUG

În noul PUG, o arteră modernizată de primărie anul acesta, Calea Turzii are copăcei și un profil clar definit. Administrația locală nu a respectat nimic din propuneri în momentul în care s-a apucat să toarne asfalt prospăt pe arteră, cu niște zeci de milioane de lei. „N-o să înțeleg niciodată de ce nu s-a făcut după un proiect, așa cum este propus în noul PUG și s-a betonat Calea Turzii în grabă de către primărie. Trebuie să se aștepte noul PUG sau măcar ca administrația să se raporteze la el”, a menționat și consilierul Gabriel Oniga, membru al comisiei de urbanism a consilierilor.

VEZI GALERIA FOTO CU PROFILELE DE STRĂZI PROPUPE ÎN NOUL PUG

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare