Închide

AȘTEPTĂM ADEVĂRATUL URBANISM DE BUN SIMȚ. CAPITOLUL PUG: Statistica nemulțumiților de noul PUG

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 22, 2014 0 488

Sunt 800 și ceva de cereri și sesizări depuse de clujeni la Primărie referitoare la prevederi din viitorul Plan Urbanistic Genral al orașului. Președintele comisiei de urbanism a consilierilor, Adrian Popa spune că aproximativ 45% din acestea au primit răspuns favorabil. Restul sunt cereri aberante, în principal de introducere în intravilan a unor terenuri neurbanizate care nu pot fi acceptate, adaugă acesta.

Cei care au depus hârtii scrise au cerut primăriei și echipei care lucrează la noul Plan Urbanistic General posibilităţi mai generoase de construire. În principal oamenii vor să edifice construcții în zone verzi sau aflate acum în extravilan. „Așa cum știți, legislația referitoare la spațiile verzi s-a modificat și proprietățile care în CF sunt terenuri-curți nu pot fi încadrate ca spații verzi decât dacă oamenii sunt despăgubiți. Aici este o problemă. Deși s-au rezolvat multe dintre sesizările depuse de clujeni le noile modificări legislative, nu poți să îi despăgubești ca instituție publică. Să zicem că vrei să faci un nou parc. Legea spune clar că poți expropria pentru cauze de utilitate publică în cazul amenajării de autostrăzi sau drumuri expres. Atât. Dacă faci o evaluare a terenurilor, cum o faci? Dacă mergi pe valoarea de piață, cu experți ANVAR, tot vor fi unii sau alții care vor spune că e prea mult sau prea puțin. Cine o să-și asume în vremurile acestea în Consiliul Local o astfel de decizie, să se dea bani publici. Cred că nimeni”, a explicat președintele comisie de urbanism a Consiliului Local, Adrian Popa.

Acesta a adăugat că din cele 800 și ceva de cereri venite după prezentarea documentației PUG, aproximativ 45% au fost rezolvate favorabil. „Cu restul vom intra în Consiliul Local, adică cu cererea și cu răspunsul, pentru fiecare în parte. Din cererile cu răspuns nefavorabil, ni se cer să acceptăm în intravilan terenuri, dar sunt solicitări aberante. Sunt terenuri siteate la distanță considerabilă de limita intravilanului trasată prin noul PUG, fără căi de acces, fără utilități. Acestea nu pot di acceptate”, a explicat Popa.

Consilierul a explicat că în luna decembrie când noul PUG va ajunge pe masa Consiliului Local pentru votul final de intrare în vigoare toate sesizările de la clujeni vor fi făcute publice, iar pentru cele neonorate se vor putea vedea răspunsurile și justificările legale.

De ce nu se acceptă „umflarea” intravilanului

„Niciun oraş nu se dezvoltă prin extinderea neplanificată a intravilanului. Moştenisem un intravilan de 6.000 ha, mărit cu aproape 3.000. Avem acum, prin corecţii, în noul PUG un intravilan de peste 10.000 ha. Doar 49% reprezintă oraş constituit. Există terenuri care au trecut prin grave fenomene de dispersie urbană, de construcţii în zone protejate, de dezvoltare nedurabilă. Pentru 95% dintre cei ce au teren în această suprafaţă goală ideea de valorificare e iluzie. Nu avem pentru cine să dezvoltăm. Am încercat să limităm acest intravilan dezvoltat complet fără logică. Am propus un sistem de management al teritoriului, prin proces de urbanizare. Acesta este sfatul nostru. Sigur, dincolo de asta sunt decizii politice. Toată lumea vrea ca toate terenurile să fie în intravilan”, explicatșeful de proiect al noului PUG, arhitectul Adrian Borda.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.