Închide

Atenție, imagini din Cluj-Napoca! Din NOUL Cluj. Le-au „furat” pârâul și au pus pe el blocuri. Acum și natura îi ajută să demonstreze primăriei cum face urbanism în oraș

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mart. 09, 2016 0 5936

„Principala mare gafă a primăriei în cazul blocurilor acceptate abuziv de pe strada Măceșului (ansamblul Synesis) este că a permis construirea inclusiv în zone marcate cu V4 și V5 în Planul Urbanistic General vechi, ca zone de protecție a cursurilor de apă, respectiv a infrastructurii tehnice”, reclamă riveranii de pe strada Măceșului. Gafa e una MONUMENTALĂ, mai ales că și natura participă cu fiecare ploaie ca s-o demonstreze. Strada Măceșului, asfaltată de primărie acum doi ani, se inundă la fiecare ploaie, în zona pârâului Becaș și a unui proiect controversat. Pentru că, spun aceiași riverani, s-a făcut o treabă românească, fără să se respecte legea, nici principiile de dezvoltare durabilă, nici oamenii și fără ca nimeni să răspundă, nici primăria, nici Garda de Mediu, nici Apele Române. S-a deviat cursul unui pârâu despre care acum primăria susține că a dispărut natural.
Blocurile au fost autorizate cu de la 3 la 10 etaje într-una dintre extensiile imobiliare ale orașului, zona Bună Ziua, pe un teren de 1,3 hectare și într-o zonă unde regimul de înălțime maxim era fixat la trei etaje, pe strada Măceșului. Avizate în 2008, autorizate în 2013. Vorbim de unul dintre cele mai controversate proiecte imobiliare din oraș, cu șantier sistat după proteste ale riveranilor, cu procese mai mult pierdute decât câștigate, dar și foarte invidiat pentru că măcar a reușit, chiar și pe termen scurt, să tragă un semnal de alarmă asupra modului haotic în care primăria permite dezvoltarea orașului.
La fiecare ploaie serioasă, strada Măceșului se inundă, fix în zona șantierului blocurilor controversate de pe terenul de 1,3 hectare de pe care pârâul Becaș a fost deviat, așa cum au dorit beneficiarii proiectului. De altfel, riveranii au sesizat încă de la începutul protestelor, în 2014, faptul că pârâul a dispărut din calea proiectului imobiliar și că, pe viitor, în zonă vor apărea probleme serioase dat fiind faptul că s-a deviat un curs de apă fără studii și proiecte.
2016, strada Măceșului, Cluj-Napoca, unde un teren pe care se pot edifica două blocuri se vinde cu 150 de euro metrul pătrat
macesului3
macesului2
 „Pentru ca terenul pe care s-a autorizat și început ansamblul Synesis Development să nu fie afectat de zona de protecție a pârâului care-l traversa, cineva foarte isteț a făcut peste noapte ca secțiunea de pârâu care traversa respectivul tren (figura 1), să dispară. Pârâul a fost deviat paralel cu strada Măceșului și intubat într-un tub PVC de 40 de centimetri (figura 2). Imobiliarii au scăpat de pârâul care le făcea mare parte din tren neconstruibil, iar primăria a dat mulțumită girul încă unui abuz urbanistic. Noi spunem de când a inceput șantierul de pe Măceșului că dispariția pârâului, mai precis devierea sa fără autorizații va genera probleme majore în zonă. Și nu numai că e un abuz, dar e și ilegal. Pe harta oficială de pe site-ul primăriei clujene, pârâul apare reprezentat nedeviat. Nu e nicio invenție, așa cum fals susține primăria că pârâul n-a fost deviat. Că a dispărut natural, la fel și zona sa de protecție V. Din păcate, în 2016, atât primăria, cât și Administrația bazinală Someș Tisa, dau din umeri. Până și primăria a uitat să își actualizeze  PUG-ul și harta oficială cu această… dispariție a pârâului. Garda de mediu a făcut la începuturi, în 2013, un control, a constatat depozitări ilegale de pământ pe pârâu și a dispus intrarea în legalitate. Dar nici poveste să se fi întâmplat ceva normal. Astăzi, natura ne demonstrează că am avut dreptate să ne îngrijorăm de ilegalitățile permise și perpetuate în zonă. Strada Măceșului s-a inundat. Așa arată, de fapt, la fiecare ploaie serioasă”, au sesizat riveranii de pe strada Măceșului, membri în celebra Asociația, inițial pentru Protecția Urbanistică a Străzii Măceșului, uterior pentru Protecția Urbanistică a Clujului.

 

 

 

figura 1

figura 1

fig 2

figura 2

Inundațiile de pe strada Măceșului au fost sesizate și primarului Emil Boc, via Facebook, „noul răcnet” în comunicarea eficientă și rezolvarea problemelor clujenilor.  „Voi verifica mâine cu cei de la serviciul pentru situații de urgență și voi aplica soluțiile propuse de specialiști. Vă multumesc pentru sesizare”, a promis primarul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare