FOTO Au decis cum va arăta Turnul Pompierilor din Cluj: montează oglindă...

FOTO Au decis cum va arăta Turnul Pompierilor din Cluj: montează oglindă gigantică în acoperiș, să vezi din stradă

by -
1 621

Ruina Turnului Pompierilor, sub lacăt de ani de zile, bifează sâmbătă etapă importantă: după ani de codeli concursul de soluții pentru amenajarea acestuia a ajuns în etapa în care are un câștigător, ce primește o sumă consistentă de bani și contractul de proiectare.

turnulpompierilor proiect castigatorCe are inedit proiectul câștigător e că acesta prevede ca la ultimul nivel al turnului, în locul actualei uriașe piramide de sticlă, să fie montată o oglindă cu vedere la oraș, plus o machetă a acestuia.

Motivația juriului: “”Proiectul câștigător realizează un echilibru extrem de rafinat al răspunsurilor la multiplele cerințe ale temei. Funcția simbolică prin metamorfoza siluetei turnului este subtilă și contemporană, adăugând o ”vârstă” a prezentului concomitent cu o invitație pentru viitor prin oferta pe care o face platforma superioară de a găzdui instalații artistice temporare și evenimente diverse. Turnul intră astfel în dialog permanent cu orașul, devenind un turn al artelor, deschis atât la propriu cât și la figurat. El se transformă într-o scenă sau un soclu pentru performanțe artistice. Placa superioară oglindește lumea de dedesubt, stabilind o conexiune vizuală permanentă cu aceasta”.

Dacă n-ați înțeles nimic din acest citat, unul dintre membrii echipei câștigătoare, Sebastian Rusu, ne explică ce are acest proiect și nu au celelalte înscrise în concurs:

Proiectul câștigător al concursului e soluții a fost anunțat într-o festivitate programată sâmbătă după-masa în fostele spații expoziționale ale Uniunii Artiștilor Plastici din Cluj. Premiul concursului – o sumă de 465.823 lei – fix. Atât e valoarea estimată a contractului de proiectare. Juriul a fost format din arhitecții Ligia Subțirică, Șerban Țigănaș, Szabolcs Guttman, Ionuț Radu Filip, Irina Meliță, Oana Bogdan și Adrian Hagiu, plus directorul Casei Municipale de Cultură, Florin Moroșanu.

 

O scurtă istorie: turnul situat pe strada Tipografiei – pe vremuri strada Săpunarilor – a fost construit în partea de Nord-Est a cetății Clujului, între Turnul Porții din ulița Podului și bastionul cu creneluri italiene al orașului. La bază avea o mică poartă de intrae în cetate. Ulterior, peste bastion a fost construit un turn, finalizat în 1574, care avea în final înălțimea de 28,5 metri, o bună vizibilitate asupra orașului și apoi predat breslei țesătorilor. În 1585 Sfatul Orașului decide ca din 17 mai 1585 în turn să existe observatori permanenți, pentru semnalizarea incendiilor.
Turnul a fost reconstruit după ce a fost distrus într-un puternic incendiu izbucnit în 1876. Noua construcție avea opt niveluri și a fost folosit, până în 1936, pentru observarea și semnalizarea incendiilor.
După 1936, însă, acesta a fost închis și uitat, chiar dacă de atunci au existat mai multe tentative de redeschidere a acestuia – în anii ’80, de exemplu, aici se intenționa amenajarea unui muzeu al astronomiei. Atunci și pentru acest scop a fost construită și cupola de sticlă funcțională și în ziua de azi.
Ulterior, pentru o scurtă vreme aici a funționat și un mic Muzeu al Pompierilor.

 

PLANSA 1 PLANSA 2 PLANSA 3 PLANSA 4

Citește și:

Primul concurs după aproape 7 ani de la cel pentru Casa Muzicii. Cum au răspuns arhitecții la provocare

S-a lansat concursul pentru Turnul Pompierilor. Care sunt cerinţele, care sunt termenele şi cine sunt “judecătorii”

S-a ales propunerea câștigătoare pentru porțile orașului. Cum ar putea saluta Cluj-Napoca

FOTO/VIDEO Cum poate fi scrisă povestea Clujului eclectic din Turnul Pompierilor

 

Povești cu pești? Nicio soluție până acum pentru Turnul Pompierilor, sub lacăt de zeci de ani. Placa pe care Primăria o pune de 4 ani

Pas înainte – pe hârtie – pentru ruina Turnului Pompierilor

Comments

comments

UN COMENTARIU

  1. Faza cu deschiderea curtii interiorare e foarte tare, sper sa constituie un model pentru proiecte viitoare. Sunt SUTE de curti, pasaje, cotloane cu cotete si copertine care pot fi deschise. Oricum 80% din eel vor ajunge parcari de masini ca in curtea de pe str. Napoca 2-6.

Scrie un comentariu