Închide

Asociaţie din IT face studiu despre industria momentului

Economie by Actual de Cluj - iul. 19, 2017 0 804

În 2015, 1 din 25 de clujeni lucrau în IT şi aproape 10% din companiile din domeniu din ţară aveau sediu în Cluj-Napoca, potrivit datelor unei asociaţii din domeniu. Cum au evoluat de atunci lucrurile şi cum mai stă Clujul IT la nivel naţional? ARIES Transilvania a demarat procedurile de realizare a unui studiu de piață referitor la industria software și de servicii IT, au transmis reprezentanţii asociaţiei. Proiectul va analiza situația pieței de IT din Cluj-Napoca în comparație cu cea din alte 8 centre urbane mari din România. Studiul va analiza evoluția industriei și nevoile specifice ale companiilor și angajaților din domeniu.

ARIES – Asociația Română pentru Industria Electronică și Software, are 4 filiale zonale la Timișoara, Brașov, Cluj și Craiova.

Studiul Național al Pieței de IT, realizat de ARIES Transilvania, se află la cea de-a doua ediție și va cuprinde o analiză la nivel național, realizată pe companiile din Cluj-Napoca în comparație cu alte 8 centre urbane din România. Studiul va avea o componentă cantitativă, aplicându-se un chestionar online pe un eșantion format din peste 800 de companii de IT, din cele 9 orașe, dar și o componentă calitativă, urmărindu-se realizarea a peste 30 de interviuri individuale cu manageri și responsabili de departamente de resurse umane ale firmelor din domeniu. În cadrul studiului se va acorda o importanță deosebită analizei produselor proprii și inovative, trendurilor industriei și oportunităților de dezvoltare și inovare pentru companii, spun reprezentanţii asociaţiei.

„Ne dorim să obținem informații actualizate, legate de provocările și realizările, atât ale companiilor cât și ale angajaților din industria de IT și vom face publice aceste informații pentru toți cei interesați. Încurajăm cât mai multe firme din domeniu să completeze chestionarul pentru a putea avea o imagine cât mai fidelă a stadiului actual de dezvoltare a pieței de IT” a explicat Bianca Muntean, Director executiv al ARIES Transilvania.

“Clujul trăiește vremuri interesante și se pare că ne vom apropia de cele mai mici cote de șomaj din istoria post-comunistă. IT-ul este vârf de lance în dezvoltarea regională, iar resursa umană în acest domeniu este critică și foarte importantă”, a declarat Cătălina Ciubotaru, manager de Resurse Umane a unei companii de IT, coordonator studiu. Studiul se va desfășura în perioada iulie-septembrie 2017 și va cuprinde inclusiv o analiză comparativă a rezultatelor financiare a companiilor din domeniul IT, pe ultimii 6 ani, în vederea identificării exacte a evoluției economice a sectorului. Cercetarea va urmări și obținerea unor informații exacte și despre structura angajaților, fluctuația de personal, nevoile de training, produsele proprii și gradul de inovare al acestora, și piețele de desfacere ale companiilor din sectorul IT. Raportul final al cercetării va fi disponibil și în limba engleză fiind prezentat în cadrul unui eveniment public în toama acestui an, ulterior va putea fi accesat și on-line.

Potrivit ediţiei din 2015 a studiului, circa 14.000 de companii IT îşi desfăşurau activitatea în România, iar aproximativ 9% dintre ele erau localizate în Cluj-Napoca. Potrivit studiului, toate companiile care activau pe nişa de IT şi tehnologie din România au generat, în 2014, venituri cumulate de 4 mld. euro şi ofereau locuri de muncă permanente pentru 75.500 de angajaţi. Acestora li se alăturau specialiștii PFA, numărul lor ridicându-se la circa 17.000 în 2014, la nivelul întregii țări. Studiul Clusterul iTech Transilvania by ARIES, realizat în baza veniturilor oficial declarate ale tuturor celor 14.000 de companii analizate, pe un eşantion de 393 reprezentanţi ai celor mai mari companii de profil din ţară, arăta că judeţul Cluj se află pe locul 2 în topul regiunilor cu cele mai numeroase companii de profil, cu 9% din totalul lor. De asemenea, Cluj-Napoca avea cei mai mulţi specialişti IT la nivelul întregii populaţii a oraşului, 1 din 25 de clujeni lucrând în acest domeniu. Datele analizate de Clusterul iTech Transilvania by ARIES relevă şi zonele cu cei mai mari angajatori din ţară, Clujul şi Bucureştiul având un număr egal de companii cu peste 1.000 de angajaţi. Cifra de afaceri însumată a industriei IT din Romania a fost de aproximativ 16 miliarde lei în 2014 (circa 4 miliarde euro), în creştere cu 26% faţă de 2013. Din totalul acestor venituri, 11% au fost realizate de companiile localizate în Cluj (11%).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu