Închide

Birouri în locul fabricii de mobilă: cine a ocupat noile spații ale Liberty Park

ActualitateEconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 07, 2016 0 647

A doua etapă din proiectul Liberty Technology Park a ajuns la un grad de ocupare de 90%, la aproape un an de la terminarea lucrărilor, anunță dezvoltatorii. Companiile deja instalate în spațile centrului amenajat pe fosta platformă a fabricii Libertatea au, laolaltă, aproximativ 800 de angajați. În clădirile amenajate în a doua fază a proiectului companiile încep acum să se mute, unul dintre noii rezidenți anunțând că are nevoie de 200 de angajați pentru un centru de servicii.

„Am ajuns la aproximativ 800 de angajați în Liberty, iar în spațiile create în etapa II a proiectului clienții acum se mută. Nu am decis deocamdată când începem lucrul la cea de-a treia fază de proiect, vom vedea după ce spațiile disponibile sunt integral ocupate și chiriașii mutați. Ceea ce știm este că nu vom construi un nou pavilion decât pe contract semnat, la cerere, pe specificațiile clientului. Cel mai probabil va fi pentru un client din parc care va dori să se extindă”, a precizat pentru Actualdecluj.ro Nina Moldovan, CEO Liberty TP.

Menționăm că a treia etapă a proiectului înseamnă construirea de noi clădiri, în vreme ce etapele I si II au pesupus renovarea unor imobile existente, din fosta fabrică de mobilă. Birourile din prima fază de lucrări sunt ocupate, urmând ca spațiile din etapa II să se populeze în aceste luni. Unul dintre noii rezidenți este furnizorul de servicii de tip contact-center Arvato, deținut de grupul media german Bertelsmann, care și-a extins operațiunile din România prin inaugurarea noului centru de suport, unde compania ocupă 1.700 mp. Grupul are nevoie să angajeze 200 de vorbitori de limbi străine (engleză, olandeză, daneză, finlandeză, novergiană și suedeză) până la sfârșitul anului.

Un alt nou rezident al parcului este Altran, lider global în high-tech Engineering, care în anii următori va pune accent pe Cercetare-Dezvoltare pentru a-și extinde gama de soluții în industrii noi pentru companie pe piața automotive și aerospace. „Pentru o companie ca a noastră, mediul de lucru este deosebit de important și garantează o relație de calitate cu partenerii noștri”, a declarat administratorul delegat al companiei, Dan Koblicska.

Despre Altran și imaginea desenată de administrator pentru industria IT de la Cluj citește aici:

De ce “Clujul – Silicon Valley” e un mit: schița industriei locale IT, desenată din interiorul industriei

Halcyon Mobile, primul rezident al parcului tehnologic, și-a dublat numărul de angajați în doi ani de activitate, astfel că s-a mutat într-un spațiu de 800 mp în clădirea D, mai anunță reprezentanții Liberty. În spațiul ocupat anterior în clădirea C se va muta în perioada următoare divizia Digital Banking a Băncii Transilvania. Pe lista noilor-veniți figurează și SmartUp, o platformă digitală de educație și dezvoltare lansată în Marea Britanie. Frank Meehan, CEO al SmartUp, anunța în urmă cu câteva zile, chiar de pe scena conferințelor Techsylvania, că are nevoie de angajați pentru centrul de la Cluj. „Iubesc Clujul. Cred ă orașul acesta e fabulos, dezvoltăm tehnologie aici, am înființat SmartUp România. Nu e un centru de outsourcing, nu asta vrem să facem, vrem să îi angajăm pe cei mai buni. Ne construim echipa tehnică la Cluj. Am văzut multe companii venind din alte locuri ca să înceapă afaceri la Cluj”, a spus Frank Meehan.

Vezi și:

Frank Meehan, de la SmartUp și SparkLabs Global Venture: „Iubesc Clujul. Cred că orașul acesta e fabulos, dezvoltăm tehnologie aici”

Reprezentanții Liberty mai anunță că proiectul Planable, dezvoltat de trei tineri din Republica Moldova în cadrul Spherik Accelerator a câștigat competiția Startup Avalanche din cadrul Techsylvania (competiție organizată cu sprijinul Spherik) și va fi prezentat în Silicon Valley.

Mai multe, aici:

Câştigătorii de la Techsylvania: s-au mutat din Republica Moldova la Cluj, ca să înfiinţeze o afacere. Acum au primit bilet spre Silicon Valley

Clădire „verde”

Parcul tehnologic a obținut certificarea BREEAM „excelent”, care vizează corpurile D și E, dezvoltate în cea de-a doua etapă a proiectului. Liberty Technology Park Cluj este primul proiect de reconversie din România certificat după schema „Major refurbishment” („Renovare majoră”). BREEAM este cea mai utilizată metodă la nivel mondial de evaluare a impactului clădirilor asupra mediului și reprezintă un standard pentru proiectarea durabilă. Potrivit datelor BREEAM, de la lansarea în 1990 și până în prezent s-au înregistrat pentru evaluare peste 2,2 milioane de clădiri din 77 de țări și au fost emise peste jumătate de milion de certificate. Evaluarea cuprinde zece categorii, iar corpurile D și E au obținut cele mai mari procentaje pentru categoriile „Utilizarea solului și ecologie”, „Transport”, „Materiale”, „Energie” și „Management”. Procedurile de certificare au fost realizate cu sprijinul Alexandrei Stoica și al lui Adrian Pop.

Cine a venit în locul fostei fabrici de mobilă

Centrul de birouri și servicii Liberty Technology Park Cluj s-a realizat în incinta fostei fabrici de mobilă și piane Libertatea. A fost lansat în toamna anului 2013 și a adus 16.750 de metri pătrați de spații de birou pe piața locală, în urma unei investiții de peste 13 milioane de euro. Proiectul este o inițiativă Fribourg Capital, grup controlat de fostul director adjunct al Rompetrol și fost premier al Republicii Moldova, omul de afaceri Ion Sturza. Printre rezidenții săi se numără Halcyon Mobile (IT), Spherik Accelerator, Siemens (IT), Recall Information Services (IT), Control Data Systems (IT), KPMG (Accounting and Business), La Casa (Restaurant), Makronetz (IT), Ecuson Studio (Web & Branding), Regal Beloit Romania (Mk), Liberty Fitness (Gym), Luminos Software (IT), Voquz (IT), Impact Hub (Community & Business) și, cei mai recenți, SmartUp (IT), Altran Romania și Arvato Bertelsmann (Contact centers).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.