Închide

Boc trădat de propriii consilieri: au votat pentru modificarea PUG-ului și i-au compromis toate promisiunile

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 29, 2015 3 1320

Nici n-a trecut o lună de la aprobare că noul PUG a fost și trântit de același for care l-a votat. Din șapte plângeri prealabile formulate împotriva noului Plan Urbanistic General (PUG) votat în luna decembrie, cinci au fost admise. Așa că PUG-ul trebuie modificat, printr-o hotărâre de Consiliu Local care să cuprindă cererile proprietarilor de terenuri nemulțumiți. Comisia de urbanism a consilierilor a propus menținerea PUG-ului așa cum a fost adoptat iar trei membri ai comisiei (plus încă doi colegi din UDMR) au fost singurii care au votat așa cum a propus Direcía de Urbanism a primăriei, pentru respingerea plângerilor prealabile. „Facem praf PUG-ul” a intervenit primarul Boc după marea trădare. Și a promis o ședință separată pentru repararea greșelilor și pentru asumarea unor principii.

Proprietarii de terenuri s-au întors împotriva noul PUG și au formulat plângeri prealabile pentru că proprietățile lor au fost încadrate: ca zonă verde (în loc de zonă de expoziții, cu posibilitatea de a fi modificată prin PUZ pentru construcți de locuințe, trei plângeri prealabile pentru zona Pepinierei Becaș și a străzii L. S. Bulandra unde primăria vrea să facă un parc), ca zonă de urbanizare (două plângeri de la fostul arhitect-șef Adrian Iancu și una de la beneficiarul unui PUZ din Făget reprezentat de un avocat mebru PNL, Ciprian Păun care dacă nu construiau timp de 18 luni, trebuiau să facă un nou PUZ) și ca zonă de servitute pentru centura ocolitoare de sud (terenul profesorului Ioan Vereșiu din Borhanci, rupt în două de culoarul centurii în noul PUG.

Toți proprietarii și-au luat avocați și au cerut în primă fază modificarea PUG-ului, în ceea ce privește proprietățile lor. În caz contrar au amenințat că vor târî noile reglementări de construire în oraș în instanțe.

Așa că și consilierii locali s-au întors împotriva noului PUG, însă discreționar. Când au votat PUG-ul, cunoșteau pozițiile proprietarilor de terenuri care au formulat plângeri prelabile, însă nu au ținut cont de dorințele lor. Acum s-au răzgândit și au spus da pentru modificarea noul PUG. Explicația pe surse: mulți consilieri au interese sau sunt conectați la interese imobiliare, dar sunt și presiuni foarte mari. 

Din cele șapte plângeri prealabile au fost admise cele ale lui Adrian Iancu, cele ale proprietarului din Făget (care are PUZ realizat împreună cu celebrul Cătălin Baba și avocat pe colegul consilierului Radu Moisin), cele ale lui Vereșiu dar și una dintre plângerile formulate de unul dintre proprietarii de terenuri din zona pepinierei Becaș. Acest vot pune în pericol parcul pe care primăria dorește să-l realizeze în zona Cartodromului din Gheorgheni,

Arhitectul-șef al municipiului, Ligia Subțirică a intervenit în cadrul ședinței și le-a semnalat consilierilor că au votat o dată pentru modificarea PUG-ului și apoi împotriva modificării în cazul a două spețe care vizau terenuri din aceeași zonă. „N-avem ce să facem, Consiliul Local e suveran, chiar dacă este inconsecvent”, a concluzionat prospăt președintele de ședință Csoma Botond.

„Viața e un meci la categoria grea/Cea mai bună lovitură  rămâne eschiva”

Comisia de urbanism a consilierilor a propus în cadrul ședinței menținerea hotărârii prin care s-a aprobat noul PUG și implicit respingerea tuturor plângerilor prealabile. La vot, însă, punctul de vedere al comisiei nu a mai fost susținut. Consilierii au dat-o în abțineri, au votat împotriva PUG-ului s-au s-au eschivat că de fapt n-au prea înțeles ce votează sau că nu au primit materialul la timp ca să-l studieze. Trei (Ovidiu Florian, Radu Rațiu și Olah Emese) din cei patru consilieri din comisia de urbanism au votat pentru ca PUG-ul să rămână în forma actuală. Consilierul PSD Gabriel Oniga s-a abținut și a făcut front cu grupul politic din Consiliul Local. Au mai votat la fel și consilierii UDMR Csoma Botond sau Gered Imre.

Când ni se prezintă astfel de informări, ele trebuie să fie complete, să avem și hotărâri anterioare, cu planșe și toate informațiile, că să știm ce votăm”, a subliniat consilierul PNL Doru Stoica.

„Pe viitor, este nevoie de o informare venită de la urbanism care să ne spună care e starea și cum ne raportăm. Una din care să înțelegem exact. Așa că, doamna arhitect-șef să nu vă mire rezulatul votului în condițiile actuale”, a spus și liderul consilierilor PSD, Claudia Anastase.

Propun pentru viitoarele plângeri nu să votam împortivă sau pentru, dar propun să existe o grupare a spețelor pe care sa se facă informarea, ca să nu mai avem două terenuri în aceeași zonă, tratate diferit”, a cerut consilierul PNL Ovidiu Florian.

Boc: există riscul să facem praf PUG-ul

Primarul Emil Boc a ținut să intervină după votul contradictoriu dat de consilierii din propriul său partid. Este una dintre puținele situații în care aparatul de vot l-a înșelat, mai ales că el a anunțat ca prioritatea parcul primăriei din Gherogheni. Iar majoritatea sa din Consiliul Local s-a dovedit foarte frageă. Edilul a spus că va convoca o ședință dedicată subiectui PUG și plângerilor prealabile, despre care susține că se vor mai formula. „Trebuie să le punem pe teme comune aceste cereri ale cetățenilor și să invităm și proiectanții PUG. Există riscul așa cum s-a întâmplat astăzi, să facem praf PUG-ul. Este nevoie să stabilim niște principii și dacă se încadrează cerile în ele, să fie promovate. Trebuie să fie o temă în fiecare lună, sau o dată la două luni în comisia de urbanism. Atfel riscăm că aruncăm și copilul cu apa din covată și să compromitem actualul PUG. Nu vreau să facem discriminări ci să acordăm tuturor tratament egal. Să avem principii, nu cazuri în vigoare”, a încheiat primarul.

 

 

 

3 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.