Închide

AUDIO Cu ce se laudă rectorul celei mai mari universități din țară la jumătatea mandatului

ActualitateEducaţieTop News by Mihai Prodan - sept. 27, 2014 0 285

La doi ani și jumătate după ce a preluat conducerea celei mai mari universități din țară ca număr de studenți și una dintre cele mai importante cinci universități din țară ca expertiză, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” spune pentru actualdecluj.ro ce a realizat până acum și ce-și propune de acum încolo. Notați că toate realizările de până acum, nominalizate de Pop, sunt ori meritul unor cercetători din cadrul UBB care ar fi făcut aceste lucruri independent de cine a condus universitatea, ori că realizările lui Ioan Aurel Pop în nume personal se referă la cariera sa – remarcabilă, de altfel – de istoric, și nu de conducător al UBB.
Mai spunem că, pentru a realiza acest scurt interviu de mai puțin de 5 minute, a trebuit să-l abordăm pe rector încălcând protocolul – cel puțin aceasta ne-a spus staff-ul său de imagine – la încheierea unei conferințe, pentru că altfel ori am fi realizat acest interviu peste multe săptămâni, ori ne-am fi lăsat păgubași pe parcurs.

Care sunt cele mai importante realizări ale mandatului dvs până acum?
E foarte greu de spus, nu l-aș considera mandatul meu, l-aș considera un mandat colectiv al tuturor, dar am reușit câteva lucruri – de la cele pe care le văd clujenii în mod foarte-foarte clar, cum ar fi readucerea Filarmonicii înlocul care i s-a cuvenit, în Casa Universitarilor, până la performanțele pe care le-au obținut studenții și profesorii acestei universități, care au reușit de pildă să situeze în clasamentul Shanghai Facultatea de Matematică și Informatică, pe locul 151-200 în 2012 și în acest an au continuat să fie pe o poziție fruntașă, până la proiectul sângelui artificial de la Facultatea de Chimie, expertiza pe care o oferă facultatea de Istorie-Filosofie pentru marcarea monumentelor istorice din Cluj cu ocazia anului 2015 când orașul va fi capitala europeană a tineretului, realizările pe care le are Departamentul de Psihologie Clnică în colaborarea interdisciplinară cu Universitatea de Medicină în promovarea unor inițiative deosebite pentru sănătatea societății și a grupurilor de oameni din societate, procurarea de aparatură performantă pentru cercetarea de vârf, accesul pe care îl avem la fonduri europene – suntem prima uniersitate a țării care a reușit să acceseze o sumă atât de mare din fonduri europene prin granturi POSDRU pe care le aplicăm și la nivel doctoral și la nivel postdoctoral în cercetare.

V-aș întreba care sunt rezultatele dvs ca rector al UBB, și nu ale universității în UBB. O realizare de portofoliu.
TOate acestea se datorează echipei pe care o conduc și care a promovat foarte serios lucrurile. Personal dacă mă întrebați, ca cercetător și rector mi-am continuat activitatea, sunt mândru că sunt în continuare profesor, că am studenții cărora le pot preda chiar dacă sunt foarte ocupat ca rector, sunt foarte mândru că am putut cultiva reviste clasificate bine la nivel internațional în rețeaua Thomson Reuters – pentru că știți că universitatea pe asta se bazează. Eu însumi conduc o astfel de revistă și suntem din acest punct de vedere universitatea cu cele mai multe articole publicate în astfel de reviste. Pe  urmă am promiovat în cadrul facultății mele de Istorie centre de studiere a izvoarelor medievale și asta poate părea neimportant, dar pentru disciplinele noastre e foarte important. Ne pregătim pentru congresul mondial de științe istorice care va avea loc în China în locul în care s-a născut Confucius, vom merge cu niște realizări importante ale universității și eu voi conduce acolo o masă rotundă, internațională, pe teme de istorie central-sud-est europeană. Ca rector dacă mă întrebați mă bucur că la această universitate se intră într-o formă sau alta pe bază de admitere, și eu am promovat această idee nu pentru a-i împiedica pe tineri să devină studenți ci pentru a arăta că o universitate de prestigiu nu primește cu porți deschise pe oricine, ci primește elita, iar o universitate ca UBB trebuie să cultive spiritul cercetării avansate, pentru a continua să fie un model în această țară.

Ultima întrebare – care e cel mai ambițios proiect pe care îl aveți până la sfârșitul mandatului, de acum încolo. Ce v-ați propus.
Mi-am propus ca până la sfârșitul mandatului cercetarea științifică să devină punctul forte al acestei universitățiși să nu mai existe vreun cadru didactic care să nu poată dovedi la sfârșitul anului că are un rezultat palpabil al cercetării științifice în anul respectiv. Pare foarte simplu, dar este foarte greu pentru că oamenii în cercetare sunt obișnuiți să nu-și valorifice neapărat cercetările la timp sau chiar să se bazeze pe predare spunând că ei sunt profesori. În învățământul universitar nu cred că trebuie să existe profesori nedublați de cercetători. Și cred că dacă reușesc acest lucru, ca fiecare cadru didactic al acestei universități să-și publice rezultatele cercetărilor și să o facă la nivel superior, universitatea va avea numai de câștigat.

Notăm că Ioan Aurel Pop este rectorul UBB Cluj din martie 2012, adică de doi ani și jumătate. Avea atunci 57 de ani și câștiga mandatul în turul II în fața oponentei Cristina Ciumaș. Citiți mai jos programul de management semnat de Pop când a candidat la șefia universității – iar între timp vă arătăm ce cuprinde contul de Facebook al rectorului din ultima vreme:

  • ieri – Imagini de la semnarea protocolului de colaborare incheiat intre Universitatea Babes-Bolyai si firma Emerson. Evenimentul a fost gazduit de Sala Colegiului Academic al UBB, joi, 25 septembrie 2014.
  • 9 septembrie – Conferinţa cu tema „Cum se învaţă limba, literatura şi istoria în România şi în Europa contemporană?”. Invitat: prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, membru titular al Academiei Române, director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române – Cluj-Napoca, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Moderator: prof. univ. dr. Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei (8 iunie 2011, Muzeul Brăilei). Imagine: Gabriel Stoica (Muzeul Brăilei).
  • Imagini din arhiva Muzeului Brăilei, difuzate în emisiunea „Pasionat de viaţă” – realizator Lucian Ţilea – la TV Galaţi.
  • 3 septembrie: leapșa cu cărți, e nominalizat și Ioan Aurel Pop, care nu răspunde.
  • 29 august – link spre ziarullumina.ro despre tabăra UBB pentru performanță.
  • 20 iulie – școala de vară de la Sibiu, galerie foto
  • 15 iulie – fotografie de la conferința de deschidere a școlii de vară de la Sibiu.
  • 7 iulie – o fotografie în care apare Ioan Aurel Pop alături de o persoană nenominalizată
  • 7 iulie – link spre o știre publicată de Agerpres despre primul institut de armenologie din România, înființat la UBB
  • 4 iulie – Imagini de la festivitatea de absolvire a studenţilor internaţionali înscrişi la masteratul “Cultural Diplomacy and International Relations”, eveniment desfasurat, joi, 3 iulie 2014, în Sala de Conferinţe a Institutului de Studii Europene
  • 4 iulie – Imagini de la ceremonia de decernare a titlului Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai prof.univ.dr. Colin MacLeod, de la University of Western Australia
  • 30 iulie – imagine de la dezvelirea plăcii care marchează 80 de ani de la începerea lucrărilor la Colegiul Academic

 

 

Proiect Management Ioan Aurel Pop

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.