Închide

Au visat o afacere de succes. A rămas doar versantul cu bălării, ce riscă să se ducă la vale

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 23, 2015 1 1095

Nu demult, pe terenul de pe strada B.P. Hașdeu, nr. 6 (curtea Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”), era planificat un amplu proiect imobilar, ce cuprindea un centru comercial, parking, spații medicale, spații de birouri etc. Firma Nisco Invest care a concesionat acest teren de la Consiliul Județean în 2006, a intrat ulterior în faliment, iar proiectul a fost abandonat. Creditorii au ipotecat lucrarea/fundația, iar din acel moment Consiliul Județean nu a mai reușit să-și valorifice terenul. Acum, Primăria ar vrea să încheie o înțelegere cu administrația județeană, pentru a realiza un parking pe terenul respectiv. Consilierul județean PNL, Călin Tuluc, a atras atenția, însă, că nu atât ipoteca este cea care complică situația terenului, cât apariția unor alunecări și implicit a riscului ca întreg versantul pe care se află spitalul de Pneumoftiziologie să se ducă la vale.

Lucrările realizate și abandonate au compromis tot amplasamentul

„Akademia Center”, un business care se anunța promițător atât pentru investitorul Nisco Invest cât și pentru administrația județenă – cea care a pus la bătaie terenul de 7000 de metri pătrați din curtea Spitalului de Pneumoftiziologie – s-a dovedit a fi o adevărată catastrofă. Nu doar operatorul privat a avut de suferit după ce a demarat acest proiect, ci și Consiliul Județean care s-a trezit în imposibilitatea de a-și mai putea valorifica proprietatea. Consilierul PLR, Valentin Pop, a reproșat executivului Consiliului Județean că n-a denunțat imediat această ipotecă: „Nu înțeleg cum s-a ajuns în acest punct. De ce nu a fost denunțată ipoteca? Consiliul Județean este proprietarul acestui teren și nu exista nici un motiv pentru care să permită impunerea aceastei ipoteci ce se ridică la peste 3 milioane de euro”. Reprezentanții Consiliului Județean au informat că situația este mult mai complexă, Consiliul Județean fiind de asemenea înscris la masa credală, pentru a-și recupera redevența datorată de Nisco Invest. Consilierul PNL, Călin Tuluc, a explicat că și dacă terenul ar fi liber de sarcini, tot n-ar mai putea fi exploatat, în cadrul unui eventual parteneriat cu Primăria, care și-ar fi exprimat intenția de a realiza pe locația respectivă un  parking. „Nu se mai poate construi nimic. Terenul din curtea spitalului e compromis de alunecări. Întreg versantul riscă să se ducă la vale, dacă nu se vor realiza lucrări de consolidare”, a comentat Tuluc. Mai mult, el a informat că planul creditorilor  ar fi acela de a vinde fundația tot Consiliului Județean, pentru că nimeni altcineva nu are interes să o cumpere, în condițiile date.

Afacerea cu statul, falimentul pentru Nisco Invest 

Societatea Nisco Invest s-a asociat cu administrația județeană în speranța că investiția propusă pe terenul de la „Leon Daniello” o va ajuta să se dezvolte. Proiectul Akademia Center a fost amplu mediatizat, chiar premiat în cadrul unor evenimente tematice. Firma s-a împrumutat la bancă (BRD), pentru a-și susține lucrările. După etapa demarării lucrărilor au început problemele. Într-o primă fază, Nisco a realizat că are nevoie de mai mult teren (concesionase doar 4000 de metri pătrați, iar proiectul era prevăzut pe o suprafață mai mare). Consiliul Județean a făcut prima concesie, aprobând suplimentarea concesiunii cu încă 3000 de metri pătrați. Reprezentantul Nisco Invest, omul de afaceri Dan Nistor, și-a exprimat la momentul respectiv nemulțumirea pentru faptul că amplasamentul a fost predat constructorilor destul de târziu, fapt ce a condus la întârzierea lucrărilor. Pe de altă parte, Nisco a intrat într-o dispută cu constructorul, unul dintre partenerii săi., ajungând în instanță. În 2011, Tribunalul Comercial a admis cererea formulată de BRD, împăotriva Nisco Invest, dispunând deschiderea procedurii de insolvență. La acea dată, Consiliul Județean avea de încasat de la Nisco, din plata redevenței și din penalități, peste 570.778 de lei. Ulterior,  datoria Nisco către administrația județean a fost calculată până în 2034, adică până la data la care expria contractul de concesiune. Astfel suma  se ridică la 16.543.679 de lei, bani pe care Consiliul Judetean nu are de unde să-i mai recupereze. În 2014, procesul de insolvență a fost înschis, iar firma Nisco Invest a intrat oficial în faliment. Instanța a dispus radierea ei din evidențele Oficiului Registrui Comerțului. BRD a transferat ipoteca societății Kruk Internațional SRL, iar acum, această firmă înceracă să vândă un mare Nimic tot Consiliului Județean, care s-a ales doar cu pagubă după ce a încheiat această asociere.

 

 

 

 

 

 

Un comentariu

  1. Destul de trist. In conditiile in care Muzeul de Arta (Consiliul Judetean) isi va pierde o mare parte din spatiul din Piata Unirii, asta e un teren excelent pentru construirea unui viitor muzeu / centru cultural, chiar si cu spatii de relaxare pentru studenti (cafenele, magazine, sali de conferinte).

    Consiliul Judetean ar trebui tras la raspundere pentru ca se asociaza cu firme care fac doar paguba, dar si firma ar trebui trasa la raspundere de catre justitie pentru ca si-a batut joc de un spatiu public.

    Totusi, nimic nu se va intampla in viitorul apropiat pentru ca nimanui nu-i pasa…

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.