Închide

Bienala de Arhitectură Transilvania, în octombrie la Cluj. Proiectele premiate se expun în Piaţa Unirii

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 14, 2017 0 228

Arhitecţii ies în spaţiul public în toamnă la Cluj, cu concurs, premii şi activităţi pentru specialişti şi nespecialişti: Bienala de Arhitectură Transilvania- BATRA 2017 are loc în acest an în perioada 7 – 15 octombrie. Expoziția-concurs BATRA 2017 va fi amenajată în Piața Unirii, s-au anunţat evenimente pentru copii, dar şi întâlniri în care arhitecţii dau sfaturi celor interesaţi de amenajări interioare.

Ajunsă la a treia ediţie, BATRA este organizată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania- OART, care are sediul la Cluj-Napoca. Filiala are peste 650 de membri arhitecți din trei județe: Cluj, Bistrița-Năsăud și Sălaj. Co-organizatorii manifestației sunt OAR Bihor, OAR Satu Mare, OAR Nord-Vest și OAR Alba. Potrivit organizatorilor, Bienala de Arhitectură Transilvania este concepută ca un șir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenția opiniei publice, să promoveze excelența în arhitectură și să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii. Astfel, în cadrul BATRA 2017 vor avea loc expoziții, conferințe, workshop-uri și alte evenimente conexe.

Tema Bienalei de Arhitectură Transilvania 2017 este ”(În)Semn”, iar semnificația sa a pornit de la însăși necesitatea arhitecturii: de a fi concepută, înțeleasă și însușită nu doar de către arhitecți și de beneficiari, ci și de comunitate și administrație. ”Trăim înconjurați de semne şi însemne. Le observăm, le înțelegem, ne pun pe gânduri sau trecem nepăsători pe lângă ele. Le observăm, le desenăm, ne ajută sau ne încurcă, ne liniștesc, ne motivează sau ne tulbură. Însemnăm oameni, familii și comunități, locuri și peisaje, conturăm perspective, definim spații. Gestul arhitectural al fiecăruia dintre noi nu însemnează doar în numele nostru, ci și în numele întregii comunități. Imaginea mediului construit este percepută, apreciată sau criticată ca un rezultat al muncii noastre de breaslă. Ne dorim conștientizarea forței de schimbare, a responsabilității pe care arhitectul și-o asumă atunci când propune un proiect. Nu însemnăm doar formal, nu suntem o obligație într-un lung proces birocratic.Arhitectura este o necesitate”, spune arh. Daniela Maier, președintele BATRA și vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România, Filiala Transilvania- OART.

Expoziția-concurs BATRA 2017 va putea fi văzută pe întreaga durată a Bienalei în aer liber, într-un cadru special amenajat în Piața Unirii. Vernisajul oficial va avea loc sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 17.00. Cele mai bune lucrări vor fi premiate în cadrul Galei Premiilor BATRA, care se va desfășura sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 18.00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Tot în cadrul Bienalei Transilvania vor fi expuse lucrările premiate anul trecut la bienalele altor filiale din toate colțurile țării.
Secţiunile bienalei: Arhitectura locuinţei individuale, Arhitectura locuinţelor colective, Arhitectura dotărilor comunitare şi de producţie, Arhitectura spaţiului public, Arhitectura patrimoniului cultural, Arhitectura spaţiului interior şi scenografie, Microarhitectura/ Arhitectura temporară / Design de obiect, Proiecte culturale / Iniţiative / Experimente. Pentru a doua ediție, organizatorii Bienalei propun, pe lângă premierea arhitecților, și recunoașterea meritelor publicisticii de arhitectură. Premiul pentru cel mai bun articol cu și despre arhitectură/arhitecți, în valoare de 2000 lei, se va acorda tot în cadrul Galei BATRA 2017. Înscrierile sau recomandările de materiale se pot face până cel târziu pe 27 septembrie 2017, pe adresa: secretar@ oartransilvania.ro. Materialul propus trebuie sa fi fost publicat in decursul ultimilor doi ani, până cel târziu pe 17 septembrie 2017.

Juriul Bienalei este format și la ediția aceasta din specialiști internaționali din România, Italia, Portugalia si Bulgaria: Georgeta Gabrea, Constantin Gorgea, Oana Simionescu, Francesco Fresa, Pedro Ravara și Borislav Ignatov.

În cadrul BATRA 2017, întâlnirile tematice, expozițiile și workshopurile dedicate comunității de specialitate vor fi dublate de evenimente pentru publicul larg. Astfel, de marți, 10 octombrie, până joi, 12 octombrie, la Muzeul de Artă, între orele 11.00 și 15.00, arhitecții stagiari se vor întâlni, într-un cadru relaxat, cu cei interesați să primească sfaturi creative și practice în domeniul amenajărilor interioare. Având în vedere că locurile sunt limitate, iar consultanța oferită va fi personalizată, cei interesați sunt invitați să se înscrie în prealabil, printr-un formular disponibil începând cu 1 octombrie pe site-ul batra.ro

Organizatorii au pregătit şi activităţi pentru cei mici. Sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 11.00, în curtea Muzeului de Artă va avea loc un ”Treasure Hunt” organizat în parteneriat cu Scena Urbană, cei care vor pune în scena a doua zi, de la aceeași oră și în același loc, piesa pentru copii ”Alice în țara jucăriilor”. Tărămul jocului va fi desăvârșit, în timpul săptămânii, cu workshopuri.

Conferința membrilor juriului, tururi ghidate de prezentare a orașului, turul dedicat arhitecților care au primit Opera OMNIA la ultimele ediții ale Bienalei, precum și workshopuri coordonate de arhitecți recunoscuți la nivel internațional vor completa lista evenimentelor deschise publicului larg, în cadrul săptămânii dedicate excelenței în arhitectură.

După Cluj-Napoca, expoziția BATRA 2017 va fi itinerată și în alte șase reședințe de județ ale filialelor partenere, respectiv: Bistrița, Zalău, Oradea, Baia Mare, Alba Iulia șiSatu Mare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare