Închide

Au câștigat peste 3 milioane de euro într-un an și jumătate. Din întreținerea spațiilor verzi din oraș

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 17, 2014 0 458

 

În timp ce primăria a făcut a reamenajat pe bani privați scuarurile și sensurile giratorii din oraș și vrea să le ușureze munca prin montarea de sisteme de irigații ale zonelor verzi, societatea care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi din Cluj, Rosal Grup câștigă într-un an peste 2,3 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de instituție.

La doi ani de mandat, primarul Emil Boc a raportat peste 858.000 de fire de gard verde. Au fost plantați și „peste 2.000 de arbori şi a fost refăcut gazonul pe o suprafaţă de peste 50.000 mp. Peste 4.800 de arbori cu o înălţime mai mare de 10 metri au fost toaletaţi. Acţiunea de împădurire din zona Bulevardului Muncii, pe un teren degradat, a continuat şi în ultimii doi ani cu peste 20.000 de puieţi plantaţi pentru Pădurea clujenilor. 1.769 de arbori au fost plantaţi în zone precum Parcul Bibliotecii, Parcul Tulcea, Parcul Oaşului, zona Timişului/Rodnei/Blajului, parcurile Calvaria şi Colina în cadrul programului Un copil-un arbore”, se arată în raportul primarului Emil Boc.

Pe Bulevardul Muncii, la pădurea clujenilor – unde în fiecare an, încând cu 2009-2010 se plantează câtre 10.000 de copaci, însă aceștia nu mai cresc – se lucrează cu voluntari. Pe domeniul public primăria lucrează la cosmetizarea zonelor verzi cu societatea Rosal.

Ca să existe cifrele raportate, primăria a plătit, de exemplu în 2013, societății Rosal peste 10, 1 milioane de lei (2,3 milioane de euro). În 2014, până în iunie, activitatea de întreținere a zonelor verzi a presupus peste 2,8 milioane de lei pe care primăria informează că i-a plătit deja companiei.

„Pentru ca spaţiile verzi din intravilanul municipiului Cluj-Napoca să corespundă standardelor de peisagistică urbană europeană” după cum arată primarul, administrația locală a venit cu un program inedit: adoptă un spațiu verde. Adică, concret, a cerut implicare financiară și creativă de la companii private pentru a pune în valaore scururile și sensurile giratorii din oraș. „În anul 2013, 15 companii au realizat în totalitate sau parţial lucrările de plantare pe spaţiile verzi „adoptate”, iar în anul 2014, numărul acestora a crescut la 25”, mai susțíne primarul.

Printre sponsori a fost și compania Rosal care a amenajat pe cheltuială proprie un sens giratori de pe Titulescu. În respectivul program au fost cosmetizate Piaţa Avram Iancu, sensul giratoriu Calea Turzii cu strada Observatorului, sensul giratoriu de pe strada Câmpului, triunghi intersecţie strada Matei Basarab cu Calea Turzii etc și alte societăți aflate în contract cu primăria.

În cea de-a doua jumătate de mandat Boc, primăria care plătește pe serviciile de întreținere și materialul dendrofloricol, a implementat o măsură de efieintizare a costurilor care presupune ca sensurile giratorii din oraș să nu mai fie udate cu furtunul. Așa că, cu aproape 100.000 de euro din bugetul local, a licitat montarea de sisteme automote de irigații în mai multe zone verzi din Cluj. Singurul ofertant este firma Ecogarden, iar oferta sa este în faza de evaluare. Vor fi irigate sensurile giratorii din Zorilor, Calea Turzii (după execuție), de la Podul Ira, zonele verzi din zona Prefecturii, parkingului Minerva, Teatrului Național, parkingului Primăriei, Nodul Omega.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.