Închide

Boc, susținător al lui Erdogan la Cluj. I-a amendat pe organizatorii Festivalului Turcesc pentru că așa i-ar fi cerut Consulatul Onorific al Turciei

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 18, 2017 1 1537

Primarul Emil Boc a ținut să se laude printr-un comunicat de presă că i-a amendat pe organizatorii Festivalului Turcesc – eveniment care s-a desfășurat la Cluj Napoca weekendul trecut – pentru că au distribuit gratuit ziarul Zaman, singura publicație de opoziție care exista în Turcia, în urmă cu doi ani, înainte de a fi confiscată de statul președintelui turc Recep Tayyip-Erdogan. Primarul Clujului se încurcă printre legi, când vine vorba să justifice pe ce bază i-a sancționat pe organizatori. Legea pe care o invocă șeful Poliției Locale nu speficifică nicăieri că ar fi interzisă distribuția de ziare. Chestionat de jurnaliștii Actual de Cluj în privința interzicerii unui drept democratic – în România încă perfect legal – Boc a răspuns că ar fi fost sesizat de Consulatul și de Ambasada Turciei, despre ziarul care face propagandă politică în cadrul evenimentului pe care Primăria Cluj îl autorizase în scop cultural. Consulul Onorific al Turciei în Cluj, Vasile Vita, îl contrazice pe Boc, negând că a trimis vreo sesizare. Din partea Ambasadei Turciei la București, reprezentantul biroului de presă, Eunice Cociorvan, a subliniat că „au fost informați despre acest subiect”, dar că nu dorește să comenteze în vreun fel. E cam greu de justificat, așadar, zelul primarului Boc de a amenda un ziar potrivinc politicii lui Erdogan, mai cu seamă că organizatorii Festivalului Turcesc nu au încălcat nicio Lege.

„Noi am autorizat un festival multicultural turcesc, care nu avea printre obiective distribuția de materiale publicitare și de propagandă politică. Pentru aceasta trebuia autorizație specială – la fel cum dacă distribui trei fluturași pe B-dul Eroilor ai nevoie de autorizație. Pe cei care-i vedeți că distribuie flyere pe stradă au autorizație de la primărie. La fel, dacă cineva distribuia ziare la festival trebuia inclus în obiectivul festivalului, sau trebuie să aibă autorizație separată. Nu a fost nici una, nici alta. În urma sesizărilor Consulatului și Ambasadei am aplicat Legea” – a explicat zelosul primar al Clujului. El confundă dreptul la liberă exprimare cu flyere publicitare și omite să menționeze că nu există vreo Lege care să interzică distribuirea unui ziar gratuit. De altfel, și municipalitatea clujeană are propriul ziar (tipărit din bani publici), pe care-l împarte gratuit de două ori pe lună când și unde dorește, fără ca cineva să amendeze Primăria pentru că în paginile ziarului se regăsesc doar poze cu Emil Boc.

Inițial, Emil Boc a invocat o oarecare Lege 69/1991 privind organizarea de manifestații publice în oraș. În realitate, o confirmă și șeful Poliției Locale, Marcel Bonțidean, a fost aplicată Legea 60/1991, privind Organizarea și Desfășurarea Adunărilor Publice, articolul 26, litera a): organizarea si desfasurarea de adunari publice nedeclarate, neinregistrate sau interzise;  Mai precis, poliția locală s-a deplasat în cadrul evenimentului iar persoana care distribuia ziarul Zaman a fost amendată cu 1000 de lei. De ce? „Păi așa, că s-a ‘ncălcat legea”? – a explicat Marcel Bonțidean. Omul a indicat Legea și articolul, recunoscând, totodată, că organizatorii n-au greșit cu absolut nimic, că doar ei și-au derulat festivalul cultural exact cum era programat. În schimb, persoana care distribuia ziarul putea fi amendată că n-avea autorizație să distribuie. În Lege nu scrie nicărieri în mod expres că era nevoie de vreo autorizație. Se specifică că este nevoie ca adunările să fie declarate și înregistrate, însă distribuția unui ziar nu poate fi echivalentul unei adunări publice. Reprezentanții Primăriei arată că în formularul de înregistrare a unei manifestări publice trebuie înregistrată și distribuirea unui ziar cu caracter politic, însă, nu există vreo prevedere legală în sensul acesta.

Reprezentanții Școlii Internaționale Spectrum Cluj, care se numără printre organizatorii Festivalului Turcesc, au sublinit pentru Actual de Cluj că vor reveni cu un punct de vedre oficial, având în vedere că încă nu au luat o decizie în privința amenzii aplicate de Primărie.

Ziarul “Zaman – România” distribuit în cadrul Festivalului Turcesc, conţinea articole pro-Fethullah Gulen, fiind critice la adresa președintelui Turciei, Recep Tayyip -Erdogan. Agenția Mediafax a scris că unul dintre organizatorii festivalului, fundaţia Lumina, ar fi apropiată de clericul Gulen, oponent al preşedintelui Turciei. Un exemplar al ziarului era introdus în fiecare pachet de cumpărături, în cadrul Festivalului. Publicaţia conţine pe prima pagină un interviu acordat “The Washington Post” de către clericul Fethullah Gulen cu titlul “Turcia pe care nu o mai recunosc”, articole despre Gulen şi misiunea sa, despre mişcarea socială “Hizmet” a clericului turc, precum şi o serie de articole care denunţă tortura în masă din Turcia, abuzurile săvârşite de autorităţile turce după puciul eşuat de anul trecut şi texte critice la adresa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.