Închide

Arhitecții din România își fac balul anual la palatul Banffy, convinși de realizări ale artiștilor din Cluj

Cultură by Actual de Cluj - mai 11, 2017 0 442

Arhitecții din România își fac balul anual la Cluj, în acest an, pentru prima dată în aproape zece ani.

Balul Arhitecților e organizat în România de un secol și un sfert și celebrează înființarea Societății Arhitecților Români în 1891. E un eveniment organizat de catre Uniunii Arhitecților din România împreună cu Ordinul Arhitecților din România, marcând unitatea breslei arhitecților. Și-a luat rolul de a enunța poziția comună a breslei în privința unor probleme de interes larg precum protecția patrimoniului, starea spațiului public, statutul arhitectului, modul de dezvoltare a orașelor și satelor sau calitatea arhitecturii din România. De exemplu, după debutul crizei imobiliare din 2008, balul era organizat tot la Cluj iar arhitecții au enunțat o Declarație de la Cluj pentru o mai bună calitate a spațiului și a vieții, elaborată de Ordinul Arhitecților din România. Documentul statua arhitectura ca fiind de interes public și condiție fundamentală pentru o viață de calitate și critica modul haotic în care s-au dezvoltat marile orașe din România la începutul anilor 2000.

În centrul ediției din acest an e palatul Banffy din Cluj.
„Balul din acest an se desfașoară la Cluj-Napoca, la sugestia unui tânăr coleg. Dorim ca Balul să fie un eveniment-manifest, care respectă „obiceiurile” dar le și completează cu experiențe noi, un eveniment care statuează o atmosferă de stransă colaborare și prietenie în interiorul breslei și o unitate de abordare din punct de vedere al deschiderii si expunerii sociale a arhitecților”, spune președintele Uniunii Arhitecților din România, Ileana Tureanu. „Nu întâmplător Balul de anul acesta are loc la Cluj-Napoca un oraș cu viață culturală intensă, complexă, cu inițiative artistice și cetățenești, cu arhitecți de elită și tineri arhitecți cu har, imaginatie, implicare – dovadă stau Pavilionul României de la Veneția 2016 realizat de un colectiv din Cluj, proiectul Someș Delivery destinat integrării râului Someș ce s-a făcut remarcat la Bienala de arhitectură 2017 și premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural 2017 / Premiile Europa Nostra, cea mai înaltă distincție din Europa în domeniul patrimoniului, la categoria conservare câștigat de un proiect ce poartă semnătura arhitectului clujean Vlad Sebastian Rusu, iar acestea sunt doar cele mai recente. Venim la Cluj cu speranța descoperirii unor alte experiente de succes și pentru a aduce un omagiu intelectualității de marcă din acest important centru de cultură”.

Tureanu adaugă că balul arhitecților trebuie să tragă un semnal de alarmă „față de indiferența sau iresponsabilitatea cu care este abordat tezaurul pe care îl reprezintă patrimoniul arhitectural, păstrarea și valorificarea acestuia, pericolul în care se găsesc clădirile, siturile istorice, peisajele naturale care ne individualizează și definesc”.

Balul are loc în seara de 13 mai, într-un cort transparent în curtea Palatului Banffy- azi Muzeul de Artă și clădire în curs de retrocedare. Va fi însoțit de o expoziție dispusă pe culoarul acoperit cu mochetă roșie ce conduce la sala de bal.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu