Închide

Atelier pentru profesioniștii de film din România la TIFF, înscrierile încep azi

ActualitateCultură by Actual de Cluj - mart. 18, 2015 0 383

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) deschide azi înscrierile la a doua ediție a proiectului Transilvania Pitch Stop (TPS), un atelier dedicat profesioniștilor din industria de film din România și din Republica Moldova. TPS urmărește să descopere și să sprijine „o selecție puternică de proiecte de lungmetraj”, dar oferă și training-uri și o platformă de prezentare și networking realizatorilor acestora.

Înscrierile sunt deschise până în 17 aprilie iar TPS le oferă participanților șansa de a face parte dintr-un atelier personalizat de dezvoltare de scenariu, pe proiectul cu care au aplicat, și de pregătire în vederea susținerii lui în cadrul unui eveniment public, în prezența unor potențiali parteneri internaționali. Aplicațiile TPS sunt deschise tuturor regizorilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj, care au un proiect de lungmetraj de ficțiune, în faza de dezvoltare. Este recomandată, dar nu obligatorie, prezența unui producător atașat proiectului, arată reprezentanții festivalului de film.

Din totalul aplicațiilor vor fi selecționate cinci, regizorul și producătorul – în cazul în care acesta există – urmând să fie invitați la Cluj-Napoca, la atelierele special concepute pe durata Transilvania Pitch Stop, în cadrul TIFF. „Se vor forma grupuri de lucru – echipa proiectului și trainerii. Accentul activității în grup va fi pus pe modalitatea de prezentare a proiectului în cadrul evenimentului public, pitch-ul, dar și pe consultanța la nivel de scenariu și structură dramaturgică din partea trainerilor și experților implicați. De asemenea, se va pune un accent deosebit pe interacțiunea dintre grupuri și familiarizarea cu fiecare proiect în parte, încurajându-se schimbul de opinii”, explică reprezentanții TIFF.

Prezenți deja de la prima ediție de anul trecut, cei doi traineri invitați să lucreze cu participanții sunt producătorul de film Konstantinos Kontovrakis și consultantul de scenarii Christian Routh. Cele două proiecte câștigătoare ale primei ediții TPS au fost „Tatăl mută munţii” (scenariu și regie Daniel Sandu) și „Mariţa” (scenariu și regie Cristi Iftime), un proiect produs de HiFilm Productions, care a obținut finanțare pentru debut la concursul Centrului Național al Cinematografiei, în toamna anului trecut. De asemenea, Marița este unul dintre proiectele dezvoltate în cadrul workshop-ului european de dezvoltare de scenarii ScripTeast 2014-2015. În urma parteneriatului dintre TIFF și Festivalul de la Locarno, cele două proiecte premiate au participat și la sesiuni organizate de matchmaking cu profesioniști din industrie, în cadrul Locarno Industry Days.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags