Închide

CAMPANIE ACTUALDECLUJ.RO. ÎN AȘTEPTAREA ADEVĂRATULUI URBANISM DE BUN SIMȚ. CAPITOLUL PUG. Ce recomandări a primit primarul Emil Boc de la șeful comisiei de urbanism a consilierilor

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 23, 2014 0 541

Președintele comisiei de urbanism a consilierilor, Adrian Popa spune că noul Plan Urbanistic General clarifică multe aspecte dar complică situația pentru cetățenii care vor să construiască în zonele de urbanizare ale orașului – Borhanci, Soport, etc. De aceea este nevoie ca primăria să lucreze altfel ca până acum după intrarea în vigoare a noilor reguli de construire.

 

Va fi foarte greu pentru cei care trebuie să facă un Plan Urbanistic Zonal pentru a putea construi. Asta o să fie durerea noului PUG. PUZ-urile. Am recomandat primarului Emil Boc să-și mărească compatimentul de urbanism care se ocupă de strategii urbană, să facă o organigramă mai stufoasă iar primăria să inițieze ea PUZ-uri în oraș. Chemi cetățenii, reașezi parcelele într-o zonă, fixezi niște reguli. Cine refuză să se prezinte, n-are decât să se conformeze. Altfel, clujenii vor fi la mâna vecinilor. Și așa este fosrte greu să convingi pe cineva că trebuie să cedeze terenuri pentru drum. De câte ori n-am auzit de ce să dăm noi teteren, puneți-l pe vecin. Dacă primăria va face PUZ-uri atunci vom avem o rezolvare elegantă”, a declarat consilierul Adrian Popa, președintele comisiei de urbanism a Consiliul Local.

S-a clarificat cât de înalt poți construi și unde

El a menționat că noul PUG a ajuns la un liman și este foarte aproape de aplicare. „În varianta finală afișată pe site se pot observa exact cum s-a răspuns la unele probleme ridicate pe parcursul consultărilor publice. De la ce înălțime și unde este nevoie de avizul Autorității Aeronautice (AACR). În noul PUG apare clar înălțimea de 28 de metri. În zonele noi de urbanizare (Sopor, Borhanci, etc – n.red) se permit construcții înalte, de peste 9 etaje și pentru acestea e nevoie de aviz de la AACR. Așa este și norma să se întâmple, să poți construi înalt la periferie. În oraș sunt permise patru – șase etaje, depinde de zone”, a precizat consilierul.

PUG-ul trebuie asumat de specialiștii primăriei

Ceea ce nu se întâmplă încă în primăria Cluj este legat de faptul că nimeni de la urbanism nu își asumă ce se permite sau nu se permite în oraș. „De exemplu cu podurile nemasardabile. La cadastru se acceptă declarație pe proprie răspundere de la proprietar pentru întabularea acestora. Dacă investitorul are pod nemasardabil în proiectul urbanistic, el îl face la cota la care poate fi transformat în etaj sau mansardă, îl întabulează și cu asta basta, îl fac locuibil. De la urbanism nimeni nu verifică cât e înălțimea sau nu spune până aici. Se fac recepții. Noroc că unii au mai fost chemați să dea cu subsemnatul și acum Cadastrul este mai atent. Nu este însă de ajuns”, atrage atenția Popa.

Potrivit consilierului noul PUG clarifică multe aspecte dar el trebuie ausumat la nivelul Direcție de urbanism a primăria și arhitectului-șef. Pentru că altfel, nu sunt șanse să fie corectat nimic în urbanismul de la Cluj, mai apreciază consilierul. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare