Închide

VIDEO Biserica reformată din Cluj veche de jumătate de mileniu, redeschisă mâine după reabilitări de 4,2 milioane euro

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 15, 2015 0 4946

Biserica reformată din Cluj, unul dintre cele mai valoroase edificii gotice din Ardeal și cea mai mare construcție gotică de tip sală din sud-estul Europei, se redeschide mâine dimineață după investiții în reabilitare de patru milioane de euro.

Lucrările de reabilitare au costat în total 18,9 milioane de lei, adică mai bine de 4,2 milioane de euro, sumă din care mare parte a provenit din fonduri europene, și au demarat la începutul anului trecut. De atunci și până astăzi biserica a fost înconjurată de schele. Clădirea va fi redeschisă mâine în cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Puține sunt modificările vizibile, cel puțin în exterior, dar se remarcă faptul că pe trotuarul dinspre stradă au fost montați stâlpișori, cunoscut fiind faptul că la ore de vârf pe latura nordică a bisericii erau parcate mașini.

Organizatorii Zilelor Culturale Maghiare explică de ce merită vizitată biserica după reabilitare: „Biserica reformată din Uliţa Lupilor (azi, strada Mihail Kogălniceanu), cea mai mare biserică gotică cu o singură navă din Europa de Sud-Est, reprezintă una dintre atracţiile cel mai des vizitate de către turiştii care sosesc la Cluj. Cu toate acestea, ea a fost închisă timp de un an şi jumătate. Vizitatorii au putut admira doar un edificiu înconjurat de schele, dar impunător prin contururile sale. Pentru noi, organizatorii festivalului, dar, cu siguranţă, și pentru enoriaşii bisericii şi pentru clujeni, în general, redeschiderea – tocmai cu prilejul Zilelor Culturale Maghiare – porţilor bisericii va însemna un moment festiv al verii. Evenimentul va fi posibil, în mare parte, datorită unei finanţări obţinute din partea Uniunii Europene. Reintegrarea oficială a bisericii în circuitul vieţii religioase şi culturale a oraşului va avea loc în data de 16 august, la ora 11:30, în cadrul unei slujbe festive de mulţumire. Predica va fi rostită de către Kató Béla, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, iar cuvântul de salut de către Fazakas Zsolt, preotul Parohiei Reformate Cluj-Centru. Lucrările de renovare vor fi prezentate de către Maksay Ádám, proiectantul principal al acestora. În plus, vor reîncepe şi concertele de orgă care şi-au câştigat deja popularitatea. Parohia Reformată Cluj-Centru organizează, cu prilejul Zilelor Culturale Maghiare, seria de concerte intitulată Muzică de orgă pentru seri de vară. Printre artiştii invitaţi se numără Müller Márta, Miklós Noémi, Fazakas Ádám, Miriam Marinescu şi Potyó István”.

Iată programul concertelor de săptămâna viitoare din Biserica Reformată, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare:

Luni, 17 august

ora 17 Muzică de orgă pentru seri de vară în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. Organist: Potyó István.

Marți, 18 august

ora 18:30 Muzică de orgă pentru seri de vară în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. Organist: Miklós Noémi.

Miercuri, 19 august

ora 18:30 Muzică de orgă pentru seri de vară în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. Organist: Fazakas Ádám

Joi, 20 august

ora 18:30 Muzică de orgă pentru seri de vară în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. Organist: Marinescu Miriam.

Vineri, 21 august

ora 19 Muzică de orgă pentru seri de vară în Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu. Interpretează: Hegyi Gábor la trompetă barocă şi Sárosi Dániel la orgă. Concertul e unul dintre cele mai așteptate ale seriei, deoarece Hegyi cântă la un instrument puțin cunoscut în Transilvania: trompeta barocă. Va fi acompaniat de către Sárosi Dániel, organistul bisericii mari din Debrecen. În program: Suita în re major (pentru trompetă şi orgă) de G. Fr. Händel, J. S. Bach: Solo pentru orgă, Sonata (pentru trompetă şi orgă) de G. Torelli, Sonata (pentru orgă) de G. Muffat, Sonata a cinque (pentru trompetă şi orgă) de A. Corelli şi A. Vivaldi: Solo pentru orgă.
Sâmbătă, 22 august 2015
ora 19 Muzică de orgă pentru seri de vară în Biserica Reformată. Organistă: Müller Márta.

În timpul festivalului, biserica poate fi vizitată între orele 10 şi 19.
Biserica reformată de pe strada MIhail Kogălniceanu datează din 1516 – anul viitor se împlinește o jumătate de mileniu de la deschiderea sa. Să mai spunem, ca element inedit, că biserica găzduiește cea mai veche inscripție din Cluj: o scrijelitură din 1577, făcută probabil de elevi – aceștia au scrijelit pe unul dintre pereții interiori ai bisericii „Qui non canit in coro / Sta, sicut bos in foro” (Cine nu cântă azi în cor / Stă ca boul în târg).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu