Închide

Prorectorul UBB despre instituția care gestionează Centenarul Unirii : „lipsă de responsabilitate în gestionarea banului public”

Educaţie by Actual de Cluj - oct. 18, 2017 0 484

Prorectorul celei mai mari universități din țară critică autoritățile pe fondul organizării diverselor manifestări cu ocazia centenarului Marii Uniri: „e lipsă de responsabilitate în gestionarea banului public”, spune el.

Ioan Bolovan e prorectorul universității „Babeș-Bolyai” și spune că diplomația nu-l dă afară din casă: „mă cheamă Bolovan și sunt mai bolovănos”, spune el când critică faptul că universitatea a depus o mulțime de proiecte de finanțare către instituția care gestionează, în final, eforturile României de a marca centenarul înființării țării. UEFSCDI, acesta e acronimul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării. „Sunt 16 proiecte finanțate care au fost de arheologie, depuse de goeologi altfel reputați, dar trebuia o direcție special pentru centenar așa cum era normal”, spune el și adaugă – „alte țări au deja bugete, cu proiecte de 25-30 cercetători angajați pe perioadă determinată”. UBB a depus mai multe proiecte de finanțare și de mai bine de un an nu a primit niciun răspuns, completează el.

UPDATE Ioan Bolovan are câteva clarificări de făcut; sublinierile ne aparțin:

„În primăvara acestui UEFISCDI a anunțat lista proiectelor de cercetare ce vor fi finanțate în anii următori din bani publici. În locul unor proiecte despre elitele românești care au contribuit la realizarea Unirii, despre relațiile internaționale și cadrul politic din deceniile anterioare anului 1918, despre Primul Război Mondial etc., vedem în fruntea listei proiecte despre Strategiile adaptative ale vânătorilor-culegătorilor din Glaciarul Târziu în Carpații Orientali, despre Bio-cartografierea animalelor și vegetației din trecut pentru preistoria României, despre Comportamentul tehnic și simbolic al comunităților paleolitice din estul Carpaților înainte și în timpul ultimului Maxim Glaciar etc. !!! Din 33 de proiecte cu peste 90 puncte, ce vor fi finanțate în anii următori, 16 (circa 48%) sunt de arheologie și istorie veche ! Aceasta în condițiile în care alături de acest subdomeniu au mai fost depuse zeci de proiecte de istorie medie, modernă și contemporană, de filosofie, teologie, literatură, lingvistică, antropologie etc. Statistic nu avea cum să aibă o atare pondere proiectele de arheologie și istorie veche dacă evaluările nu ar fi fost bine direcționate. Numeroși lideri de proiecte care sunt personalități validate pe plan național și internațional au fost notați cu un punctaj extrem de scăzut deși au  certă notorietate internațională, în timp ce mulți dintre cei aflați în lista finanțată aparțin de multe ori cercetătorilor fără vizibilitate internațională. Este regretabil că nimeni din conducerea UEFISCDI nu a propus din 2014 încoace lansarea unei competiții distincte de proiecte de cercetare despre Marea Unire care să fie finanțate din banii publici, precum se întâmplă în Ungaria bunăoară unde istoricii maghiari derulează de ani buni un proiect amplu finanțat de autorități care va însemna publicarea până în 2020 a circa 8-10 volume în limbile engleză, franceză, germană. De asemenea, deși HG 44/ianuarie 2014 a statuat cadrul de organizare a manifestărilor pentru Centenarul Unirii, abia în vara anului 2016 s-a creat Departamentul Centenar care până în iunie 2017 când a fost desființat și alipit ca direcție în Ministerul Culturii nu a selectat niciun proiect pentru finanțare. Elaborarea și traducerea în limbi de circulație internațională a unor lucrări consistente nu se poate face de azi pe mâine, necesită timp, eforturi finannciare și umane, o coordonare adecvată și nu improvizații”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu