Închide

Foto/Video „Au început să iasă fantome de sub paturi” – Conti, deschis cu muzică pentru o noapte de TIFF

Actualitate by Kristina Reştea - iun. 05, 2015 1 541

„Ați observat că s-a cam dus vopseaua de pe cioară? Aveți spânzurători și-aveți destulă sfoară. Au început să iasă fantome de sub paturi”. Sună în palatul părăginit, părăsit și întunecat în starea lui din viața de zi cu zi ruptă de electricitate, dar luminat acum electric în fascicule-laser-instalații de concert. Sunt Robin and The Backstabbers, care își lansează la Cluj, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, cel mai recent disc -Arhanghel’sk, a doua parte a viitoarei trilogii intitulate Bacovia Overdrive. Iar locul ales ca decor pentru muzica lor e imobilul monument istoric din centrul orașului, fostul hotel New York-Continental, aflat în paragină de ani de zile.

Și da – nu numai de pe cioară s-a cam dus vopseaua, în fostul hotel cu somptuozitate de palat pereții sunt cojiți și mai ghicești doar urmele de culoare și auriu de altădată. Și da – e un loc unde te aștepți să iasă fantome de sub paturi, ca să se plimbe prin locurile pustii de la parterul clădirii care găzduia cândva cafeneaua New York a intelectualilor. Sigur, asta dacă ar mai exista paturi prin fostele camere de hotel de la etaje, de sub care să poată să mai iasă fantome. Dar nu mai există. Paturi nu mai există. Fantome s-ar putea să bântuie… „Trece un cântec cântat de o armată de sfinți”, cântă omul cu joben de pe scena adusă aici pentru o noapte. Pe scenă, în spatele trupei, pe ecran sunt proiecții. E ca și cum trupa acompaniază un film mut, mai ales că suntem în zilele TIFF la Cluj.

S-au instalat baruri temporare, toalete mobile și locuri de unde să îți iei token-i („moneda” de schimb pentu ceva de băut). Una dintre săli, cea cu scena, e umplută cu spectatori/dansatori/cântători, veniți la concertul Robin and The Backstabbers și aici lumea stă/dansează/cântă în înghesuială (în după-amiaza concertului de joi toată biletele erau vândute); restul parterului e însă scufundat în întuneric și aproape pustiu, cu câte un grup de spectatori rătăciți în drum spre locul unde e trupa. „Wow!”. Cam atât poți să spui în decorul de castel părăginit.

 

„Se lasă noaptea în fotografii”.

Printre fasciculele electrice și colorate, se dansează și se cântă alături de Robin (și de the backstabbers), în timp ce pe tavanul îmbătrânit trec, în stoluri, luminile de concert. „Să ne luăm viața la mișto/un pian pe calea ferată”.

„Nu se-aude!”, zice la un moment dat publicul. “Ce nu se-aude?”, dialoghează solistul. „Nimic!”. “Așa e când ai voce mormăită”, zice el. Când ai voce mormăită și loc neconvențional, unde sonorizarea e adusă cu împrumutul, ne gândim noi. Oricum, aproape toată lumea știe versurile. Păi cum să nu le știi? „Și nu-i important dac-ai pierdut sau câștigat/e important că n-ai participat”.

 

 

Conti-New York, hotelul monument istoric cumpărat și părăsit

Hotelul, realizat de arhitectul Pakey Lajos şi denumit la inaugurare New York, a fost realizat în jurul anului 1900, în stil eclectic. Imobilul a fost proiectat şi a funcţionat ca hotel, găzduind şi un restaurant celebru, frecventat de lumea bună a vremii. Ulterior, acesta a intrat în rețeaua hotelieră Continental. Fostul hotel a fost apoi cumpărat prin societatea Ardeleana Alba Iulia de afaceristul Dorel Tamaş, în 2005, acesta având planuri să îl transforme în centru comercial. Ardeleana a lansat proiectul, dar nu l-a mai relizat, iar în iunie 2009 s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva Ardeleana. Dorel Tamaş, dat în urmărire internaţională, a fost condamnat, în mai 2014, la patru ani de închisoare pentru infracţiuni legate de afaceri imobiliare. Între timp, hotelul de la Cluj și-a găsit un alt proprietar. Ioan Bene, omul de afaceri arestat anul trecut în cazul mitei de la Consiliul Județean, alături de președintele instituției, Horea Uioreanu, este proprietar din toamna lui 2013 a imobilului de la km 0 al orașului, cu istorie încâlcită și lăsat în paragină de ani buni. Prin societatea Napocamin, Bene a făcut în 2013 singura ofertă de preluare a clădiri, cu 5 milioane de euro, după mai multe serii de licitaţii eşuate, organizate de un lichidator judiciar. Tranzacţia prin care Bene a preluat imobilul monument istoric a fost încheiată în toamna 2013, suma fiind asigurată prin credit de la Banca Italo Romena, creditorul principal al Ardeleana. Investiţia pentru renovarea şi reamenajarea clădirii care urma să aibă spaţii de evenimente, restaurant şi camere de hotel a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro, lucrările urmau să înceapă în 2014 şi să dureze 3 ani. Napocamin aștepta chiar eliberearea autorizației de construire pentru începerea lucrărilor, spunea Bene cu doar câteva zile înainte de arestare. Funcţiunile din imobilul aflat de ani de zile în aşteptarea intervenţiilor de restaurare au fost trasate de proiectanți: sală de sport, o zonă de spa, restaurant, cafenea, spaţii de retail (la parter), săli de conferinţe şi o zonă de lounge și un hotel de aproximativ 35 de camere cu intenția de clasificare la 5*.

Vezi și

FOTO/VIDEO Surprizele din palatul-ruină. Cum arată interiorul fostului hotel New York/ Continental

 

Invitații cu muzică de TIFF

Robin and the Backstabbers este o formație românească de rock formată în 2010 la inițiativa lui Andrei Robin Proca. Membrii descriu muzica trupei ca „pop melodramatic”. Robin și-a dorit inițial să formeze o trupă care să cânte coveruri după albumul Graceland al lui Paul Simon, însă proiectul a crescut rapid, urmând concerte în deschidere pentru The Whitest Boy Alive sau British Sea Power. În 2013, Robin and the Backstabbers au câștigat trofeele pentru Cel mai bun rock alternativ și Artistul anului la gala națională On Air Music Awards.

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.